”Det har varit ett extremt första år”
Svensk Travsports vd Maria Croon i stor intervju • Travets kaosår • Kritiken • Framtidsfrågorna: ”Det är avgörande”
Uppdaterad 2020-11-25 | Publicerad 2020-11-23
Propulsion-utredningen, piskskandalen på V75 och spelarnas raseri efter ett omdiskuterat domslut.
De mörka rubrikerna har tonat upp sig på travhimlen under året.
Mitt i skottgluggen: Svensk Travsports vd Maria Croon, som suttit drygt ett år på den tunga posten.
– Det har varit ett extremt första år, säger hon i en stor intervju med Trav365.
15 april 2019:
Svensk Travsport kommunicerar ut nyheten att förbundets nya vd blir Maria Croon.
Efter flera år med tunga vd-poster inom media bytte hon bransch.
Den 1 september tillträdde hon tjänsten som vd för Svensk Travsport.
Om det första året på posten blivit lugnt? Knappast.
I en stor intervju med Trav365 berättar Maria Croon, 51, om det galna året 2020 där travskandalerna avlöst varandra, kritiken som har riktats mot förbundet, sitt bästa travminne där hon själv fick stå i vinnarcirkeln, hur hon ser på travets värdegrunder och det viktigaste arbetet hon har framför sig.
”Det lockade”
Men vi backar bandet till den där presentationen den 15 april i fjol. Vad lockade egentligen Maria Croon, efter bland annat tre år som vd för tidningen Mitt i, år som annonssäljare på Aftonbladet, vd för ZTV när kommersiell tv såg sitt ljus i Sverige, att ta över posten som vd för Svensk Travsport?
– Jag har tidigare inom media haft en del förändringsledande uppdrag. Här pratade man om behovet av utveckling och modernisering med den nya situation som svensk travsport hade i och med den omreglerade spelmarknaden. Ett sådant arbete lockade tillsammans med den passionen, historiken och engagemanget som finns inom sporten, säger hon.
Vad var det första du fick ta tag i?
– Det var lite så att man hade väntat på den nya vd:n, så det blev mycket budget inför 2020 efter ett separationsår från ATG med en ekonomi som inte var i balans, det fick jag kolla på ganska snabbt. Sedan var vi mitt i processen om travsportens framtid med mycket regionala träffar. För mig var det ett bra tillfälle att få träffa och lära känna folk i travet. Jag hade inga förutfattade meningar utan jag hade en ganska hyfsat god bild av vilka möjligheter och utmaningar som fanns.
– Vi har en komplex modell gällande ägar- och styrmodellen och det var mycket som hade påbörjats och diskuterats under ett par års tid. När jag kom in den 1 september i fjol blev jag en del av det arbetet. Det vi går in i nu är bland annat att utveckla och kvalitetssäkra våra rutiner. Vi jobbar med hållbarhet, värdegrund och kultur och det är ett arbeta vi alla inom travsporten måste jobba med.
Med ett stort engagemang kommer också mycket starka känslor och tider när det blåser gäller det att påminna varandra om grundläggande värdegrunder, även om man tycker olika.
”Kommer mycket starka känslor”
Hur vill du att kulturen och värdegrunden ska se ut?
– Travsporten har en fantastisk vision och mission som handlar en travsport i världsklass, tillgänglig och attraktiv för alla där hästen ska stå i centrum och människa och häst ska må bra tillsammans. Det är målbilder som förpliktigar men där vi har ett fortsatt arbete. Det handlar bland annat om uppförandekod där vi behöver tydlig- och levandegöra så vi kan förhålla oss till det på ett ännu tydligare sätt.
– Passionen, engagemanget och kärleken till hästen genomsyrar verkligen verksamheten, det gäller att vi klarar av att rikta alla de bitarna i rätt riktning. Hållbarhet och arbetsmiljö jobbar vi och de flesta verksamheter med i dag, men här finns det också absolut mer att göra.
Under intervjun återkommer Maria Croon flera gånger om hur komplext uppdraget inom svensk travsport är. Det visar sig om inte annat där det kommer till respekten mellan människor.
