Tommy Karlstedt: ”Alla har fått en nytändning”

Gör succé – efter köpet av jättegården

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: TR Bild
Tommy Karlstedt

I början av oktober köpte Tommy Karlstedt, 33, jättegården Dunevad Travcamp.

Nu står stallet med fyra raka segrar.

– Alla har fått en nytändning, både jag, min personal och hästarna, säger han.

För åtta år sedan valde den då 25-årige Tommy Karlstedt att satsa på en egen tränarkarriär, då tillsammans med pappa Ralf Karlstedt och dennes filial på Halmstadtravet. Karlstedt lämnade framgångsrika år hos Hans Adielsson och Kari Lähdekorpi och sågs som ett stort framtidsnamn inom travsporten – som en av de största talangerna.

Någon riktigt skjuts på sin tränarkarriär har dock Karlstedt inte fått, även om siffrorna för inkörda prispengar ökat för varje år.

I oktober tidigare i år valde därför den 33-årige proffstränaren att storsatsa, han lämnade Halmstad för Göteborg och Åbytravet och köpte jättegården Dunevad Travcamp i Fotskäl, Marks Kommun. Karlstedt hade gjort klart med sitt livs investering.

– Det är en dröm, sa han kort efter köpet.

Inledningen på den jättelika gården kunde knappast börjat bättre, Tommy Karlstedts stall står nu med fyra raka segrar och summan 609 400 kronor i inkörda prispengar är redan nu det bästa året hittills för Karlstedt sedan han blev egen tränare.

”Det har inte varit lätt”

Är den enkla förklaringen till framgången flytten till nya gården?

– Tänk om det fanns några enkla förklaringar. Jag vet faktiskt inte, men det har blivit ett lyft för hästarna med nya rutiner, nya banor, och det har även blivit ett lyft för mig och min sambo Ninne som gör ett kanonjobb med hästarna. Allting är bara väldigt positivt och det är skönt med de rutiner som vi satte för hästarna när vi flyttade hit verkar fungera för dom, säger Tommy Karlstedt och fortsätter:

– Allting har fått ett lyft, både för mig som travtränare men också personligen. Det känns inspirerande med en ny gård, lite nya hästar in, och det känns väldigt bra.

Har du upplevt de senaste åren som tuffa för dig?

– Det är alltid tufft för en liten tränare, och det har inte varit lätt.

”Fantastiskt vad tacksam man är”

Tommy Karlstedt berättar om beslutet om sitt livs investering i och med köpet av Dunevad Travcamp.

– Egentligen var det väl så här att antingen så kör vi, eller så lägger vi ner, och att lägga ner var aldrig något alternativ för mig, framför allt inte när den här möjligheten dök upp. Det här är något som man alltid drömt om och som man alltid velat göra, så det var bara att hoppa på tåget.

Varför blev det av just nu, och inte tidigare?

– Det är många faktorer bakom det. Som liten tränare är det inte lätt att få ekonomin att gå ihop, och gårdar med den här storleken med komplett anläggning finns det inte så många av heller, så därför har det inte blivit av tidigare.

Vad säger du om den start du fått på din nya gård, ni står med fyra raka segrar nu?

– Det är helt fantastiskt vad tacksam man är mot hästarna, när de levererar med ny miljö, nya rutiner och hästarna verkar trivas och de har verkligen gett oss bästa möjliga svar. Jag har inte så många starthästar heller, jag har fem starthästar på träningslistan och tre av dom har startat och sedan har vi två nya som vi inte plockat ut ännu.

”Hålla tungan rätt i mun”

När Tommy Karlstedt för åtta år sedan valde att lämna sin dåvarande arbetsgivare Kari Lähdekorpi så sågs han som en av de största talangerna inom trav-Sverige.

– Skillnaden då var att jag jobbade åt två duktiga travtränare i Hans Adielsson och Kari Lähdekorpi och bägge gav mig fina chanser på banan och det är jag tacksam för, och jag försöker anamma det som jag lärt mig där, men skillnaden när man blir egen tränare är att man ska bygga kontakter, ha ekonomin, köpa och sälja hästar, och det är mycket som ska stämma in, och att få chansen att köra åt de större tränarna och fina hästar är inte det enklaste i den här branschen. Man behöver inte vara största talangen för att vinna åt de större tränarna, de gäller mer att hålla tungan rätt i mun och styra åt rätt håll.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser ljust på framtiden, annars hade jag inte gett mig in i det här. Det är en nytändning och hästarna har börjat på bäst sätt och jag hoppas det ger ringar på vattnet, att några hästägare får upp ögonen för en.

”Fantastiskt rolig fråga av Bergh”

Tommy Karlstedt har i dag 32 hästar på sin träningslista, många av dom är ettåringar som kommer från stjärntränaren Robert Bergh.

– Jag fick en fantastisk rolig fråga av Bergh om jag ville träna hans ettåringar när vi flyttade upp hit och det kunde jag så klart inte tacka nej till, Bergh är en duktig tränare på alla sätt och vis med bra kunder och bra material och det kändes faktiskt oerhört roligt att få den frågan av honom. Jag har 18 stycken ettåriga hästar som jag fått från Robert och han har varit väldigt specifik och tydlig med vad han vill ha för produkt och hur han vill ha det för sina unghästar och då försöker vi leverera dom efter det också.

Vem är nästa vinnare från ditt formstarka stall?

– Oj, det är ingen som är anmäld till start just nu, så den var inte lätt. Men, man måste ha med Miss Golden Wine som gjort två starter efter uppehåll och varit riktigt bra i bägge de starterna så den ska man vara med på, säger Tommy Karlstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar