Mejla

Michael Carlsson

Bra chans till femte raka segern i spets

Carlssons GS75-tips söndagen den 5 maj • Analys lopp för lopp • Systemförslaget

Vi har en klurig Grand Slam 75 framför oss med flera svårlösta och lågklassiga lopp.

Bästa spikarna är den norske seger­maskinen Bossum Faksen och den i toppform varande Persimmon Face som jagar tredje raka segern.

Sveriges vackraste travbana i Årjäng är värd för Grand Slam 75 och eftermiddagens miljonspel kan mycket väl ge väldigt bra betalt för de som prickar in alla vinnarna.

 Jan Roar Mjölneröd brukar ha täckning när han reser över gränsen till Sverige med sina hästar. I dag är norrmannen på besök med bland andra Bossum Faksen som normalt blir väldigt svårslagen i kallblodsloppet. Det handlar om en häst som är van att besöka vinnarcirkeln, han har tagit 15 segrar på 29 starter i karriären och varit bland de tre främsta i 20 av loppen.

I fjol vann Bossum Faksen sju lopp på
13 starter och missade platsen endast två gånger. Han körs av lärlingen Ole-Christian Kjenner som har vunnit med hästen tidigare. Anledningen är att Jan Roar Mjölneröd själv äger stallets andra häst i loppet, Ra Tore, och då måste köra honom enligt reglementet.

Bossum Faksen är obesegrad över den långa distansen två gånger och han har vunnit i sin enda start på svensk mark
tidigare. Jag tror att han förblir obesegrad i Sverige även efter den här starten och spikar då han möter ett mediokert gäng som han bör slå trots frånvaron.

Jag pratade med Mjölneröd i veckan som berättade att hästen fick en paus efter flitigt tävlande i vintras och är behandlad under uppehållet. Han har tränat bra en längre tid och kommer väl förberedd. Den här uppgiften, med nio hästar i startfältet, ser synnerligen lämplig ut att göra comeback i.

Krossade allt från dödens

 Den andra spiken på Grand Slam 75 blir den i toppform varande Persimmon Face
i den sjätte avdelningen. Hästen har övertygat stort på slutet och vunnit tre lopp på de fyra senaste starterna. Framför allt senast var han oerhört bra när han krossade konkurrenterna från dödens. Han tog över ledningen halvvarvet kvar och försvarade sig oerhört tappert in i mål.

Persimmon Face har visat sig stark och rejäl och möter nu inte någon han behöver vara rädd för. Det är minst sagt tveksam form på flera av motbuden och jag tror att det är toppchans till tredje raka för välkörande Niclas Benzon.

 I GS75-inledningen är Choco ­Garline favorit. Efter segern näst senast ­galopperade han från start i V75 ­senast, men reparerade till en femteplats. Felfri är han snabb ut och kan då leda runt om. Öppet bakom, men ett givet streck är J.S.Alpha som har gått bra i varje start i år och som kan vinna om han kommer till från ­innerspåret.

 I den tredje avdelningen kan Jubel mycket väl runda samtliga då han är i bra form och möter överkomligt motstånd. Han har gjort fyra starter i Årjäng och vunnit i två av dem.

Passa även Bara Joe som kom flygande senast och hann fram till seger och kusken Per Nilsson är alltid värd att beakta på Värmlandsbanorna.

Obesegrad – jagar femte raka

 I den fjärde avdelningen får vi se snackhästen och hittills obesegrade Polly Avenue. Det femåriga stoet vet fortfarande
inte hur det känns att förlora efter fyra ­starter och hon har verkligen visat rätt inställning i loppen. Framför allt näst senast på Solvalla gjorde hon ett mycket fint intryck när hon vann och även senast försvarade hon sig säkert hela vägen in
i mål, även om det blev lite mindre marginal. 

Tränaren Berne Gustafsson har tidigare tagit fram många bra travare, bland annat On Hold, och här kan han ha en ny riktigt bra häst i vardande. Polly Avenue kan öppna bra och från ett perfekt läge med spår tre lär Magnus Jakobsson ha siktet
inställt på ledningen. Väl där borde hon ha en bra chans till femte raka segern.

Polly Avenue ställs dock mot sitt tuffaste motstånd hittills och eftersom hon är ­väldigt stor favorit garderar jag med
Sugarcraft och Björn Goop. 

Hästen såg fin ut i årsdebuten på Sol­valla då hon satt fast med gott om krafter kvar in i mål. Med det loppet i kroppen kan hon bli ett allvarligt hot mot storfavoriten.

 Den femte avdelningen är ett lite lurigt stolopp där Magnus Jakobsson tränar och kör favoriten My Silver Lining som har två lopp i kroppen och närmar sig formen efter ett uppehåll. Det ska bli intressant att se Goes All Magic som avslutade fjolåret med tre raka segrar och som nu gör årsdebut. 

Passa även Vavin Love som har tagit framskjutna placeringar på Solvalla och som nu får Björn Goop i sulkyn.

I GS75-avslutningen är Dokonjo ­favorit och här kan man verkligen snacka om att han kliver ner rejält i klass. Senast
mötte han topphästar i V75 på Åby där ­Varieta Luis och Alessandro Gocciadoro vann före en tapper Milliondollarrhyme. Att han inte kunde hänga med dessa till slut var inte mycket att säga om.

Utan att förakta någon så är det här motståndet inte alls av samma kaliber. Han är mycket startsnabb och har ett perfekt läge med innerspår bakom bilen.

Ett av de främsta motbuden är Felix V.M. som också är väldigt snabb ut bakom bilen. Hästen vann näst senast och satt gången efter fast med gott om krafter kvar. 

Jag plockar även med Only One Winner, J.S.Apollo  och Conrads Wilhelm på systemet.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 6–1–3–4–5 (9–2)

GS75-2: 9 Bossum Faksen (8–3)

GS75-3: 11–3–1–12–7 (6–9)

GS75-4: 3–11 (9–6)

GS75-5: 1–8–11–7–3 (6–2)

GS75-6: 6 Persimmon Face (8–5)

GS75-7:1–3–6–4–8 (2–5)

1 250 rader/1 250 kronor

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar