Trav

Wiklunds succé: Det här är för jäkla magiskt

Av: 

Erik Pettersson

Mentale coachen Stig Wiklund firar fina dagar som hästägare.

Foto: TR Bild

TRAV

Mentale tränaren och coachen, Stig Wiklund, är Sveriges hetaste hästägare.

Varför?

Under söndagen tog hans delägda hästar hem både kallblodskriteriet och kallblodsderbyt – i Norge.

– Ibland blir det omöjliga möjligt, säger mannen vars delägda hästar tagit 40 segrar hittills i år.

1,6 miljoner kronor.

Så mycket sprang mentale coachen Stig Wiklunds delägda hästar in under söndagens stortävlingar i Norge.

Grisle Odin G.L., som han deläger med bland andra skidprofilerna Frida Karlsson, William Poromaa, Johan Olsson och Anna Olsson vann norska kallblodskriteriet i överlägsen stil.

Wiklunds delägde Nordsjö Odin tog hem kallblodsderbyt ett tag senare, efter en snudd på ofattbar prestation, med större delen av loppet hängandes i tredjespår.

– Fullständigt osannolikt! säger Stig som själv var på plats på Oslobanan Bjerke under söndagen och fick gå in i vinnarcirkeln efter två av storloppen.

– Man greppar det inte. Det blir så stort.

”Allt ska stämma”

Bara under 2019 har Wiklunds delägda travhästar tagit 40 segrar (!). Om man slår ut det på årets första åtta månader ger det fem hästägarsegrar i månaden.

Eller fler än en i veckan, i snitt.

– Ibland blir det omöjliga möjligt. Jag såg det där… När man väl började med travsporten, inte fasiken trodde man att man som hästägare skulle få 40 segrar på ett år. Och då är det ju en stund kvar på året också.

– Sen att få vinna storloppen. Allt ska stämma.

I somras lockade Stig med skidstjärnorna Frida Karlsson, William Poromaa, Johan Olsson och Anna Olsson på jättetalangen Grisle Odin G.L..

Gänget kan inte ångra sig nu.

Direkt efter den enorma triumfen på Bjerke slog Wiklund en signal till skid-Sveriges nya affischnamn, Frida Karlsson.

– Hon satt och skrek framför datorn! För travsporten är det viktigt att vi får in såna profiler som Frida. Hon har 95 000 följare på Instagram och när hon la upp en bild på hästen vid starten i svensk Kriteriet (där hästen fick se sig besegrad efter blytung löpning) hade hon 14 000 likes direkt, ingen i travsporten är i närheten av det.

”Funnit varandra”

Hur firar du det här?

– Man måste kunna njuta - det kommer jag göra hela veckan. Det blir ju ofta symboliskt att man ska fira med att festa, men för mig är det att stanna upp, njuta, titta på segerpokalen jag har med mig och tänka; "vi vann, vi gjorde det”.

Wiklund har hästar utspridda hos flera tränare i landet och har i närtid både fått segerjubla på V75 och V86. Highspeed Dynamite, som han också deläger, har nämligen tagit imponerande segrar för tränaren Robert Bergh på sistone.

– Det är kul när det går bra, nu är man stark! Det är få förunnat att vara med om det här.

Tränaren bakom söndagens jättesuccéer i Norge är Öystein Tjomsland. En tränare som Wiklund satsat hårt på senaste åren.

– Han är för jäkla professionell. Han har samma pulstränare som skidskytten Ole Einar Björndalen och han har byggt upp sin träning efter puls- och olika värden. Vi har funnit varandra och jag har 20 hästar där som jag deläger i olika konstellationer. Vi köpte även tre stycken nya hästar på auktion här nyligen. Det är kul att kunna vara med på hela resan, säger Stig Wiklund. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Skidstjärnans oväntade satsning: ”Är häftigt”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

V75

Frida Karlsson

Johan Olsson

Ole Einar Björndalen

Robert Bergh