Infektion stoppar Nuncio: ”Ledsen och förbannad”

Nuncio och Stefan Melander efter segern i Elitloppet 2016.
Nuncio och Stefan Melander efter segern i Elitloppet 2016.

Här är beskedet.

Det blir ingen start för den svenske stjärnhästen Nuncio i Prix de Bourgogne på nyårsafton. En infektion stoppar hästen.

– Transporten var klar för att köra ner honom till Frankrike på onsdag morgon, säger Stefan Melander till Travronden.

Onsdagens 13 december gjorde Nuncio förmodligen sin sista Sverige-start i karriären genom att sluta tvåa i Gösta Nordins lopp på Solvalla bakom Food Money.

Efter andraplatsen var det en självkritisk Stefan ”Tarzan” Melander som mötte Trav365.

– Jag är mest arg på mig själv, jag var för snäll mot honom. Han är van vid mig, han tar mig inte på allvar, sa Stefan Melander.

”Behöver två lopp innan”

Tidigare har Stefan Melander berättat om de olika alternativen som finns för Nuncio. Antingen avel i USA eller en satsning mot Frankrike och världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique.

– Om han ska starta i Prix d'Amerique behöver han två lopp till innan – nästa skulle i så fall bli Prix de Bourgogne på nyårsafton och då behöver vi åka ett par dagar före loppet, så då måste vi senast ha bestämt oss, sa Melander efter starten på Solvalla.

”Har haft det i sikte”

Under måndagsmorgonen gick anmälningstiden ut för Prix de Bourgogne som körs på nyårsafton.

Bland de 22 hästar som är anmälda finns ingen Nuncio. Stefan Melander var redo att köra ner Nuncio till Frankrike, men en infektion stoppar stjärnan, enligt Travronden.

– Tyvärr har hästen stått med undertemperatur i någon dag och det tyder på att han har någon form av infektion. Jag har haft Prix de Bourgogne i sikte för Nuncio länge och han har känts väldigt fin i träningen. Transporten var klar för att köra ner honom till Frankrike på onsdag morgon men nu blir det inte så och det känns väldigt tråkigt, säger Stefan Melander till facktidningen.

Framtiden för Nuncio är inte klar, enligt Melander. Till Travronden säger Melander att han har två veckor på sig att bestämma sig om det blir avel i USA, men att det även finns alternativ i Sverige.

– Just nu är jag både ledsen och förbannad över att det strulat med hästen på slutet, säger han.

Däremot finns bland annat stjärnor som Bold Eagle och Daniel Redéns Propulsion med.

På torsdag kommer den definitiva startlistan då fältet ska bantas till 18 hästar. De tre främsta i loppet tar en varsin plats i Prix d’Amérique på Vincennes som körs söndagen 28 januari.

På julafton imponerade Readly Express när han vann Prix Tenor de Baune på Vincennes och tog en plats i Prix d’Amérique.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!