”Jag har inte haft en så bra känsla på 17 år...”

Robert Bergh har tre hästar i superloppet: ”Helst skulle jag vilja köra Derbyt redan i morgon”

Av: 

Trav365

Robert Bergh har tre hästar i Derbyt.
Robert Bergh har tre hästar i Derbyt.

Han har vunnit Svenskt Travderby tre gånger tidigare. 
Senast var för 17 år sedan men nu har Robert Bergh de hetaste segerkandidaterna på länge inför årets upplaga. 
– Jag har inte haft den här känslan sedan "Tsaren" vann. Helst skulle jag vilja köra Derbyt redan i morgon, säger Bergh i en stor intervju.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V75 – här går du med i laget [Extern länk]


På söndag smäller det på Jägersro när travsportens blå band ska avgöras. En derbyvinnare ska koras på Jägersro och för evigt skriva in sig i historieböckerna. En som redan finns med där som tränare tre gånger om är Robert Bergh. 1997 tog han sin första derbyseger med Remington Crown. Fyra år senare var det dags igen när fuxstoet Hilda Zonett städade av hingstarna. Båda de två vinnarna var spektakulära då båda hästarna inledde med att galoppera – men kom tillbaka och vann ändå. Berghs tredje derbyseger kom 2003 under extra stort mediauppbåd. Tsar D'Inverne, ägd av Peter "Foppa" Forsberg som då var glödhet på toppen av sin karriär, vann en uppseendeväckande seger.
– Det var ett fruktansvärt pådrag och hela stallbacken var full med journalister. Peter var ju på toppen av sin karriär då och allting var helt galet. Det var en konstig stämning över den dagen och det var som att alla förväntade sig att hästen skulle vinna. Bara för att det var Peter som ägde honom. Jag brukar inte dra på mig någon nervositet men då var det pirrigt, säger Robert Bergh.
– När det gäller Hilda och "Tsaren" så var det otroligt konstigt att båda galopperade efter 50 meter. Och båda "hoppade" för att de fick en kaskad med grussprut på sig. De var likadana båda två att när de sprang i ryggar så bromsade dom. De tog inte i förrän det var dags och fick öppet spår, men då toksprang de istället över upploppet.
– Att vinna derbyt är otroligt stort och det värdesätter jag väldigt högt som tränare. Man ska veta att det är otroligt svårt att vinna det loppet. Det krävs så mycket att hästen ska vara helt på topp den dagen. De måste tåla att tävla tätt och att träna och att resa. Det är en massa parametrar som måste stämma.


”Många år sen det var så här hett”

Åby-tränaren har efter senaste derbysegern varit med i flertalet finaler med både en och två hästar. Han hade även med tre finalister år 2006. Men som Bergh säger själv så är det i år för första gången på länge som det är riktigt hett på allvar.
– Det var många år sedan som jag kände att det var så här riktigt hett redan innan kvalen. Även om jag har haft bra hästar med förut så har jag nog inte haft den här känslan om att kunna vinna derbyt sedan "Tsaren" vann. 
– Visst har jag som sagt haft bra hästar med tidigare, men då har det varit som att "får de ett bra lopp så kan de vara bland de tre". Nu känns det annorlunda och hetare i år, säger Bergh.


”Innerspår har fungerat bra tidigare”

Trots att han själv stod vid sidan när försöken avgjordes (på grund av en avstängning) så blev han uttagningsloppens kung. Västerbo Lexington, Power och Hail Mary styrdes förtjänstfullt in först över mållinjen av Rikard N Skoglund och Per Lennartsson. Imponerande insatser av alla och Bergh fick även välja startspår först till finalen och tog innerspår med Hail Mary. 
– Hail Mary var den som fick ta i mest från dödens. Men han slappnade av lite när han själv tyckte att han hade avgjort så det blev hårt i mål. Men det fanns krafter kvar ändå. De andra två, Västerbo Lexington och Power, dansade båda undan till lätta segrar. Alla tre hästarna har sett fina ut i lätt träning efteråt och har tagit loppen bra.
– Jag drog till med innerspåret för Hail Mary eftersom han har haft spår ett tre gånger tidigare och det har fungerat bra. Han har lätt för sig och är snabb ut, menar Robert.


”Sprang bara och vinglade i Kriteriet”

Power vann som bekant Svenskt Travkriterium i fjol i imponerande stil och har varit ett stort derbyhopp hela året. Hail Mary däremot var inte i närheten av att kvala in till Kriteriet, då han blev näst sist i sitt försök. Men därefter har han utvecklats till rena segermaskinen och radat upp toppinsatser och det viskades tidigt om att han till och med hade gått förbi Power.
– Hail Mary sprang bara och vinglade i försöket till Kriteriet och därför låg jag lite lågt med honom. Hästen behövde få mycket mer tävlingsrutin och han utvecklades kraftigt i fjol höstas och även under våren och sommaren. Han tog nio raka segrar och det är klart att jag kände tidigt att det fanns stor derbypotential även i honom eftersom han var så stark och i princip har allting. Båda hästarna är lika snabba och starka och när man har pulsmätare på båda så syns det hur mycket de kan träna och hur bra återhämtningen är.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V75 – här går du med i laget [Extern länk]


”Hail Mary lever i sin egen bubbla”

