Sportchefen: ”Vi är först i världen”

Historiska tävlingsdagen på Bergsåker – enbart montélopp • Stjärnan gör comeback: ”Fantastiskt initiativ”

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: MICKE GUSTAFSSON/TR BILD
Bergsåkers regionale sportchef Bert-Ola Månsson.

Travtävlingar på Bergsåker under lördagen – då blir omgången historisk.

Enbart montélopp kommer att ridas – med en comeback av stjärnan Nantucket.

– Jag har fått berättat för mig att vi är först i världen att köra en tävlingsdag med enbart monté, säger sportchefen Bert-Ola Månsson.

V75 på Rättvik och Hambletonian på Meadowlands.

Det är två av ingredienserna under lördagen.

Dessutom skriver Bergsåker historia.

På lördag, med start klockan 18.00, inleder de sin tävlingskväll, med enbart montélopp.

Bakom idén: regionale sportchefen Bert-Ola Månsson.

– Jag har fått berättat för mig att vi är först i världen att köra en tävlingsdag med enbart monté, säger han i en intervju med Sulkysport och berättar om hur han kom fram till idén:

– Många ryttare åker långt bara för att rida ett lopp och i vissa fall handlar det om breddlopp. Bergåker fick solidariskt ta ett par lördagskvällar och när vi fick denna mot finalen i Sommartravet började jag fundera vad vi skulle göra. Banor får kritik för att de inte gör något annorlunda och här hade vi möjlighet att båda stärka montésporten och jobba med nyrekrytering. Jag landade i en tävlingsdag med bara montélopp.

”Inte tappat särskilt mycket”

Tävlingsdagen innehåller dryga 40 ritter, där cirka tre-fyra stycken deltar i fyra lopp och de flesta rider en eller två hästar.

Med i startlistan är montéstjärnan Nantucket.

I våras blev stjärnhästen halt och tränaren Mercedes Balogh bestämde sig för att ta in honom i aveln. Där fungerade inte Nantucket som visade sig vara steril.

Hemma på Baloghs gård var det ömma benet läkt och nu gör hästen comeback.

– När veterinären gav klartecken kände vi att det inte fanns någon anledning att inte prova på nytt. Vi körde i gång och det märktes snabbt att han inte hade tappat särskilt mycket. Nu känns han väldigt spänstig och fin travmässigt och det verkar som att han är väldigt sugen på att tävla, säger Mercedes Balogh till Travronden.

Första starten sedan SM

Nantucket får montéstjärnan Sofia Adolfsson i sulkyn och tränare Mercedes Balogh passar på att hylla Bergsåkers historiska initiativ.

– Det är ett fantastiskt initiativ av Bergsåker. Jättekul för dem som rider att deras disciplin uppmärksammas på det här sättet, säger hon.

12-årige Nantucket har sprungit in över tre miljoner i karriären. I V65-4 på lördag gör hästen sin första start sedan andraplatsen i SM på Åby 14 oktober i fjol. Vinnaren i lördagens lopp tar hem 100 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Monté

V65

Nantucket

Mercedes