Storägaren: ”Borde vara aktuell för Elitloppet”

Här startar Joviality nästa gång • Kuskbytet • Tankarna om Solvallas storlopp

Publicerad 2024-02-05

Stjärnstoet Joviality blev trea i superloppet Prix d’Amérique.

På söndag startar hon i ett nytt storlopp i Paris: Prix de France.

Sen kan man sikta mot Elitloppet.

– Frågar du mig borde hon vara aktuell, säger ägaren Anders Ström.

För drygt en vecka sedan blev Joviality trea i det som kallas världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique.

– För oss är det här en seger, väldigt stort, sa tränaren Sabine Kagebrant efter loppet och firade med champagne på Paris-banan Vincennes.

”Med och gör upp igen”

Nu är nästa mål spikat: Prix de France, på samma bana, på söndag.

Det loppet körs över 2 100 meter med bilstart, kontra Prix d’Amériques mastiga 2 700 meter i distans och voltstart.

– Om allt är som det ska startar hon, säger Kagebrant till Travronden.

I Prix d’Amérique körde Björn Goop det svenska superstoet. I Prix de France blir det franske succékusken Benjamin Rochard som sköter tömmarna, Rochard som var kretsens förstekusk i Frankrike under vintern, men som valde att köra en annan häst, Izoard Vedaquais, i det stora slaget.

– Prix de France med 2100 meter och autostart bör passa henne perfekt. Benjamin Rochard sitter upp igen och får hon lite racing luck är hon nog med och gör upp om en topp tre-placering igen, säger ägaren Anders Ström till facktidningen och blickar framåt. Mot en eventuell start i Solvallas Elitloppet sista helgen i maj.

– Frågar du mig borde hon vara aktuell för Elitloppet, men då behöver man nog kunna förbereda henne för det ordentligt. Det jobbet startar nästa måndag i så fall.

Sju svenskhästar anmälda till loppet

Startlistan till Prix de France blir klar på torsdag runt lunch. Just nu är 28 hästar anmälda till loppet. 18 hästar kommer med.

För svensk del finns, förutom Joviality, även Hail Mary, Aetos Kronos, Power, Moni Viking, Dear Friend och Missle Hill med.

Loppet har en samlad prissumma om 400 000 euro. Förstapriset är 180 000 euro, eller knappt två miljoner kronor med dagens växelkurs.

Följ ämnen i artikeln