Sjuan – värd att vänta på

TRAV

Hur dålig får en travexpert vara?

Det ska vi reda ut, en gång för alla.

Och hinner Jag de Bellouet komma i form till söndagens Prix d’Amerique?

Det frågade jag Stig H om.

Fick ett intressant mejl i söndags, visserligen en total sågning av mig men ändå värt att publicera och kommentera. Leif Lindgren skriver:

”Efter att ha läst dina hästtips inför lördagens V75, så vet jag inte vad jag ska säga om travexperttips, eller vad sägs om dina förslag:

1) Spik Lonesome Laday = kass.

2) Dagens drag Mireille Ås, Clara Celeber, Thuram = alla helt värdelösa.

3) Dagens avslag Speed Demon Love = jättebra och vann hur lätt som helst.

Nej, jag betackar mej för alla dessa usla tipsförslag, de är ju inte bara dåliga, utan de är urusla. Eller vad tycker du själv? Mvh Leffe”

Jag kan börja med att hålla med Leffe. Tipsen var inget vidare. Jag skulle kunna bemöta kritiken och säga att Lonesome Laday hamnade i dödens, Mireille Ås inte gillade underlaget, Clara Celeber galopperade bort sig, Thurman pullade som en gris i dödens och Speed Demon Love ramlade ut från rygg ledaren och avgjorde pliktskyldigt och tursamt efter en drömresa.

Men det är inte min stil. Tipsen sög och de sög ordentligt.

Vad Leffe inte fattat är att mina, och de flesta andra experters, råd oftast är dåliga. Att spela på hästar är inte lätt. Man ägnar sig åt gissningar och nio gånger av tio går det åt helvete.

När man insett att spel på hästar är ofattbart svårt och att normalläge är praktfiasko, har man kommit en bit på vägen. De som tror annat lurar sig själva.

Min målsättning är inte att ha rätt varje lördag, utan kanske ett par gånger om året. Och när den dagen kommer ska den vara, som med den där iskalla ölen efter en promenad i öknen?värd att vänta på.

De som tror att jag rapar ur mig vinnare i en aldrig sinande ström bör genast börja leta på egen hand. Jag önskar dem lycka till.

Stig H dömer ut Jaggen

Annars pratas det mest Prix d’Amerique nu. Knäckfrågan, den som alla initierade ställer sig, är om Jag de Bellouet hinner komma i form.

Fjolårets dopningsdiskade vinnare gjorde ju comeback i söndags, i det tuffa montéloppet Prix de Cornulier. Han orkade inte alls till slut och blev bara femma. Kannibalen, även kallad, såg ut som en vanlig havremoppe.

Med bara en vecka mellan loppen kan man fråga sig om det är möjligt att få stil på honom. Jag tvivlar och efter att ha kollat med Stig H Johansson är jag smått övertygad: ”Det går inte, jag tycker det ser omöjligt ut”, sa Stig H som påpekade att förberedelserna varit bristfälliga och att hästen stressats ut till start. ”Man kan istället misstänka att han är sämre på söndag, det borde han vara.”

Veckans tips

Micke Nybrink