Goop firade storslaget med svenskarna i natt

PARIS. Björn Goop skålade med Tomas Brolin på Vincennes stallbackscafé.

Sedan öppnade en klassisk restaurang för vinnarfester upp bara för segrarens närmaste vänner.

Det var glatt svenskt firande i det franska huvudstaden i natt.

Det var omtumlande och känslosamt svenskt firande på Vincennes efter att hästen Readly Express, kusken Björn Goop och tränaren Timo Nurmos vunnit en historisk svensk seger i Prix d’Amerique.

Björn Goop fortsatte med att köra i de tre efterföljande loppen.

Sedan följde ett stimmigt och kamratligt firande i omklädningsrummet.

Champagneflaskor bars in i mängder till folket som trängdes runt Björn Goops bås.

Kuskduellanten Franck Nivard efter tidernas upplopp tog först omvägar runt svenskens plats.

Lite senare hamnar Björn Goop och Franck Nivard i en längre diskussion.

Fransmannen vill först gömma sitt champagneglas när Sportbladet vill ta en bild, men håller sedan upp det som en symbolisk gest till vinnaren.

Firades stort av travkändisarna

Runt klockan 21.00 rycks Björn Goop från omklädningsrummet av sina närmaste vänner för en tur till Vincennes mytomspunna stallbackscafé.

När Prix d’Amerique-vinnaren kommer in på det vilt festande caféet ekar ”Goop, Goop, Goop” över lokalen.

Där kramas han om och pratar länge med fotbollsprofilen Tomas Brolin, duellanten Bold Eagles tränare Sebastien Guarato och hästens ägare Pierre Pilarski.

– Det är klart att det blir mycket när alla drar i mig. Samtidigt vill jag inte gömma mig utan dela glädjen med dem som det här också betyder mycket för och bjuda tillbaka, säger Björn Goop.

Middag med mindre sällskap

Vid klockan 22.00 bryter Björn Goop upp för åka och äta middag med ett 15-tal av sina närmaste vänner.

Pappa Olle Goop och mamma Annika Goop har varit med fram till dess men känner sig då för trötta efter all uppståndelse.

Pappa var mycket rörd och tagen under hela kvällen, mamma hade svårt att förstå vad som egentligen hade hänt.

– Jag måste äta. Jag kan nu avslöja att mina förberedelser inte var de bästa, jag har inte ätit på 36 timmar, säger Goop.

– Under lördagens tävlingar på Vincennes blev jag hängig. På kvällen låg jag i hotellsängen och hade frossa, jag svettades emellanåt och jag kräktes.

Klassisk travrestaurang

Travfrälste krögaren Giacomo Guerra låg hemma sjuk men öppnade upp sin söndagsstängda italienska restaurang i centrala Paris exklusivt för gänget, tog hjälp av grannar och serverade mat och dryck i mängder.

Det är samma restaurang som Jori Turja och Giampaolo Minnucci firade Varennes segrar 2001 och 2002, som Jos Verbeeck firade sina Prix d’Amerique-segrar och som har varit favorit för Timokos tränare Richard Westerink.

På de franska tv-kanalerna på tv-apparaterna bakom baren vevades årets Prix d’Amerique om och om igen och följdes med samma inlevelse varje gång, loppet analyserades i detalj oavbrutet, personer i sällskapet spelade sånger på pianot i restaurangen, ägaren Giacomo Guerra spelade en specialskriven låt på gitarr där Björn Goop blivit större än Björn Borg i Paris och det hölls tal där alla räckte upp handen på frågan om de hade gråtit under dagen (en nära vän sa att han hade gråtit 15 gånger efter målgången).

– Det är stort att vinna Prix d’Amerique. Det är ännu större att få fira det med sina närmaste vänner, säger Björn Goop.

Hyllade sin pappa

Prix d’Amerique-vinnaren drack ändå mest vatten och avvek först av alla från firandet.

Under dagtid på måndagen kör han fyra nya lopp under det franska vintermeetinget på Vincennes.

Tränaren Timo Nurmos studsade runt och viftade med armarna på Vincennes bana och på segerpodiet, men syntes inte till efteråt.

Från segerfirandet på segerpodiet var det ett starkt ögonblick när Björn Goop spanade länge ut över det stora publikhavet, gick resolut ner därifrån och drog upp sin pappa Olle Goop på scenen där de kramades och skrattade tillsammans.

– När man växer upp är ens föräldrar sina största idoler. Pappa är min förebild, har stor del i det här och ska få vara delaktig att få uppleva ett sådant här ögonblick, säger Björn Goop.

Sedan var han med och drog igång Goop-vulkanen med publiken: ”Goop!, Goop!, Goop!”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!