Hoppas på fransk och amerikansk stjärna

Foto: Mikael Wikner/Kanal 75
Åbys sportchef Jon Walter Pedersen
TRAV

Om tio veckor är det dags för årets första storlopp i Sverige – nämligen Olympiatravet.

Åbys sportchef Jon Walter Pedersen hoppas på franska Belina Josselyn och amerikanske Marion Marauder.

– Vi jobbar på dessa två, säger han.

Söndagen 1 april körs det första uttagningsloppet till Olympiatravet, det följs sedan upp av ytterligare tre deltävlingar där vinnaren är klar för miljonloppet på Åby, i tur och ordning Solvalla 7 april, Jägersro 14 april, och Umeå 21 april.

Den stora finalen avgörs sedan på Åby i Mölndal utanför Göteborg lördagen 28 april.

Förutom segrarna i deltävlingarna på svensk mark så jobbar Åbys sportchef Jon Walter Pedersen med utländska namn, och hetast just nu är Prix de France-vinnaren Belina Josselyn och amerikanske stjärnhästen Marion Maurader.

”Får nog mer svar i slutet av veckan”

– Vi jobbar på många små bitar just nu, men ingenting är klart. Men vi håller på att arbeta med Belina Josselyn och Marion Maurader, det är de två som vi håller på med nu, säger Jon Walter Pedersen.

Hur går det arbetet?

– Känslan är bra, men vi får se. Jag ska prata med tränaren till Marion Maurader i slutet av veckan, och då får vi nog lite mer svar. Marion Maurader hade ju varit borta ett tag innan senaste starten och där handlar det nog mer om att tiden ska räcka till, säger Jon Walter Pedersen och fortsätter:
– Gällande Belina Josselyn så har vi några kontakter som ska prata med Bazire så får vi se om vi kan bearbeta honom, men helt klart är det lättare för oss att få hit ston eller valacker från Frankrike, hingstarna är det tuffare med.

”Han känns lite färsk”

Tio hästar ska komma till start i Olympiatravet, och förutom de fyra segrarna i de fyra deltävlingarna så handlar det om wild cards som ska delas ut.

– Vinnaren i den sista deltävlingen på Umeå, lördagen innan Olympiatravet, är ju heller inte skyldig att starta så det kan bli fler wild cards. Fjolårssegraren Lionel är klar, om de vill starta honom här, säger Jon Walter Pedersen och fortsätter:
– De två-tre första wild cards brukar delas ut till utländska hästar, annars brukar jag premieras sådana hästar som gått bra i deltävlingarna, men som inte vunnit. Det kan ju vara någon som går jättestarkt som tvåa, och de ska premieras tycker jag.

Joakim Lövgrens Jairo vann Silverdivisionen på Solvalla i lördags och efteråt blev det tal om ett eventuellt Olympiatrav för dennes del, hur ser du på Jairo?

– Han har utvecklats jättefint, men känns kanske lite färsk. Det är ju några månader kvar och det är en jättefin häst så vi får se, men han ska ju ta steget upp i Gulddivisionen först och han måste nog ut i något av kvalloppen, säger Jon Walter Pedersen.

ARTIKELN HANDLAR OM