Super Light väger för lätt

TRAV

Micke Nybrink om veckans V64

Nu är det bevisat.

Svenska folket fattar ingenting om trav.

Absolut ingenting.

Hur kunde de/ni annars rösta in Super Light i Elitloppet?

Nej, jag tycker inte att Super Light är en dålig häst.

Ja, jag vet hur bra han varit i Paris i vinter, att han var fyra i Prix d’Amerique och mycket väl kunnat bli tvåa, trea med fritt och att han slutade tvåa i Olympiatravet och att han slog Citation, disch, disch, med två örfilar på Dannero senast.

Jag har alltid gillat Super Light. Jag har vunnit pengar på honom och det är också lätt att tycka om en fighter som inte har något gratis. Han slåss ständigt mot oddsen och naturlagarna, är ju för fan byggd som någon av ponnyerna som dottern rider i stallet, Mulle eller kanske Vigge. Och han springer med tåvikter, en relik från 1970-talets trav-Sverige, som en på tusen travare använder numera.

Jag har skrivit det förr: Super Light är som humlan som inte kan flyga men gör det ändå.

Men att han slår ut senast fantastiske Spring Ray ur Elitloppet är bara för mycket. Spring Ray är ju hästen som rent av hade kunnat vinna Elitloppet – om han bara fått vara med.

Super Light kan vara en av Sveriges bästa hästar – över längre distanser och helst nere i Paris. Men över 1609 meter auto känns som han lika malplace som Jimi Hendrix i frikyrkokören eller som Karelin på syjunta. Typ.

Från början trodde jag att det inte spelade någon roll, att den här omröstningen bara var en kul grej och att häst nummer 16 – vem brydde sig om häst nummer 16? Det är ju inte de sista hästarna på listan som gör Elitloppet.

Bollade med Victory Tilly

Men så dök Spring Ray upp i onsdags och ställde till det. Han smattrade runt på 11,3 med huvan kvar på öronen och spöade Victory Tilly. Nej, fel, han bollade med Victory Tilly.

I det läget trodde förstås alla som håller på med trav att Spring Ray var given i Elitloppet.

Men Solvallas trojka, Mattias, Klaus och Robert, var inte lika begeistrade. De menade att Spring Ray givetvis var jättebra men att kretsen kring hästen var för sent ute, att de inte hade visat minsta intresse tidigare och att han liksom inte rymdes i resonemanget.

Spring Ray kan kanske bli inröstad. Så får det bli. Så lät det från Solvallas elitloppskockar.

Men. Det blev han inte. Svenska folket valde humlan i stället. Jag hoppas givetvis att jag har fel men hur ska Super Light ens ta sig till final? Snälla Jörgen Westholm, överraska mig.

Veckans tips

Micke Nybrink