Mejla

Michael Carlsson

Tar revansch på V75 – han spikas direkt idag

Carlssons V75-tips, söndagen den 27 oktober på Solvalla • System

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Michael Carlsson spikar Inti Boko.

Han var en av favoriterna i Svenskt Travderby men galopperade olyckligt i ledningen kort efter start.

Nu tar Inti Boko revansch och vinner semifinalen till Breeders Crown och blir en het kandidat även i finalen.

Spets och slut blir det även för Viking Brodde som ingen kan hota bara han sköter sig.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system. Gå med i andelslaget här. [Extern länk]


Det är hög sportslig kvalitet på söndagens V75-tävlingar på Solvalla. Unghästarna är i fokus när landets bästa tre- och fyraåringar gör upp om finalplatserna i Breeders Crown. Av kulltopparna är det bara derbyvinnaren Attraversiamo som saknas (har gått till vintervila).

En av hästarna som var en het kandidat till Svenskt Travderby var Inti Boko. Fjolårets kriterievinnare vann sitt försök i övertygande stil men galopperade olyckligt bort sig i finalen. Detta efter att ha blixtrat till ledningen den första biten för Björn Goop.

Inte Boko har bara gjort en start därefter och det var i Breeders Crown på Axevalla senast. Men det loppet är bara att glömma. Hästen hade det sämsta utgångsläget med spår tolv, var inte toppad på något vis och gick med skor runt om och tunga boots. Det slog inga gnistor om hästen trots att han avslutade i 1.10-fart en bit ner i kön.

Men nu blir det andra bullar.

Bra av genomköraren

Timo Nurmos berättar att Inti Boko har mått mycket bra av den genomkörare han fick senast, och kommer nu att vara betydligt vassare med loppet i kroppen. Det blir optimal balans barfota bak och läget är klart gynnsamt med spår fyra bakom bilen.

Inti Boko är normalt inte osäker och lär flyga till ledningen direkt. Sedan finns det ingen som rör honom och lita på att tränare Nurmos nu har vässat upp sin stjärna lite extra för att kunna ta en storloppsseger i säsongens elfte timme.

Apropå lång säsong så brukar det komma en och annan smällkaramell så här i slutet av året. Vi går in i november och för många av hästarna har säsongen varit lång och tuff. Inti Boko har dock inte gjort så många starter och torde inte vara sliten på något vis. Men trots att omgången ser väldigt favoritbetonad ut överlag, så blir ingen överraskad om det smäller till här och var med några kantbollar.

Däremot tror jag på att Timo Nurmos ramar in V75-omgången. Spik nummer två blir Viking Brodde i avslutningen som är stenandes klar, ”bara” han sköter sig. Den här hästen håller Nurmos mycket högt och säger att han har enorma motorer och kapacitet. Det visar om inte annat segern näst senast då Viking Brodde slog svenskt rekord och tangerade världsrekordet när han vann över 3160 meter i V75 på tiden 1.14,0 i voltstart.

Då är det slut

Viking Broddde är lite het och det gäller främst att han håller sig lugn. Senast blev det startgalopp bakom hästar då han blev för pigg i början.

Nu är det innerspår som gäller och Jorma Konto sitter upp i bakom den högkapable och storvuxne fyraåringen. Det blir lite ”safety-utrustning” med vanlig vagn den här gången och felfri är det ingen som luggar Viking Brodde på ledningen. Minns att han tog emot och svarade ut Attraversiamo i somras men fick ge sig för övermakten mot derbyvinnaren den gången.

Jag chansar på att Viking Brodde sköter sig i dag och då är det slut. Timo Nurmos körde hästen själv i torsdagsjobbet och tyckte att han kändes mycket fin och sa att man måste ju tro på felfri avgång nu.

Ganga Bae satt fast med krafter kvar i Oaks-finalen efter att ha skrällvunnit försöket. Senast på Axevalla imponerade hon stort när hon krossade konkurrenterna den tunga vägen i Breeders Crown. Trots tredjespår och dödens vann hon lätt utan att vara tom i mål. Tränaren Stefan Melander lämnar klartecken på henne här och visst har hon en toppchans att vinna igen. Hon öppnar bra och lär släppas till ledningen efter en bit.

Men vi kan inte bara spika favoriter hela tiden utan ska vi få upp utdelningen måste vi gardera någonstans. Jag dubblar därför systemet med Daniel Redéns Alaska Kronos. Hon vann sitt försök till Oaks och var tvåa i finalen efter en tung resa. Tränare Redén vet hur man ställer i ordning till de stora slagen och Alaska Kronos är ett starkt motbud till Ganga Bae.