– Man måste ha en grundläggande respekt för varandra. Man ska veta det att det finns väldigt mycket olika perspektiv och intressen i vår stora sport – och det måste få komma till uttryck med ett öppet och rakt klimat. Vi måste kombinera så det finns utrymme för individer, olikheter och respekt för häst och människa. Det är grundläggande värderingar som vi måste ta ut i olika situationer. Med ett stort engagemang kommer också mycket starka känslor och tider när det blåser gäller det att påminna varandra om grundläggande värdegrunder, även om man tycker olika. Det är en ganska komplex värld. Från ett perspektiv kan en sakfråga se väldigt enkel ut, men det finns hela tiden olika bakgrunder och perspektiv.
”Handlar inte om att göra om...”
När Maria Croon kom till nya jobbet var inte travvärlden någon ny bekantskap. Hon är uppväxt på Gotland med pappa Per-Anders Croon som uppfödare.
– Vi hade en hästgård på Gotland där jag är uppväxt. Travsporten har alltid funnits med även om jag själv fastnade för ridning och hoppning.
Har du något eget travminne?
– Det är när pappas Fyrk Burge vann en V65-final på Åby 1983. Jag minns det nästan som i går hur det kändes att stå i vinnarcirkeln. Pappa hade även fina gotlandsruss som jag körde i skogarna. Det var härliga upplevelser.
Sin tidigare karriär inom media har hon nytta av i sitt uppdrag på förbundet.
– Jag har förstås fått erfarenhet av medias olika funktioner, allt från försäljning till redaktion får olika perspektiv att samverka mot samma mål. Hon fortsätter:
– Inom media var diskussionen ofta om man skulle vara digitala eller analoga, men där det ofta handlade om att göra både och. Där har vi någonting vi måste fundera mera av inom travet. Vi måste titta på hur vi kan ta oss ut utanför travbubblan och inte bara mötas i ett sammanhang. Att förändra och utveckla handlar inte om att göra om, utan att ta till vara på det som man har och ta med sig det in i framtiden.
”Har varit långa dagar”
Det första året på posten har dock inte varit en dans på rosor. Den lamslående Coronapandemin gjorde att all elitidrott i Sverige pausades under våren – bortsett från travet. Då riktades rampljuset mot sporten – och i samma stund som allt ljus låg på travsporten basunerades även några av tidernas största travskandaler ut.
Lördagen den 2 maj piskades V75-hästen Zarina Bi av en lärling till Alessandro Gocciadoro.
Tisdagen den 2 juni kom uppgifterna om att Elitloppsvinnaren Propulsion nervsnittats i USA, vilket är förbjudet att tävla med i Sverige.
Mitt under brinnande Propulsion-utredning sparkades den dåvarande säkerhetschefen Steen Morten Johansen.
Torsdagen den 29 oktober presenterade Svensk Travsport sin interna och externa utredning kring Propulsion där förbundet meddelade att hästen nervsnittades i USA 2015 och att alla hästens resultat ogiltigförklarades.
Nya rykten om nervsnittade travhästar på de svenska tävlingsbanorna.
Mitt i skottgluggen har Maria Croon funnits.
– Det har varit ett extremt första år med extraordinära händelser, får vi hoppas. Det har varit långa dagar men jag måste säga att det är inspirerande att vara i en värld som står inför en strukturförändring, det är en drivkraft i sig. Sedan får man mycket energi av att det finns otroligt många härliga och duktiga personer.
Till att börja med så var själva händelsen med Gocciadoro och hans anställdes handling fruktansvärd och ligger väldigt långt från travsportens regelverk och den värdegrund vi har.
”Händelsen var fruktansvärd”
I fallet med piskskandalen på V75 utdömde Svensk Travsport ett hårt straff till tränaren Alessandro Gocciadoro. Han dömdes till sex månaders körförbud, en månads anmälningsförbud och var tvingad att avveckla sin filial i Sverige. Lärlingen dömdes till 18 månaders kör- och beträdandeförbud och böter.
Domen kom redan fyra dagar efter händelsen. Gocciadoro friades helt av Överdomstolen efter överklagan.
– Till att börja med så var själva händelsen med hästskötarens handling fruktansvärd och ligger väldigt långt från travsportens regelverk och den värdegrund vi har.
