Spelregleringen: ”Det är heligt för oss”

Civilminister Ardalan Shekarabi.
Civilminister Ardalan Shekarabi.

Under torsdagen klubbar regeringen igenom förslaget till ny reglering av den svenska spelmarknaden.

Vad som som händer statligt kontrollerade ATG kommer att utredas vidare.

– Vi kompromissar inte om den svenska hästnäringens förutsättningar, säger civilministern Ardalan Shekarabi.

I korthet innebär lagförslaget att alla bolag som vill agera på den svenska spelmarknaden behöver ansöka om en licens.

Spelbolagen får skyldigheter när det gäller bland annat åtgärder mot spelmissbruk, ansvarsfull annonsering och betalning av skatt på 18 procent.

För ATG innebär den nya lagen att spel på hästsport blir konkurrensutsatt.

Staten vill samtidigt behålla kontrollen över ATG genom att även i fortsättningen ha en majoritet av platserna i styrelsen.

Orsaken är att den betydande svenska hästnäringen som sysselsätter runt 30 000 personer måste fortsättas finansieras.

– Det är heligt för oss. Svensk hästnäring betyder väldigt mycket för svensk glesbygd, därför är det oerhört viktigt att hästnäringen också i fortsättningen har goda intäkter från spelverksamhet så det möjliggör de satsningarna på hästar, säger civilministern Ardalan Shekarabi.

Vill inte ta några risker

Det får till följd att regeringen kommer att fortsätta utreda möjligheterna för hästnäringen att ta del av spelintäkterna.

Civilministern kan inte ge några svar på omfattningen av den utredningen.

– Vi kommer inte att driva igenom några förändringar som kommer att försämra villkoren för svenska hästnäringen, det är inte aktuellt. Vi får ta vidare ställning när vi har ett utredningsförslag – men vi tänker inte ta några risker nu vad gäller hästnäringens ställning, det finns inte på kartan, det här är en reform som ska förstärka möjligheterna för hästnäringen att ha goda inkomster från spelverksamhet, säger civilministern Ardalan Shekarabi.

Travförbundet Svensk Travsport och ATG har förordat en marknadsavgift på sex procent på bruttospelet för alla spelbolag som vill arrangera spel på loppen.

Liknande lösningar finns i Frankrike, Danmark och Storbritannien.

Ger nya möjligheter

I väntan på att vidare utredning i frågan är klar är travförbundet nöjd med förslaget i stort.

– Jag tycker att förslaget är bra och mycket av det vi jobbat för finns där. Omregleringen innebär att ATG kan konkurrera på lika villkor med övriga spelbolag och betyder också att ATG får helt nya möjligheter och kan arrangera sportspel och kasino och även etablera sig i andra länder, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist i ett pressmeddelande.

– Lotteriskatten halveras från 35 till 18 procent av totonettot och samtidigt skall ATG betala bolagsskatt som alla andra bolag. Sammantaget går travsporten och ATG in med betydligt bättre förutsättningar än de vi lever med i dag.

Ansökt om undantag

ATG:s vd Hans Skarplöth är också mycket positiv till det han tagit del av i rapporteringen.

– Det här är en milstolpe i ATG:s historia. Vi får nu möjlighet att konkurrera på en marknad med mer lika villkor gällande regler, produkter, skattesatser och spelansvar. Dessutom får vi möjlighet till internationell expansion, säger Hans Skarplöth.

– Det är bra för våra kunder, det är bra för ATG. Och det är bra för Svensk Travsport, Svensk Galopp, sportens alla intressenter och hela den svenska hästnäringen.

Lagförslaget innebär också att allt spel hos ATG kräver registrering av personen – även på travbanor, men det kan göras undantag av praktiska skäl under stora publikdagar som exempelvis Elitloppshelgen på Solvalla den sista helgen i maj enligt civilministern Ardalan Shekarabi.

– Gällande registrering av allt spel på banor så finns möjlighet att få undantag från Spelmyndigheten. Vi har därför bett om undantag för banor och Harry Boy i vårt remissvar gällande Spelmyndighetens föreskrifter, säger ATG:s vd Hans Skarplöth.

Ny spelmarknad om ett år

När det gäller statligt ägda Svenska Spel föreslås också att det tills vidare inte ska säljas ut.

Planen är att riksdagen ska fatta beslut innan sommaren 2018 och att omregleringen av spelmarknaden gäller från 2019.

Bolagen skulle kunna börja ansöka om spelbolagslicensen från den 1 juli.

De fyra borgerliga partierna står bakom det nya lagförslaget.

Det här förslaget på omreglering baseras på den spelutredning som presenterades av regeringens utredare Håkan Hallstedt den 31 mars.

Den angivna skattesatsen på 18 procent har tidigare tagits emot positivt av de flesta internationellt baserade spelbolagen.

Danmark införde en liknande reglering av spelmarknaden 2012, där ligger skattenivån på 20 procent och runt 40 bolag har licens.

De som främst är intresserade av att ansöka om licensen är de börsnoterade spelbolagen och de största spelbolagen som nu har verksamhet på den svenska marknaden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!