Bara Ego Boys död har varit mer omskakande

Sportbladets Mattias Karlsson efter beskedet om Aubrion du Gers död

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

En stor tomhet och sorg föll över mig den här tisdagsmorgonen i juli.

Det fanns så mycket mer att se av Aubrion du Gers.

Det var en av de mest spektakulära hästarna i Elitloppets historia.

Beskedet kom kraftfullt, dramatiskt och otvivelaktigt.

Paris-Turf meddelade att Aubrion du Gers är död.

– Hästarna är döda, kommenterar Jean-Michel Bazire till den franska tidningen.

Nästan bara Ego Boys mystiska död i boxen som sjuåring ett år efter den storslagna Elitloppsegern 1973 har känts mer omskakande, tragiskt och olustigt i travhistorien.

Aubrion du Gers och Cyrano du Pont frontalkrockade i träningen och båda avled.

Aubrion du Gers skötare Julie Grenet bröt skenbenet i olyckan.

En krock mellan två hästar låter så fruktansvärt och brutalt, även om det inte kommit ut så mycket detaljer om olyckan ännu mer än att de ska ha sprungit in i varandra huvud mot huvud.

Nyheten drabbade mig med omedelbar saknad och ledsamhet.

Aubrion du Gers var en riktig fransk valack som vi har lärt känna dem.

En kraftfull, långstegad och viljestark travhäst.

En ljusbrun, muskulös och graciös atlet.

En häst som man lärde sig känna igen direkt och tycka om för sin karisma.

Han såg alltid så lugn, glad och harmonisk ut – han verkade trivas med livet.

Kom med 15 raka

Till Solvalla den sista söndagen i maj kom Aubrion du Gers med hisnande 15 raka segrar, eller 22 segrar på de 23 senaste starterna om ni så vill.

Det är naturligtvis en av de största stjärnorna och häftigaste hästarna som har gästat Elitloppet någonsin.

Med sig hade han minst lika profilstarka belgiska kusken Jos Verbeeck som är avstängd i Frankrike på grund av en skattehistoria.

Det blev också seger i försöket mot bland andra Propulsion efter att ha tagit spets från spår ett och fått tryck av Heavy Sound hela vägen.

– Jag körde en Ferrari, han körde en Citröen. Lycka till de andra, sa Jos Verbeeck.

I den händelserika finalen blev det trots allt en andraplats från spår ett efter att landsmannen Dijon rusat till ledningen och vunnit.

Det var omdiskuterat hur instängda Aubrion du Gers och Jos Verbeeck tog sig ut 600 meter kvar, men efter att ha sett om loppet minst sagt en massa gånger sedan dess är frågan om det var så regelvidrigt som det först såg ut.

Dramatisk spetskörning

Aubrion du Gers karriär blev något hämmad av att som valack inte få starta i de största franska loppen och att tränaren Jean-Michel Bazire mer eller mindre, snarare mindre, bojkottar Sverige och inte gärna reser utanför Frankrike.

I Skandinavien blev det också seger i Kymi Grand Prix i Kouvola 2018 och en misslyckad tredjeplats i Oslo Grand Prix på Bjerke 2017 bakom Twister Bi och Lionel N.O..

I alla fem utlandsstarter (Solvalla gånger två, Bjerke, Kouvola, Mons i Belgien) har det varit Jos Verbeeck som kört Aubrion du Gers i stället för Jean-Michel Bazire.

Den allra största segern kom i Masters-finalen hemma på Vincennes i Paris 2017, en förstaplats värd två miljoner kronor före bland andra Bold Eagle, Twister Bi och Ringostarr Treb.

Den sista starten var Prix de la Communauté de Communes Thiérache du Centre i La Capelle förra söndagen, den 7 juli.

Aubrion du Gers slutade tvåa från dödens bakom landsmannen Vanko Jenilat, efter en utdragen spetsstrid mellan Aubrion du Gers med Jean-Michel Bazire och Bold Eagle med Björn Goop.

Sista segern blev Elitloppsförsöket på Solvalla, efter andraplatsen i Elitloppsfinalen blev det ytterligare två andraplatser i Frankrike.

Hur han såg ut i det där Elitloppsförsöket och hur han bevisade för alla tvivlare att han hade den tillräckliga startsnabbheten från spår ett bakom startbilen kommer jag att bära med mig.

På 73 starter blev det 46 segrar, sju andraplatser och sex tredjeplatser – totala prissumman slutade på 28,6 miljoner kronor.

Siktade mot USA

Aubrion du Gers var på väg mot VM-loppet på Yonkers Raceway utanför New York lördag den 12 oktober.

Jean-Michel Bazire hade räknat med att Aubrion du Gers skulle tävla ett och ett halvt år till.

Jag hade sett fram emot att se honom i Elitloppet igen och andra svenska storlopp som Hugo Åbergs Memorial på Jägersro och Åby Stora Pris.

Aubrion du Gers är död, Readly Express har slutat, Propulsion gör sina sista starter och Bold Eagle stapplar för att åter få luft under vingarna.

Det är två franktränade och två svensktränade hästar vi kommer att minnas för alltid.

Även om de lämnar luckor i världstoppen så slutar jag aldrig att häpna över hur många nya jättetalanger och världsstjärnor som kommer fram.

Jean-Michel Bazire har ett stjärnfyllt stall med bland andra Prix d’Amerique-vinnaren Belina Josselyn, Prix d’Amerique-tvåan Looking Superb, Prix d’Amerique-fyran Davidson du Pont och sjuårige valacken Cleangame som han faktiskt håller allra högst.

En av världens bästa hästar genom tiderna hos en en av världens bästa tränare och kusk genom tiderna har gått bort.

– Det var en stor häst, en magnifik häst. Jag har aldrig haft någon bättre – det var en stor mästare och han var älskvärd, säger Jean-Michel Bazire till franska actu.fr.

Svenska tränarkonkurrenter och travprofiler sörjer på sociala medier.

Aubrion du Gers blev nio år.

Au revoir.

Bon voyage.

avMattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla

Trav

Hästar

Frankrike