”Kraven stiger och jag vet att många lider”

Mentale tränaren och coachen Stig Wiklund om framtidens behov av hjälp

Stig Wiklund är den mentale tränaren och coachen som jobbat med bland annat skidstjärnorna Johan Olsson och Frida Karlsson.

Nu tror han att behovet av en mental tränare inom travsporten kommer vara stort i framtiden.

– Kraven stiger och jag vet att många lider av det, säger han.

Johan Olsson, Frida Karlsson och Helena Ekholm från skidvärlden. Robert Bergh, Jörgen Westholm och Johnny Takter från travvärlden.

Namnen ovanför är bara några av de framgångsrika idrottsutövare som den mentale tränaren och coachen Stig Wiklund arbetat- och arbetar med.

I det senaste avsnittet från podcasten Hovavtryck med TV4-profilen Matteus Lillieborg gästar Stig Wiklund – där han berättar om mental träning, förberedelser och olika knep för att nå framgång. Wiklund, själv framgångsrik hästägare, berättar också om att behovet av mental träning inom travsporten växer.

”Tycker det är jättetufft”

Wiklund berättar att han ofta får samtal från travtränare och travkuskar, som är i behov av hjälp.

– När jag pratar med kuskar och tränare så är det nästan VM-final varje kväll, det är väldigt mycket och i dag är det trav på ett annat sätt i och med att det är så mycket i de sociala medierna med trav och spel, och det gör att det blir större press än vad det varit tidigare. Kraven stiger och jag tror många lider av det, eller det vet jag att många gör för de är många som ringer till mig om det och det är många som har prestationsångest och mår dåligt.

Travkusken Emilia Leo, 27, blev så sent som i helgen prisad på Hästgalan i Stockholm då hon mottog Helen Anns pris. Emilie Leo är en av de som tidigare berättat om sin tuffa kamp mot prestationsångest.

– Hon har ju berättat hur dåligt hon mådde ibland och så är det för alla i princip som ringer till mig som håller på med de här, som tycker det är jättetufft. Jag tror det här kommer bli stort, just mental träning och coaching inom travsporten framöver. Jag tror du kommer se till att du har någon att jobba med mer eller mindre, för jag tror det är sådana enorma krav på de som kommer in i travsporten i dag.

”Hästarna känner det här”

Stig Wiklund berättar i podcasten om vikten av förberedelser för att nå framgång, och att förberedelserna också speglar sig i det mentala.

– Ditt sätt som du presterar och mår påverkar hästen, för det är inte helt ovanligt i travsammanhang att om det går tungt första och andra loppet så går det tungt hela tävlingsdagen, berättar Wiklund.

Den mentale coachen nämner framgångsrika knep, som han använder med många av de idrottsutövare han dagligen arbetar med.

– Jag har jobbat med en väldigt framgångsrik hockeyspelare och kvällen före får han ett sms av mig vilken målbild han har inför matchen och vilket prestationstillstånd han vill vara i, och då jobbar han med den tekniken och då ser han det här framför sig och då styr kroppen mot det, och det är det som är min poäng. Jag har känt stora resultat på travsidan när du gör de här mönsterbrytarna, du har med dig känslan, tanken och handlingen när du kör nästa lopp och då måste du bryta och gå in i ett annat tillstånd och då känner hästarna det här.


”Bryt ett mönster”

Just mönsterbrytning är något Wiklund tror mycket på.

– Jag ser på tv och V75 varje helg och visst känner man ibland att det är frestande, visst känner jag ibland att man skulle vilja ringa upp och säga att tänk så här, gör så här, bryt ett mönster. Jag har jobbat med en hel del på travsidan som har gjort de här mönsterbrytarna och fått väldigt bra resultat, men de tänker jag inte namnge. Men jag tror det här är en suverän metod.

Stig Wiklund drar i podcasten med Matteus Lillieborg ett exempel.

– Framför allt när man kommer till travbanan att man sätter sig i 10-15 minuter för sig själv, kopplar av och växlar ner. Att man ser loppet och ser att det går bra, ser att det är kul och ser att det är roligt, det tror jag har jättestor betydelse. Jag tror för många går raka vägen in och kör loppet och inte har någon förberedelse och 90 procent av framgången ligger i förberedelsen. Det som skiljer de riktigt duktiga mot de mindre duktiga är förberedelserna, allt från idrottare till skådespelare och till politiker, det som skiljer är de som är förberedda.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!