– Men med det sagt, det som har diskuterats är den påföljd som Alessandro Gocciadoro och lärlingen tilldelades av Svensk Travsport som vi prövade mot paragraf 70 att det hade skadat travsportens anseende, vilket vi även kunde se i oberoende opinionsmätningar över allmänhetens förtroende efter händelsen. Där gick inte Överdomstolen på den linjen. Här har vi ett arbete att göra. Hur ska våra processer se ut, exempelvis. Överdomstolen är vårt beslutande organ, men just en sådan paragraf är lite vidare och det tydliggjorde skillnaderna mellan reglementets utformning och Överdomstolens principer. Vi är måna om travets varumärke och jag tror det var en viktig process och diskussion att få igång.
Tog ni ett förhastat beslut?
– Nej, det handlade inte tiden i det fallet, vi hade en ganska lång process innan det gick till Överdomstolen, jag tror, precis som jag var inne på, att det snarare handlar om att just en sådan paragraf måste vara vidare. Det fanns annan expertis som stod bakom det beslut som Svensk Travsport tog men det gjorde inte Överdomstolen, det måste vi respektera.
”Allting ställdes på sin spets”
Utredningen mot Propulsion är fortfarande pågående, där Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd ska ta ett beslut om tränarens ansvar.
– Alla inbladade och hela travsporten beklagar och tycker det här är en situation vi hade kunnat varit utan, samtidigt ger sådana allvarliga händelser oss möjlighet till förbättringar och utveckling, säger Maria Croon och utvecklar:
– Den oberoende utredningen som gjordes av förbundets hantering visade klara brister och områden där vi verkligen behöver förstärka. När det kommer till att kvalitetssäkra rutiner, processer och att professionalisera fick Svensk Travsports ledning och styrelse en stor portion kritik som vi måste ta på största allvar. I grunden handlar det om att ta fram så mycket fakta, sedan är även det här en komplex fråga. Det var lång tid tillbaka, många inblandade. Det fanns och finns väldigt många olika aspekter, men det är klart att händelsen är väldigt drabbande för hela travsporten.
Vi ansåg inte att det var möjligt eftersom han var en del i utredningen, så det gick inte att fortsätta.
Under sommaren fick säkerhetschefen Steen Morten Johansen lämna sitt uppdrag mitt under den pågående utredningen mot Propulsion.
– Jag tyckte då och tycker samma sak nu, alla utredningar måste göras opartiskt. Den dåvarande säkerhetschefen var ute och gjorde en undersökning av Propulsion 2019. Han krävde sedan att vara ytterst ansvarig i utredningen vilket gjorde att allting ställdes på sin spets. Vi ansåg inte att det var möjligt eftersom han var en del i utredningen, så det gick inte att fortsätta. Det handlar inte om något personligt eller något skuldbeläggande, det handlar om olika syn på objektivitet på hur det här arbetet skulle drivas vidare.
”Visar vilka utmaningar vi har”
Med allt detta sagt. Vad gör det för svensk travsports rykte?
– Det är klart att det är negativt för travsportens rykte med alla de händelser som hänt under året. Samtidigt har vi synts i en ännu högre grad där fler och fler har kunnat ta del av allt det fina, positiva och sportsliga inom sporten. Men, de sakerna som har hänt, visar samtidigt vilka utmaningar vi har.
– Någonstans har vi en strukturomvandling att förhålla oss till där det finns en förändrad syn i samhället på vår sport. Vi vill vara en del av samhällets regler och normer och hela tiden utveckla oss och vara i vår tid, där ljuset sätts på hur vi utvecklar hästvälfärden och tar ansvar för vår sport och våra hästar. Här måste vi förbättra våra rutiner och processer när den här typen av situationer och händelser uppstår. Sedan har det varit ett märkligt år med så många stora och allvarliga situationer, vilket man verkligen får hoppas är ett undantagsår. Men vi måste ta oss an detta och se det som en möjlighet till utveckling och förbättring.
Hur jobbar ni aktivt för att få sportens rykte på fötter igen?
– Det är ett stort arbete och det handlar inte bara om den mediala biten. Vi har en stor verksamhet där väldigt många människor är engagerade. När det händer saker måste vi förstås klara av att hantera det. Vi har samlat in material om vårt nuläge som visar att vi har många utmaningar att hantera men samtidigt fantastiska möjligheter där vi kan stärka travets samlade varumärke. Här måste alla bidra, allt ifrån intresseorganisationer, aktiva, banor och styrelser.
