Perfect Spirit vinner Kungapokalen

Örjan Kihlström tog hem båda miljonloppen: ”Extra stort”

1 av 2 | Foto: ATG LIVE
Örjan Kihlström vinner Kungapokalen med Perfect Spirit. Tidigare under lördagen vann han även Drottning Silvias Pokal med Dibaba.

avDaniel Söderbäck

TRAV

Här fullbordar Örjan Kihlström sin superdubbel.

Först vann han Drottningpokalen med Dibaba på V75 för att sedan ta hem Kungapokalen med Perfect Spirit.

– Det är extra stort att bara vinna ett, att vinna båda två under samma dag smäller ännu högre så klart, sa Örjan Kihlström.

V75-dagen på Åby under lördagen inleddes med seger för Örjan Kihlström och hästägaren Lennart Ågren.

I V75-1 tog Örjan Kihlström hem Drottning Silvias Pokal för fyraåriga ston med Roger Walmann-tränade Dibaba. Segertiden landade på 1.11,4, vilket var nytt svensk rekord.

– Hon är ruggigt bra, sa Örjan Kihlström om Dibaba.

– De körde så ofantligt fort där framme och i slutkurvan trodde jag inte de skulle hinna, sa ägaren Lennart Ågren.

”En väldigt bra häst”

Lite mer än två timmar senare avslutade herrar Kihlström och Ågren V75-omgången genom att vinna Kungapokalen, Gustaf V:s Pokal, för fyraåriga hingstar och valacker över distansen 2 140 meter med bilstart. Segertiden: 1.11,1 var nytt banrekord för fyraåriga utländska valacker och hingstar och tangerat svenskt rekord i samma kategori.

Den här gången vann Örjan Kihlström med fjolårets Hambletonian-vinnare Perfect Spirit, som numera finns i Daniel Redéns träning. Ägare: Lennart Ågren.

Kihlström tog ledningen i loppet och höll den hela vägen in i mål.

– Det är en väldigt bra häst. Det gick lite fortare än om jag hade fått bestämma men han vann med lite krafter kvar. Har man vunnit Hambletonian så är det en bra häst, och han fortsätter att visa det, sa Kihlström i TV4 och berättade om känslorna att lyckas vinna båda miljonloppen på en och samma dag:

– Det är extra stort att bara vinna ett, att vinna båda två under samma dag smäller ännu högre så klart.

”Jag är lite utmattad”

Ägaren Lennart Ågren, som tidigare vunnit Elitloppet med Roger Walmann-tränade Magic Tonight, fick kliva upp i vinnarcirkeln för andra gången.

– Jag är lite utmattad, det är jobbigt det här. Springa 11,1, vinna på det här sättet... Det finns inte att man vinner båda loppen, så man tänkte innan att det är bra om man är trea. Det är fantastiskt, han (Perfect Spirit) är hur bra som helst. Jag ångrar inte att jag tog hem honom för att tävla i Sverige, sa Lennart Ågren och svarade på frågan när han skulle inse att hans hästar vunnit båda loppen:

– När jag sitter i bilen hem och kollar på repriserna 100 gånger. Man surfar på moln i någon vecka, efter segern i Elitloppet surfade jag på moln i en månad.

”Man får lite extra press”

I vintras kom fyraårige Perfect Spirit till Daniel Redéns träning. Nu har hästen även tagit hem sitt första stora lopp på svensk mark.

– Det är en ruggigt spännande häst för framtiden. Vilken häst alltså. Att få in en sån här häst är inte lätt, man får lite extra press på sig, sa Redén och svarade så här på frågan om Elitloppet kan vara aktuellt:

– Absolut inte. Nu har vi kämpat för det här och nu ska han få pusta ut lite.

Experterna i TV12 sa så här om Perfect Spirits seger:

– Jag är oerhört imponerad, hästen fick ingenting gratis, sa Patrik Fernlund.

– Han springer 1.11,1 själv i ledningen. Det är bra gjort, flikade Micke Nybrink in.

Tvåa blev Jerry Riordans Super War Horse med Kevin Oscarsson i sulkyn. Trea slutade Stefan ”Tarzan” Melanders Hambletonian-trea, Enterprise med Per Linderoth i sulkyn. Hästen ägs av Anders Ström, Lasse Granqvist och Hasse Backe.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75