”Jag har en 100 meter bättre kusk”

TRAV

Svarar på Kolgjinis attack

Han har en av Sveriges bästa tvååringar.

På lördag kan Sven ”Plåt-Sven” Andersson vinna en miljon kronor i Gran Premio Allevatore i Rom.

Då attackerar han konkurrenten Lutfi Kolgjini.

– Jag hörde att Lutfi Kolgjini sagt att Light Kronos är 20 meter bättre än Lord Capar, men jag har ju en 100 meter bättre kusk i Örjan Kihlström så det ska nog ordna sig.

Hur står det till?

– Bara fint, men vi har varit här i nästan tre veckor nu så jag börjar längta hem. Det ska bli skönt att åka tillbaka på söndag.

Hur mår hästen?

– Han har tagit det här jättebra. Vi åkte från Milano två dagar efter starten där och har stått på Jori Turjas gamla gård utanför Rom sedan dess. Det finns inga backar här så jag kan inte träna honom på samma sätt som hemma, men hästen var fin i ett snabbare jobb i tisdags. Överhuvudtaget är det en väldigt cool herre som inte blir nervös av att komma i ny miljö.

Har du köpt någon ny häst under tiden i Italien?

– Ja, faktiskt. Först tittade jag på ett lillasyskon till Lord Capar, men den köpte Turja framför näsan på mig. Men det gjorde inget, jag var inte speciellt intresserad. Istället hittade jag ett hingstföl efter Varenne och ett Supergill-sto. Det känns som en spännande kombination så jag slog till.

Det sägs att du fått höga anbud på Lord Capar, stämmer det?

– Ja, har man en bra häst så är det alltid folk som vill köpa. Jag har fått ett par bud, men det är helt ointressant. Jag tänker inte sälja den här hästen.

Blir det ny seger?

– Det hoppas jag. Motståndet är ungefär detsamma som i Milano. Den enda häst av klass som tillkommit är väl hon som vann stoavdelningen på en 1.13-tid samma dag (Lollypop Wise). Sedan hörde jag att Lutfi Kolgjini sagt att Light Kronos är 20 meter bättre än Lord Capar, men jag har ju en 100 meter bättre kusk i Örjan Kihlström så det ska nog ordna sig.

Är det här sista starten för i år?

– Förmodligen. Det finns ett stort tvååringslopp i Örebro i slutet av året som jag vunnit ett par gånger tidigare. Kanske provar jag där om hästen känns lika fin, men då krävs att det inte blir för kallt eftersom jag bestämt att Lord Capar inte ska behöva tävla med hakar i skorna.

Vad är målen nästa år?

– Eftersom det är sådana hiskeliga pengar i Derbyt i Italien så måste man ha det med i planeringen. Men det finns flera andra lopp. Treåringseliten är ett sådant, jag vill gärna vara med under Elitloppshelgen.

Kanal75