Elitloppet 2019

”Överrumplad varje år över hur stort det är”

35 000 liter öl och 2,5 ton kött ska serveras under helgen

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

50 000 travfans vallfärdar till Solvalla i helgen – för Elitloppshelgen.

Då rustar nationalarenan upp för att klara folkfesten.

– Man blir lite överrumplad varje år över hur stor den här helgen är, säger restaurangchefen Morgan Lydebring.

I helgen avgörs Elitloppet på Solvalla i Stockholm.

Med travtävlingar både under fredag, lördag och söndag och med travfans, inte bara från Sverige utan från hela världen på plats, så kommer det som alltid att bli en folkfest på nationalarenan.

Runt 50 000 besökare väntas komma till Solvalla under dagarna tre och det kräver förberedelser och minutiös planering – av stora slag.

Under helgen ska 11 000 sittande matgäster få sitt, över 35 000 liter öl ska serveras, och drygt 2,5 ton kött ska grillas.

För det, och mycket annat, krävs över 1 000 personer i personalstyrka. Dessutom över 40 000 artiklar i form av bestick, tallrikar, glas och möbler.

”Sprutar in lastbil efter lastbil”

Det här året blir tredje året i följd som Solvalla kör arrangemanget i egen regi, och restaurangchefen Morgan Lydebring, med stor erfarenhet från en rad andra arrangemang, känner att Solvalla så här i början på veckan har koll – på vad som komma skall.

– I fjol sa jag att man blir lika chockad varje år att det är så stort med Elitloppshelgen, och visst blir man lite överrumplad varje år, men jag har nog aldrig varit så lugn i sinnet som jag är inför årets Elitloppshelg, berättar han och fortsätter:
– Man har väl mognat lite, men främst är det för att vi känner att vi ligger i fas och att vi har kontroll på alla bitar. Det är ett litet team, men alla jobbar extremt hårt inför helgen.

Fram till att fredagens tävlingsdag sparkar igång kring lunch, så är det full aktivitet på Solvalla, dag som natt.

– Allting är som sagt under kontroll, men det är väldigt mycket kvar att göra, och det sprutar in lastbil efter lastbil med prylar och utrustning. Det är hög puls hela tiden.

Hur ser arbetet under veckan ut?

– Supertajt planering, vi har ett logisteringsteam på runt 20 personer som jobbar dagligen med att ta hand om allting och bygga upp allting, från tidig morgon till sen kväll – varje dag. Det är nya kassor som ska installeras, parallellt med matproduktionen som pågår hela tiden. Den har pågått sedan den 2 maj.

Solvalla lagar maten som serveras under helgen helt från grunden, själva.

– Hamburgare och korv som grillas köper vi in färdig så klart, men all annan mat till 11 000 sittande matgäster lagas av oss från grunden.

58 glas öl – i minuten

Bara i Solvallas restauranger kommer 450 personer att jobba, per dag, i helgen, mot den vanliga styrkan på cirka tio personer.

– Vi kommer som sagt ha lite drygt 11 000 sittande matgäster under två dagar. Det är allt från VIP-tält, till festvåningen, Kongressen, Valla Krog och Bistron, och även första parkett och sponsortält räknas in där. Överallt där vi har sittande matgäster så är det olika matkoncept, berättar Morgan Lydebring.

Vad är det svåraste med helgen?

– Att det är en sådan komplex arena att jobba med. Jag har gjort arrangemang i stora volymer tidigare men det är så plottrigt här, det är så extremt små enheter och det gör att det blir så stort. Annars är väl min största oro som varje år när man jobbar med utomhusarrangemang att vädret är med oss, och just nu växlar rapporten timme för timme, och där utmanas vi. I fjol var det fantastiskt, och det är klart vi hoppas på något liknande väder i år.

Under helgen räknar Solvalla med att servera 35 000 liter öl, de flesta i halvlitersglas. Det ger 70 000 glas öl. Räknar man med att Solvalla har öppet under 20 timmar under helgen blir det 3 500 glas öl i timmen, 58 glas öl i minuten.

– Vi gick över 35 000 liter öl i fjol, så det är lite mer. Vi har väl ökat egentligen alla siffror lite grann, gällande mat och dryck, säger Morgan Lydebring.

Entréerna till Solvalla öppnar klockan 10.00, både under lördag och söndag

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2019

Solvalla

Elitloppet

Trav