Hur skulle du beskriva dina derbyhästar? Är de helt olika som individer eller påminner de om varandra på något sätt?
– När man ser dem på banan är de väldigt olika varandra. Hail Mary är stor och Power en mindre modell. Båda två har också varit väldigt rulliga i början och båda är enorma löphästar. De är väldigt snabba och väldigt starka och jobbar energisnålt. Man kan säga att de har varit rätt så lika under resans gång, fast att en av dem har vunnit Kriteriet.
– Hail Mary (V75-6) är så otroligt trygg i sig själv och det är ingenting som berör honom. Det spelar ingen roll vad som händer runt hästen, även när han är på resande fot. Han lever i sin egen bubbla mest.
– 6 Power (V75-6) var väldigt het i de första starterna i år och inte alls i någon harmoni. Det gick mer ut på att få honom lugn utan att det blev något resultat. Vi fick börja om med honom helt enkelt och han fick två, tre veckor bara i hagen. Sedan fick han börja jogga i skogen och väldigt lugnt i fyra, fem veckor. Därefter har han mest fått hålla till i skogen och sprungit sina intervaller.


”Power är mer social och nyfiken”

– Det är sällan man ser en häst vinna ett derbykval så enkelt som Power gjorde. Han vann otroligt lätt och har sett jättebra ut efter loppet och är lugn och fin nu. Han kunde verkligen jogga hem sitt försök med mycket krafter kvar, säger Bergh.
– Power är mer social än vad Hail Mary är. Han är väldigt nyfiken när de andra hästarna tränar och väldigt nyfiken rent allmänt av vad som händer på gården. Han kan stå och titta på olika saker i fem minuter och stå helt stilla. Även om han är hingstig så är han mer nyfiken på vad som händer.


”Västerbo Lexington lite av en underdog”

Vi får givetvis inte glömma bort Västerbo Lexington som vann sitt uttagningslopp i imponerande stil från ledningen. Han fick på nytt ett bra spår i finalen och det är ingen överraskning för Bergh att hästen är med i derbyt.
– Västerbo Lexington (V75-6) har haft en resa som jag har sett framför mig för jag har tyckt om den här hästen hela tiden. Han har haft en egen stil och varit tung och sprungit med armbågsskydd och behövde vikt i fjol. Men jag kände tidigt potentialen i honom och har sagt mer än en gång att det här är en häst som kan kvala in till en final om han får växa till sig.
– Efter ytterligare en vinters träning så blev det perfekt och nu har det blivit två finaler. Hästen har funnits där lite under radarn och jag hade en väldigt bra känsla när han fick innerspår i försöket. Jag förstod att det var en jättebra chans att det skulle sluta som det gjorde. Han skiljer sig lite mot mina andra två derbyhästar och har varit lite av en underdog. Han behöver ha ett fint lopp och då har han alla möjligheter att vara trea, fyra.


”Enormt svårt att välja häst i finalen”

Robert Bergh valde efter mycket övervägande att köra Hail Mary i finalen. Per Lennartsson tar hand om Power och Rikard N Skoglund kör Västerbo Lexington igen. 
Hur var det att välja häst i finalen, vem du skulle köra?
– Det var enormt svårt. Jag kan aldrig tänka mig att jag kommer att hamna i ett sånt här läge igen och behöva välja mellan två så bra hästar i en derbyfinal. Jag har kvalat in flera hästar fyra, fem gånger tidigare men så här svårt har det aldrig varit. Till slut valde jag Hail Mary och mycket tack vare att han har det bästa läget med spår ett.


”Är så nöjd jag kan vara”

Hur är känslan så här några dagar innan den stora dagen?
– Jag är så nöjd jag kan vara. Det känns väldigt bra och helst vill jag helt enkelt bara köra i morgon. Jag vill att loppet ska gå nu, haha. Det är roligt att ha så här bra hästar och de tillhör de bästa fyraåringarna som jag har tränat.
– De är jämna och jag tror att det hänger på hur smidigt varje individ får för löpning om vem av dem som är först i mål. Vi lättade upp dem till försöken och gör inga ändringar i balans och utrustning. Både Hail Mary och Power har bra chans att vinna.
– Jag har tre gula derbykavakjer som är synliga eftersom de hänger i logen på Åby. Men väggen är stor så det finns utrymme för flera, säger Robert Bergh med ett skratt.


”Mellby Harissa passar bra på catwalken – kan vinna”

Till sist; du har även en av förhandsfavoriterna i Derbystoet i Mellby Harissa, inte att förglömma. Hon vann sitt uttagningslopp och fick ett bra läge med innerspår i finalen. Vad säger du om hennes möjligheter?
– Mellby Harissa (V75-3) gjorde ett enormt tufft lopp och den här märren var värdig att komma till en final. Hon var bara en näsa från att kvala in till Stochampionatet efter galopp och sen lucka. Det är en väldigt duktig märr och en kulltopp. Hon har både fart och styrka i sig givetvis men jag tycker även att hästen har mycket mod i sig och har utvecklats väldigt bra. 
– Hon var lite tung och segstark som treåring och hamnade ofta utvändigt om ledaren i de första loppen. Men hon gjorde det väldigt bra och det syntes i vintras att det hade blivit en elegant och långbent märr från att ha varit tungflåsad och knubbig som treåring. Det hände enormt mycket med henne och som fyraåring passar hon bra på catwalken. Det gjorde hon inte som treåring. 
– Jag valde innerspåret och har givetvis en tanke om att hålla upp ledningen. Jag tror absolut att hon har chans att vinna, säger Robert Bergh.

Michael Carlsson, Kanal75


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V75 – här går du med i laget [Extern länk]


Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN