VM-vinnaren får inte komma till Solvalla

Inte välkommen på grund av tränarens dopninghistorik – sportchefen: ”Inte aktuell för mig”

avErik Pettersson

Foto: ATG
Zacon Gio vid segern av VM-loppet i lördags på Yonkers-banan i USA.

Zacon Gio var helt överlägsen när han sprang hem runt fem miljoner kronor i helgens VM-lopp.

Men han är inte välkommen till Solvallas Elitlopp.

Anledningen: tränaren, Holger Ehlerts, dopningshistorik.

– Det är väldigt tråkigt, för det är en väldigt fin häst, säger sportchefen på banan, Anders Malmrot. 

Det bjöds på stor travsport runt i världen i helgen. I Finland imponerade Frankrikes nye superhäst Face Time Bourbon å det grövsta när han snudd på joggade hem segern i Europaderbyt och två miljoner kronor i Helsingfors.

– Face Time Bourbon är verkligen en sån häst som vi vill ha till Elitloppet. Det är omöjligt att säga vad som händer i Prix d’Amérique, hur hans avelsarbete ter sig efteråt och hur dom ser på det, men han har jag pratat litegrann om kring Elitloppet och han vore ett affischnamn utan dess like, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i banans podcast.

”Den ståndpunkten deklarerade jag...”

En annan häst som kommer på tal i podden är italienske fyraåringen Zacon Gio, som någon timme efter Face Time Bourbons uppvisning, lekte hem VM-loppet på Yonkers-banan i New York-trakten.

Förstapriset: fem miljoner kronor.

Men VM-vinnaren är inte välkommen till Solvallas storlopp i slutet av maj nästa år. Tränaren Holger Ehlert är nämligen bannlyst av Solvalla för sin dopningshistorik, bland andra fall när hans Let’s Go fråntogs andraplatsen i Elitloppet 2006.

– Zacon Gio är tyvärr inte, så länge han är i Holger Ehlerts träning, aktuell för mig att bjuda in i alla fall. Den ståndpunkten deklarerade jag redan inför i år när han var på tapeten och den står fast. Väldigt tråkigt, för Zacon Gio är som sagt en väldigt fin häst. 

Zacon Gio har tidigare besegrat Face Time Bourbon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Solvalla

Elitloppet