Stjärnans uppmaning: ’Får gärna höra av sig’

Miljonhästen lägger tävlingsskorna på hyllan

Tvillingarna Sedin och Robert Bergh gav bort stjärnhästen Nahar till skötaren när hästen slutade.

Nu släpper de nästa miljonhäst: Ed You – som ska bli gårdshäst.

– Är det någon som vill ha en gårdshäst på en fin gård får de gärna höra av sig, säger tränaren Robert Bergh till Kanal75.

Flera stjärnhästar tackade för sig vid årsskiftet. Bland annat Spring Erom och Elitloppsvinnaren från 2013, Nahar.

Då valde NHL-stjärnorna Daniel och Henrik Sedin, tillsammans med tränaren Robert Bergh att ge bort hästen till skötaren.

– Charlotte, som har skött honom i 90 procent av karriären hos mig, har fått hästen. Han blir kvar på gården i Sundsvall där han trivs så bra i sin bergshage. Charlotte kommer att rida honom lite och han får vara med och träna lite lätt ibland. Men hon får bestämma vad hon vill göra med hästen framöver. Vi får se till att han får njuta av sitt pensionärsliv, sa Robert Bergh i samband med att Sportbladet tackade av trotjänaren.

Vann Masters-finalen 2014

Nu tackar nästa stjärnhäst för sig. Det handlar om Ed You, som tvillingarna Sedin flyttade till Robert Berghs regi 2013. Redan året efter gjorde hästen succé och vann bland annat Hugo Åbergs Memorial efter att målettan Un Mec d’Héripré diskats för trängning.

14 september samma år vann hästen Masters-finalen med Torbjörn Jansson i sulkyn och sprang in 2,2 miljoner kronor i ett enda lopp.

”Fick inte tillbaka spänsten”

Under 2016 hopade sig skadeproblemen för den nu elvaårige stjärnhästen och han startade ingenting. Nu läggs tävlingsskorna på hyllan.

– Han ska bli gårdshäst och är det någon som vill ha en gårdshäst på en fin gård får de gärna höra av sig. En del hästar blir äldre lite tidigare i kroppen än andra och det krävs enormt mycket för att komma tillbaka. Han är stor och tung och fick inte tillbaka den spänsten som han hade tidigare, säger Robert Bergh i en intervju med Kanal75.

Ed You startade 80 gånger och vann 27 av loppen. Totalt sprang han in 6,6 miljoner kronor.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!