Mejla

Michael Carlsson

”Jag hoppas att den fina trenden håller i”

Michael Carlssons GS75-krönika till Vaggeryd

Publicerad:
Uppdaterad:
Hanna Lähdekorpi spikas på GS75 i dag
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Hanna Lähdekorpi spikas på GS75 i dag

Hanna Lähdekorpi har jättefin form på sina hästar och en hög segerprocent.

I dag har hon tre bra chanser på Grand Slam 75 och jag hoppas att den fina trenden håller i sig.

Jag spikar en av dem – Zelante C.R. – i en annars öppen omgång.

Vaggeryd är värd för Grand Slam 75 och det ser som vanligt ut att kunna bra hög utdelning på miljonspelet. Det finns några vidöppna lopp där skrällarna ligger på lut och det finns flera roliga kantbollar.

Den givna storfavoriten och spiken lyser med sin frånvaro men en tjej som har sina hästar i fin författning är amatören Hanna Lähdekorpi. Hon är veterinär till vardags med elva hästar i träning och har 20 i segerprocent. Hon selar ut tre av hästarna i eftermiddag. Två av dem är favoriter och den tredje är andrahandare.

Jag väljer att spika Zelante C.R. i den femte avdelningen. Hästen har uppträtt lugnare i år säger Hanna Lähdekorpi efter framgångarna och tror därmed inte att den långa distansen ska vara några problem. Zelante C.R. har visat finfin form på slutet och vann hur enkelt som helst senast från ledningen med krafter kvar.

Nu har Zelante C.R. spår tre på 20 meters tillägg och det är ingen vågad gissning att Hanna kör offensivt och satsar mot tidig ledning även den här gången. Hästen som står på start torde inte bråka om taktpinnen när hon kommer farande och väl i spets tror jag att Zelante C.R. blir svår att plocka ner. Kan även vinna från andra positioner. Den värsta konkurrenten är Thengill som visade bra form vid segern senast. Men han står 20 meter bakom och ska sedan ut och runda alla i spåren till slut.

Det kan mycket väl bli Hanna Lähdekorpi redan i GS75-inledningen genom Diversity Pellini som vann direkt i årsdebuten senast. Det loppet var för övrigt i Grand Slam 75 i Årjäng då hästen höll undan precis före Loes, som hon nu möter igen. Inte omöjligt att den sistnämnda kan få revansch men samtidigt lär Diversity Pellini ha gått framåt med loppet i kroppen.

Favoriten Electric Rain vann i årsdebuten för Peter Untersteiner och är såklart ett hett bud igen.

Glöm heller inte bort Una Face på start som efter segern för tre starter sedan har galopperat två gånger. Men senast blev hästen störd till galopp kort efter start och felfri kan hon vara ett roligt skrällbud.
▪▪▪

GS75-2 är ett lurigt lopp och jag hoppas överleva med de fyra streck som jag har råd med. Favoriten Silent Honor var duktig i två raka segrar från dödens, innan han senast blev fyra på Åby efter en invändig resa och kunde inte ta så mycket i den snabba avslutningen på open stretch. Brottas med ett dåligt läge i spår elva nu.

Amore Passo V.W. startar sporadiskt men är inte så tokig. Han gör comeback efter ett års uppehåll nu men träningsrapporterna går i dur och han har kvalat inför det här loppet och ska komma väl förberedd.

Rysaren i loppet är Joke Ribb som senast satt fast med krafter kvar i comebacken efter lång frånvaro och såg fin ut. Han är streckad på blott en procent(!) i skrivande stund. Säkre Håkan B Johansson sitter i sulkyn. Se upp.
▪▪▪

Hanna Lähdekorpi tränar favoriten Geena Journey i GS75-3. Hästen fick punktering i senaste starten men avslutade ändå fullt godkänt i spåren från ett dåligt läge. Nu vankas det barfota bak för första gången och hon är given förstahäst i det här lärlingsloppet för Marc Elias.

Välkörande Henriette Larsen vill man dock alltid ha med i sådana här sammanhang. Hon kör Twins Magic som har ett intressant läge med innerspår och är given. Det är även Sioux Femme Fatale som började karriären bra men svek senast. Återkommer nu efter ett uppehåll och tränar starkt. 

▪▪▪
Victory Lee levererade en sylvass spurt senast och slog av Admirer på mållinjen efter en invändig resa och perfekt lucka 300 meter kvar. Är snabb ut bakom bilen och lyckas han komma till ledningen är det nog toppchans. Kan även vinna från andra positioner, vilket han visade senast. 

Ledningen jagar även Perfect Gede som tidigare har varit bra vid spetssegrarna i billiga gäng och som senast var inblandad i en incident på Solvalla där han blev påkörd och störd till galopp.

Accolade är V75-härdad men är en slowstarter och blir över från innerspåret. Det är dock ett litet fält och han kan ändå få ett hyfsat slagläge.

Gullabo Däck Bling är min skrällvarning och den här hästen har jag följt i V75 och tuffare gäng än detta där han har gjort flera topplopp efter tunga resor. Senaste starten kan man bara glömma då han blev tempotorsk i kön men i starterna innan dess har han varit riktigt bra, och för tre starter sedan åkte han dit på målfoto då han höll mycket tappert och föll med flaggan i topp.

▪▪▪
Juventusspelaren Buffon var Italiens landslagsmålvakt i många år. Nu kan hästen Buffon Z.S. vinna den sjätte avdelningen. Helt klart är det en intressant treåring som nu gör debut på svensk mark och i sin nya regi Jerry Riordan. Buffon Z.S. vann tre lopp på fem starter i fjol som treåring och matchas nu mot Breeders Course under elitloppshelgen. Det är säkert bra grejer och då blir han att räkna med direkt från ett fint läge bakom bilen.

Han är ett måste-streck mot favoriten Sobel Jasmine som annars har fina förutsättningar. Hon vann senast enkelt från ledningen över kort distans men har varit struken för en förkylning efteråt. Är frisk och tränar bra nu igen enligt Peter Untersteiner som har siktet inställt på ledningen och en repris på senaste insatsen.
▪▪▪

Ad Hoc är favorit i GS75-avslutningen och Raoul Engbloms kapable femåring vann en övertygande seger senast. Han flög förbi täthästarna över den sista bortre långsidan och tog över ledningen in i sista sväng. Höll sedan undan till en lätt seger i en snabb avslutning. Felfri blir han inte lätt att tas med från ett perfekt läge bakom bilen. Men hästen är heller inte helt att lita på. 

Xlnt Chili Tripel storskrällde på V86 senast och är rysligt snabb ut bakom bilen. Lär ta hand om ledningen och sedan kan det hålla hela vägen. 

Det tredje och sista strecket får Counterfeightr som såg fin ut som fastlåst med gott om krafter kvar i V75 i Umeå senast. Lär bli över från innerspåret bakom bilen men blir segerfarlig om han hittar ut i ett bra slagläge.

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN