Mejla

Mattias Karlsson

Readly Express bäst i det stora genrepet

TRAV

Segersviten på 13 raka vinster bröts.

Placeringen var den sämsta på 24 starter i karriären.

Ändå var Readly Express bara bäst.

Readly Express hade gjort 23 starter i karriären.

På den hade det blivit 20 segrar och tre andraplatser.

Sitt livs sämsta placering kom i det stora Prix d’Amerique-genrepet.

Timo Nurmos sjuårige hingst blev trea i sitt 24:e lopp.

Sviten på 13 raka segrar bröts, den första förlusten sedan andraplatsen bakom Southwind Mozart i fyraåringsloppet Ina Scots Ära på V75 på Mantorp den 4 juni 2016.

Gjorde allra bästa loppet

På julafton gjorde Readly Express sin första start på Vincennes stora bana och i det franska voltsystemet, det slutade med överlägsen seger i det stora femåringsloppet Prix Tenor de Baune.

Två veckor innan Prix d’Amerique gjorde Readly Express sin första start mot de allra bästa hästarna i den äldre eliten på samma bana, det slutade med fältets allra bästa insats i det stora genrepet Prix de Belgique.

Readly Express blev trea efter en dålig start, strul i loppet då ekipaget krokade ihop med Belina Josselyn på den bortre långsidan där det blev galopp för det franska stoet och en länge passiv styrning sist i fältet av kusken Björn Goop.

Just den där krocken var små marginaler från katastrof i stället för succé.

Över upploppet såg Readly Express strålande ut i sin spänstiga lågt flygande stil.

Intrycket var det allra bästa, allt talar för full form i det stora målet om 14 dagar och han är ett stort svenskhopp.

Han tog in två längder på vinnaren Bird Parker över upploppet, och sluttiden blev 1.13,2.

I starten valde Björn Goop medvetet att köra invändigt för att lära Readly Express hur det är om de hamnar där i Prix d’Amerique, sedan blev de störda av Call Me Keeper och tappade 15 meter på det.

Bird Parker har blivit speedig

Etta, tvåa och trea i Prix de Belgique var tre Ready Cash-söner, det var tre brorsor sida vid sida i segerstriden.

Bird Parker har nu vunnit två av fyra B-lopp inför Prix d’Amerique, den här gången med skor på hovarna och till skrälloddset 45 gånger pengarna.

Han kördes i spets efter 800 meter och stod emot när de anföll bakifrån över upploppet, segertiden blev 1.13,1 över 2850 meter.

Den tidigare vinnaren i det klassiska långloppet Harper Hanovers lopp under Elitloppslördagen på Solvalla tycks ha lärt sig komma iväg ordentligt i det franska voltsystemet och han är uppenbarligen inte längre bara stark utan nu också speedig – Bold Eagles sjuårige årskamrat har utvecklats den senaste tiden och blir att räkna med på allvar i Prix d’Amerique.

Oroligt kring Bold Eagle

Den tvåfaldiga Prix d’Amerique-vinnaren Bold Eagle noterades för sin fjärde raka andraplats.

Även om intrycket hela tiden är helt okej så fick inte den 200 gram lättare balansen på framhovarna alls någon effekt, den franska nationalidolens sviktande resultat öppnar upp Prix d’Amerique.

Bold Eagle fick länge ett fint lopp i andra par utvändigt och körde fram utvändigt om Bird Parker i slutkurvan och utmanade hela upploppet ner, men vinnaren var hela tiden huvudet före.

Anmärkningsvärt är att kretsen kring hästen efter loppet var besviken på vinnarskallen över upploppet och inte längre tyckte att han längre skulle vara favorit i Prix d’Amerique, utan att han skulle rankas efter svenskarna Readly Express och Propulsion.

De har höga förväntningar på sin häst.

Daniel Redéns Propulsion stod över Prix de Belgique.

Hans Lionel N.O och Wild Honey slutade långt ner i fältet, och hans Call Me Keeper galopperade i starten.

Jerry Riordans Treasue Kronos var femma efter ett lopp invändigt, danske From Above-sonen Takethem spurtade mycket vasst eter sen lucka till fjärdeplatsen.

Händelserika B-lopp

Nu är alla de fyra B-loppen plus de andra två kvalificeringsloppen på Vincennes inför Prix d’Amerique avklarade.

I Prix de Bretagne tog Bold Eagles tränare Sebastién Guarato en dubbel, trots att storstjärnan med Björn Goop i sulkyn ströks innan loppet på grund av en hovböld – Valko Jenilat stred tappert i spets och Billie de Montfort spurtade vasst.

I Prix du Bourbonnais var det kämpen Bird Parker som var tillbaka på allvar efter att äntligen fått en bra start och spurtade ner Bold Eagle över upploppet – Jerry Riordans Ringostarr Treb blev trea efter en fin spurt, och Daniel Redéns Propulsion och Belina Josselyn såg mycket fina längre ner i fältet.

I Prix de Bourgogne vann Propulsion med Örjan Kihlström i sulkyn säkert från spets med huvan kvar på huvudet, medan Bold Eagle spurtade starkt till andraplatsen.

I fyraåringsloppet Criterium Continental skrällde stoet Dorias Desbois efter högt tempo i spets.

I femåringsloppet Prix Tenor de Baune imponerade Timo Nurmos Readly Express med Björn Goop i sulkyn efter att ha fått en fin start, körts offensivt i ledningen och lämnat det övriga fältet över upploppet.

Bold Eagle fortfarande min favorit

Min rankning inför Prix d’Amerqiue: 1) Bold Eagle, 2) Readly Express, 3) Propulsion, 4) Bird Parker, 5) Belina Josselyn.

För Bold Eagle har den mesta rutinen och hårdheten för ett sådant här tufft lopp.

Readly Express har inte fått tid att härdas på samma sätt, och Propulsion finns det fortfarande lite frågetecken för när det gäller det utmanande voltsystemet och de 2700 meterna (Prix de Bourgogne på nyårsafton kom första segern på Vincennes men då var det bilstart och 2100 meter).

Att slå lite ur underläge och att lyfta fram andra verkar passa Bold Eagle nu.

De båda Ready Cash-sönerna, franske Bold Eagle och svenske Readly Express, möttes för första gången ut att känna ordentligt på varandra.

Om exakt två veckor drabbar de samman ordentligt, med svenske Propulsion och franske Bird Parker som minst lika starka segerkandidater.

Nu räknar vi på allvar ner dagarna till Prix d’Amerique.

Pulsen stiger rejält inför världens största lopp på Vincennes i Paris den sista söndagen i januari.

Av: 

Mattias Karlsson

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Björn Goop

Daniel Redén

Jerry Riordan

Trav

Hästar

Paris

Frankrike