Krafter kvar i mål

Timo Nurmos har en bra chans att vinna även den tredje V75-avdelningen med Brother Bill. Han tycker till och med att det är stallets bästa chans i omgången. Brother Bill spurtade strålande till andraplatsen i Kriteriet bakom Power. Detta trots att han blev störd och hindrad av en framförvarande häst som galopperade i slutkurvan. Utan den incidenten är Nurmos inne på att hästen hade kunna vinna annars. Det var första gången med rycktussar och norskt huvudlag som Brother Bill svarade mycket bra på.

Han vann sitt Breeders Crown-lopp i Axevalla och är sådär lite lagom trög och flegmatisk. När Ulf Ohlsson ryckte tussarna 50 meter kvar svarade Brother Bill direkt och hade krafter kvar i mål. Hästen gick med skor den gången men nu blir det barfota runt om, precis som i Kriteriet.

Han är snabb ut bakom bilen men kan troligen inte svara Bythebook om denne laddas fullt ut. Bythebook har haft en toppsäsong som har varit lång och var senast femma i Kriteriet.

Jag streckar några till i loppet såsom den färske V75-vinnaren Digital Summit, som inte bara är bra utan ser ut som en riktig klasshäst också, samt Ubiquarion Face (ruggigt bra vid försökssegern till Kriteriet), och Zola Key.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system. Gå med i andelslaget här. [Extern länk]


Lätt att det går galet

Sprintermästaren Tar Kwon Deo är favorit i den fjärde avdelningen men från spår tolv är det lätt att det går galet. Hästen var lugnt tränad inför Breeders Crown senast och kommer att vara åtskilligt bättre nu med loppet i kroppen säger Kolgjini. Starka motbud finns och framförallt i lägesgynnade Marcello Wibb som har varit mycket bra i höst och som satt fast med krafter kvar senast. Vann det loppet gjorde Betting Gangster som på nytt har hittat stilen och kommit i toppform. Nu står han betydligt sämre till än senast med spår elva men man kan givetvis inte räkna bort Viola Silas-sonen ändå.

Mascate Match har varit fantastiskt bra i år och imponerat väldeliga. Den finländska segermaskinen har radat upp segrarna och bland annat vunnit dubbla E3-finaler. Men senast svek den snart trefaldiga miljonärskan och underpresterade. Hon var slagen redan 200 kvar från ledningen och är förstås lite svårbedömd nu. Har dessutom spår åtta att brottas med bakom bilen och även om hon är kvick ut så kan det bli ”kludd” därifrån.

Dontloosemeallmoney är min vinnare och det var hon även i Oaks-finalen där hon spurtade ursinnigt via 1.07,5 sista 400 metrarna. Men hon var utan chans att hinna fram i det taktikloppet där vinnaren hade fått bestämma i måttligt tempo i täten. Minns även hennes rykande spurt i försöket till Oaks där hon flög fram till seger och jag blir inte förvånad om hon kommer flygande till slut den här gången heller och avgör.

Ute efter revansch

Aleppo Pine är också en häst som är ute efter en revansch till att vinna en storloppsseger. Detta efter den försmädliga galoppen i Derbystoet där hon plötsligt galopperade i ledningen in på upploppet. Aleppo Pine har därefter tagit två raka segrar i övertygande stil. Senast hade hon spår tolv och när man kanske trodde att Örjan Kihlström skulle köra avvaktande och komma till slut, så styrde han resolut på direkt i spåren och landade utvändigt om ledaren efter ett drygt halvvarv. Trots den tunga löpningen kopplade Aleppo Pine enkelt greppet till slut och vann med krafter kvar. Hon är snabb ut och har visat att hon går från alla positioner. Har även en rykande spurt att tillgå med ett smyglopp.

Det hetaste motbudet är Racing Brodda, som var den som tog hem segern i Derbystoet efter att ha varit tvåa i Stochampionatet.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system. Gå med i andelslaget här. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: 4 Inti Boko (1–11)

V75-2: 4–9 (2–1)

V75-3: 3–6–2–10–9 (4–1)

V75-4: 12–11–1–3–7 (4–2)

V75-5: 8–10–1–12–11 (5–2)

V75-6: 5–6–4–9 (10–3)

V75-7: 1 Viking Brodde (3–8)

Systemet är på 1 000 rader / 500 kronor

avMichael Carlsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75