Så körs Elitloppshelgen i år – flera lopp utgår

Smällen för Solvalla - tvingas högst troligt köra utan publik: ”Kännbar, klart den är det”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Elitloppet körs utan högst troligt utan publik på plats på Solvalla i år på grund av coronaviruset, banan berättar om beslutet: ”Vänt på alla stenar”
Foto: TR Bild
Elitloppet körs utan högst troligt utan publik på plats på Solvalla i år på grund av coronaviruset, banan berättar om beslutet: ”Vänt på alla stenar”

Sveriges största travlopp, Elitloppet, körs på utsatt datum, sista helgen i maj, och högst troligt utan publik på grund av coronaviruset.

Dessutom ställs ”lilla Elitloppet” Sweden Cup in och prispengarna sänks i flera lopp.

– Det är klart att det är kännbart, men vi rör inte prispengarna i Elitloppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot till Trav365.

Nu är det klart.

Sveriges största travlopp och den årliga folkfesten Elitloppshelgen på Solvalla blir på många sätt annorlunda i år.

På grund av coronavirusets globala spridning, och regeringens direktiv kring allmänna sammankomster på som mest 50 personer, så körs den stora travhelgen (29-31 maj) troligtvis helt utan publik.

– Vi har tittat på alla alternativ, vänt på alla stenar, men kommit fram till att vi ska köra den helgen. Vi har inte hittat var det ska ligga om vi skulle ha flyttat loppet, vi väljer därmed att köra och som det är just nu, troligtvis utan publik, men det kan ju förändras till dess, säger Anders Malmrot.

– Men då vet alla aktiva om att vi kör Elitloppet precis som planerat, så att de kan sätta sina hästar i toppform till den helgen.

– Elitloppet är en årlig sportslig höjdpunkt för många svenskar och vi känner oss i dagsläget trygga i att vi kan genomföra tävlingarna på ett säkert och ansvarsfullt sätt, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg i ett pressmeddelande.

”Inga möjligheter att fixa flygplan från Frankrike...”

Beskedet är inte bara en stämningsdödare då Elitloppspubliken ofta kallas världens bästa travpublik, det är också en grov ekonomisk smäll för Solvalla.

– Den är ju kännbar, klart den är det. Men jag har inga siffror så. Men jag har ju en tajtare budget när vi inte har några intäkter från restauranger och inträde. Jag har inga möjligheter att fixa ett flygplan från Frankrike och bjuda på saker som vi brukar, utan vill man vara med och tävla i år så får man lösa allting sånt själv.

Dessutom ställs ”lilla Elitloppet” Sweden Cup, som brukar avgöras på lördagen, in.

– Ja, det utgår. I och med att utländska inslag kommer att vara begränsade så har vi inte underlag nog för både Sweden Cup och Elitloppet. Vi ställer även in ”Frankrike-matchen” under söndagen, så det blir tolv lopp på lördagen och tolv lopp på söndagen.

– Vi rör inte prispengarna i Elitloppet (tre miljoner kronor till vinnaren). Vi har diskuterat kring det, men vi har sån kvalitet på våra egna hästar så att även med många utländska inslag, så hade vi haft rätt bra chans för en svensk segrare.

Några andra ändringar, vad gäller prispengar?

– Ja, vi drar ner förstapriset i Harper Hanovers lopp på lördagen till 500 000 kronor och Montéeliten till 200 000 kronor.

Om det blir publik eller ej på plats på Solvalla beslutas i början av maj.

– Vårt beslut är taget med reservation för att läget i vårt samhälle inte förvärras och att förutsättningarna därför förändras. I dagsläget pekar det mesta på att vi får arrangera Elitloppshelgen utan publik. Självklart hoppas jag att vår fantastiska publik kan vara på plats, men om de gällande förutsättningarna hindrar det så kommer ändå Elitloppshelgen att genomföras. Definitivt beslut i publikfrågan fattar vi den 4 maj, säger Jörgen Forsberg.

Travbanan är en arbetsplats

När i princip all annan sport stannat av i Sverige- och i hela världen, kör svensk travsport fortfarande på. Men med strikta restriktioner och utan publik.

– Det är viktigt att de verksamheter som kan fortsätta på ett säkert sätt också gör det, sa Maria Croon, vd på Svensk Travsport, fredag den 27 mars, när regeringen kom med beslutet att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer.

De allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten om allmänna sammankomster och hygienråd gäller preliminärt året ut – men kommer att ändras om läget förbättras, har myndigheten sagt.

I ett pressmeddelande från förbundet Svensk Travsport skrev man så här om beslutet:

Svensk Travsport har sedan flera veckor vidtagit flera åtgärder för att minska risken för smittspridning. Alla publika områden är stängda och det har införts ett flertal restriktioner kring stallbacken för att skapa säkra arbetsplatser. Att travsporten väljer att tävla vidare har flera anledningar:

  • Travbanan är en arbetsplats

  • Travtävlingar är inte en allmän sammankomst – alla publika områden är stängda

  • De arbetar och tävlar utomhus på stora ytor

  • Det är inte en sport med fysisk kontakt

  • De inför ytterligare restriktioner för att säkerställa arbetsmiljön

Elitloppshelgen kommer i Sverige att TV-sändas i TV4 och TV12 samt i ATG Live. Dessutom sänds Elitloppet i ytterligare cirka 15 länder.

Publicerad:

LÄS VIDARE