– Mycket handlar om att ta oss fram starkare utanför travbubblan vilket vi inte lyckats fullt ut med. Det finns så mycket att berätta om oss, så mycket fantastiska människor, så mycket kunskap och så mycket ”häst och människa-berättelser”. Här behöver vi göra ett stort jobb.
”Klart det landar på mig”
Under den pågående Coronapandemin har bevakningen av travet i Sverige blivit ännu större och V75-omsättningarna har skjutit i höjden. Har bevakningen gjort att ni fått en för stor kostym att fylla?
– Nej, det tror jag inte. Egentligen är den ökade bevakningen av sporten oss till godo. Ju fler som upplever, desto fler kan få upp ögonen för den och bli en de av sporten. Att det granskas av omvärlden är bra, de visar även områden där vi måste bli bättre.
Du har som vd fått mycket kritik för hur ni agerat i exempelvis frågorna kring Gocciadoro och Propulsion. Vad säger du om kritiken?
– Jag upplever det inte som en tydlig och enhetlig kritik mot mig som person, men jag är ytterst ansvarig och då är det klart att det landar på mig och min person. Jag förstår att det är starka känslor när det handlar om så stora och viktiga frågor, som exempelvis hästars välmående, den värdegrunden och passionen delar jag. Sedan är det komplexa frågor där debatten kan ha en tendens att blanda in känslor och åsikter. Det är alltid en utmaning att få ut fakta och få förståelse för vilka beslut som tas när det hettar till.
Har du i din roll fått utstå hat och hot?
– Det har varit starka känslor som lyfts fram eftersom det finns ett stort engagemang. Men även om det blåser så är det viktigt att ha kvar grundrespekten, där har några gått över gränsen ibland. Det är väl så mycket jag vill säga.
Det handlar mycket om att komma överens om hur travsporten ska vara i framtiden. Vi har funnit i den här formen i snart 100 år. Det är ett stort arbete.
”Tar vi på största allvar”
Trots att det har stormat, har du hela tiden gjort dig anträffbar och inte duckat frågor från media. Vad är anledningen?
– Först och främst är det en självklar del av mitt uppdrag att vara tillgänglig. Eftersom jag har haft ett yrkesliv inom media förstår jag mediernas jobb att spegla alla sidor. Jag tror inte på att tysta ner och tror att det ska lösa saker. Jag är för en öppen och rak dialog.
Har du någon gång under den här tiden funderat på att sluta?
– Nej, det har jag inte. Men man ska komma ihåg att vd är ett förtroendeuppdrag och så länge jag känner förtroende och känner att det finns möjlighet att bidra kommer jag vara kvar.
Vad är den absolut viktigaste frågan som ni inom Svensk Travsport har att jobba med just nu?
– Det handlar mycket om att komma överens om hur travsporten ska vara i framtiden. Vi har funnit i den här formen i snart 100 år. Det är ett stort arbete med alla travsällskapen och travets intressenter att bygga en ny och stark struktur. Hur den ska se ut är helt avgörande. Vi måste bli bättre på att ta beslut och driva igenom det tillsammans, det är en förutsättning. Lyckas vi inte tror jag det blir svårt för travet att bli den positiva kraften och styrkan i samhället som vi vill vara. Det gäller att vi klarar av att kraftsamla.
Till sist, hur mår svensk travsport?
– Jag måste säga, trots att vi är mitt i allt det som har hänt under året, så mår svensk travsport bra. Vi har en fantastiskt framgångsrik sport och avel med framgångsrika kuskar och tränare. Vi har ett hästvälfärdsarbete som ligger i framkant. Om man tittar på de tusentals loppen som körs varje år, där allting fungerar bra och alla tusentals hästar som verkligen sköts och utvecklas till fantastiska individer, då får man en annan bild. Vi har över 12 000 ärenden per år, där det sköts på ett bra sätt. Men de situationer som hänt i år belyser vi, tar tag i och tar på allra största allvar så att vi kan förflytta oss i en positiv riktning.