Publicerad:
Uppdaterad:

”Går inte utan att dopa sig...”

Av: Micke Nybrink

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Kanal 75

Hur kommer det sig att Vincennes plötsligt kan vinna Elitloppet?

En av Sveriges största travtränare vet:
”Om hon inte är dopad så är jag en idiot. Inga hästar kan förbättras så där.”

Heaten är lottade och det blev bra, själva dramaturgin i vilka spår hästarna fick. Sen kan man undra vad tränarna till Wind of the North och Voltigeur de Myrt tycker. Spår åtta är i praktiken som att stå 20 meter efter.

Det är faktiskt så illa. När starten går vid 1 609 meter i stället för normala 1 640 kommer kurvan fort. De innebär att hästarna med de inre spåren har hög fart direkt och stor fördel. De kuskar som ändå gasar från läge långt ut på vingen riskerar att spränga ljudvallen utan att komma

någonstans.

En klok kusk backar. Det gjorde Joakim Lövgren i finalen 2011 när han vann med Brioni. Så mitt råd till Gabriele Gelormini och Dave Palone är att titta på det loppet. Kolla på Jocke.

Spår åtta behöver inte vara iskallt, där­emot krävs det en iskall styrning. Att tjuta som en indian och anfalla med draget vapen är ingen bra grej. Smyg hellre med kniven mellan tänderna.

Testa alla hästar i Elitloppet

Jag träffade en av Sveriges största tränare i onsdags. Vi pratade om Elitloppet och han läxade upp mig så smått. ”Hur kan du skrika om att Vincennes ska vara med i Elitloppet? Fattar du inte att det är fel att bjuda in den mannen.”

För er som inte har koll är det ju den kontroversielle fransmannen Fabrice Souloy som numera tränar Vincennes, det svenskfödda stoet som vann Oaks och lite till innan hon såldes utomlands.

Stortränaren i stort sett garanterade att Vincennes har fått otillåten hjälp att bli så bra, att det med största sannolikhet handlar om dopning.

”Kom igen nu Micke, först vinner hon Lotterian och sen avslutar hon som ett skott i Finlandia Ajo. Stinker inte det fusk lång väg?”

Han menade att vi givetvis inte kan göra något så länge de inte åker dit men att det var omöjligt att förbättra hästar på det sättet, att de inte ska få vara med. 

”Så länge har jag jobbat med trav. Lite kan jag. Det där går inte att göra utan att vara inne på något förbjudet. Samma sak med Moving On. Hon spöar plötsligt Timoko och tjänar fyra miljoner. Hur kan en hel journalistkår undgå att ställa frågan. Hur har det gått till? Hur kan ni stå där och hurra?”

Så nu gör jag det, ifrågasätter. Hoppas verkligen att ST (Svensk Travsport) är på tårna och kollar alla hästar i Elitloppet. Finns det någon som fuskar ska de rökas ut. Vi vill veta, inte hålla på och misstänka. 

Svensk travsport är troligen ganska ren. Vad de gör i Italien, USA och Frankrike vågar jag inte ens tänka på. Men nu är vi i Sverige och då dopar vi inte, vi spöar inte, vi kör inte på varandra. Okej?

Veckans tips

1. 8 Nobel Southwind

(Solvalla, V86-6)

Mycket bättre än raden. Omgångens roligaste idé.

2. 10 Jane’s Hugo

(Solvalla, V86-8)

Starka lopp på slutet. Vass på speed. Spelidé.

3. 10 Timbal

(Solvalla, V86-4)

Berghs nya unghäst-

stjärna. Bästa V86-spiken.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN