Trav

Nobbar Elitloppet – för femte gången

Stenströmer tackar nej med Handsome Brad

Av: 

Christoffer Wickman

Ulf Stenströmer nobbar Elitloppet med Handsome Brad
Ulf Stenströmer nobbar Elitloppet med Handsome Brad

TRAV

Handsome Brad var inbjuden till Elitloppet.

Men tränaren Ulf Stenströmer nobbar miljonloppet – för femte gången.

– Jag vet att många tycker att jag är hjärnlös, säger Ulf Stenströmer.

I söndags vann Ulf Stenströmers sexårige stjärnhäst Handsome Brad det danska storloppet Copenhagen Cup.

Efter storloppssegern så fick han en inbjudan till Elitloppet av Solvallas sportchef Anders Malmrot – men Stenströmer ville avvakta med svar.

– Jag är oerhört rädd om mina hästar, och det är nog lite av de som talar för att det kanske inte blir något Elitlopp, sa Ulf Stenströmer till Trav365 under måndagen.

I dag kom beskedet – Ulf Stenströmer nobbar en start i Elitloppet med Handsome Brad, och tackar därmed nej till Elitloppet för femte gången.

”Bästa hästarna jag sett i mitt liv”

Axevallatränaren utvecklar sitt beslut om att tacka nej till Elitloppet med Handsome Brad.

– Det är en stor ära att vara påtänkt till Elitloppet, det säger väl alla, men det är så det är för det är det största vi har i det här landet för de äldre hästarna. Men jag tycker inte det är rätt mot hästen, han är färsk i eliten och han är inte lastgammal på något vis. Jag har en förhoppning om att vi kan vara med om något år, vilket jag absolut kan tänka mig är mer aktuellt då, säger Ulf Stenströmer.

Under tisdagen så körde Ulf Stenströmer Handsome Brad i ett lättare träningsjobb, efter söndagens storloppsseger i Danmark.

– Jag var jättenöjd med honom i dag, men vi har resonerat som så att vi vill vänta något år med Elitloppet för honom. Det är ett tufft lopp att vara med i, så är det. Man kan inte tro att man kan vinna alla lopp som vi går ut i heller, men det här året skulle han få möta väldigt tuffa hästar.

Det starka startfältet i Elitloppet 2019 är en av faktorerna till Stenströmers nobb.

– Skulle han ta sig till final så skulle han få möta två av de kanske bästa hästarna som jag har sett i hela mitt liv i Readly Express och Propulsion, det är stort i sig, men det är inte stort i sig och ta massa stryk heller.

”Vet att jag tänker korkat”

Stenströmer är väl medveten om att nobben kommer skapa reaktioner.

– Jag vet att jag tänker korkat och jag vet att många tycker att jag är hjärnlös, men jag gör det inte till någon grej bara för att jag tackat nej flera gånger med Noras Bean också. Jag har stor respekt för två heat samma dag och vill ha en häst med mer hår på bröstet än vad Handsome Brad har i dagsläget.

Det är inte många tränare som nobbat Elitloppet fem gånger?

– Nej, och det är få som är så otroligt korkade som jag kanske, men jag är inte dummare än att jag kan se hur det gått för vissa hästar som varit med i Elitloppet, och det är många som kanske fått offra sin karriär för att vara med där. Den stora skillnaden när jag tackade nej med Noras Bean var för att Noras Bean hade inte ben nog för att tävla så ofta, speciellt inte två gånger samma dag, och hade jag startat i Elitloppet med honom så hade jag förkortat hans karriär och då hade vi absolut inte kört in de tolv miljoner kronor som han till slut sprang in, det är jag fullständigt övertygad om. Jag är för feg eller för rädd om min häst, tolka det hur ni vill, men jag har för stor respekt för vad två lopp samma dag skulle innebära för min häst.

”Absolut inte Sweden Cup”

Får vi se Handsome Brad i något annat lopp under Elitloppshelgen?

– Jag tror inte det finns något som passar åt honom riktigt, det var någon som sa att det hade varit roligt att se honom i Sweden Cup, men då svarade jag snabbt att ska vi någon gång starta i två heat samma dag så är det absolut inte i Sweden Cup, säger Ulf Stenströmer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ulf Stenströmer: ”Jag avvaktar med svar”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Ulf Stenströmer

Elitloppet