Trav

– Så fäller jag superfavoriten

TRAV

Robert Bergh om sina chanser på V75 - där han tror han kan utmana jättefavoriten Digital Ink med Amaru Boko

Amaru Boko och Robert Bergh
Amaru Boko och Robert Bergh

Förra vintern radade han upp segrarna i Gulddivisionen.

Nu är Amaru Boko tillbaka efter ett långt skadeuppehåll - och redo att inta vinnarcirkeln igen.

– Det är en så bra häst att jag tror att han kan utmana Digital Ink om segern, säger Robert Bergh inför lördagens V75-start.

Det är återigen jackpott på V75 och 48 miljoner kronor väntar till den som blir ensam med sju rätt.

I Gävle Stora Pris, tillika Gulddivisionen, blir vinterns häst Digital Ink klar favorit efter fyra raka segrar i V75. Han utmanas främst av Amaru Boko som var den som förra vintern radade upp segrarna i den högsta klassen. Unghäststjärnan flyttades till Robert Bergh förra året och det blev stor succé i de inledande starterna. Han inledde med fyra raka segrar varav tre av dem kom i Gulddivisionen. Amaru Boko var en het kandidat till en ny elitloppsstart (var med i försöket 2013 utan att gå till final) men en skada i början av sommaren tvingade stjärnan till ett långt uppehåll.

– Han har haft en senskada och det har han haft problem med tidigare sedan E3-vinsten. Men nu ser det väldigt bra ut och han tog glädjande nog senaste loppet på rätt sätt och vi har kunnat trimma på för fullt, berättar Robert Bergh.

Kopplar av med PSG – Chelsea i Champions League

Bergh, som nyligen utsågs till Årets Tränare 2014, befinner sig i Paris när intervjuen görs och har varit i Frankrike några dagar för att köra sina hästar som han har på filialen i Cabourg. Under tisdagen har han tillsammans med hästägaren Anders Ström, stall Courant, besökt deras unghästar som finns i Argentan där Sölve Bäck är ansvarig för den verksamheten. Under tisdagskvällen är det Champions League-fotboll som lockar för herrarna Bergh och Ström.

– Vi kom precis till Paris och ska på matchen PSG mot Chelsea ikväll. Det ska verkligen bli trevligt, säger Bergh innan han fortsätter att informera om läget för Amaru Boko inför V75-starten.

”Tung bana och broddar inte hans likör”

Amaru Boko blev nyligen tvåa i comebacken efter att ha travat utvändigt om ledande och vinnande Francais du Gull. Det var en insats som tränare Bergh var nöjd med speciellt med tanke på omständigheterna som var.

– Det var en tung och besvärlig bana för honom och det passade inte. Han är en snitsare och tung bana och broddar i skorna är inte hans likör. Med tanke på det körde jag rätt så lugnt i dödens och ville inte lägga för mycket press på hästen. Han fullföljde bra och det viktigaste var hur han såg ut dagen efter. Men glädjande nog såg han väldigt bra ut och det har han gjort i träningen efteråt. Vi har kunnat trimma på för fullt och han är fräsch och fin, säger Robert Bergh.

”Är väldigt nöjd med allting”

Amaru Boko vann Gävle Stora Pris i fjol över 3000 meter och är således titelförsvarare. Han har fördel med spår två bakom bilen gentemot Digital Ink som har bricka sju.

Hur ser du på lördagens uppgift i Gulddivisionen?

– Min häst är väl inte uppe i någon tokform redan nu och ser man bara på formtalen är det väl lite olika mellan hästarna. Men vi har perfekt läge och han är snabb ut. Han visade även förra vintern att han klarar långloppen riktigt bra, annars kan man uppleva hästen som en sprinter, men han är väldigt bra över längre distanser.

– Jag är väldigt nöjd med allting och han är lugn och samlad för dagen. Det är en så bra häst att jag tror att han kan utmana om segern redan nu, det måste jag säga.

Någon ändring i balans och utrustning?

– Tanken är att köra barfota runt om ifall banan tillåter och att vi får göra det. Senast gick han som sagt med skor och broddar och barfota är en klar fördel för honom.

Du har ytterligare tre hästar till start i V75. Något för spelarna att beakta?

– Alla tre fick ju dåliga spår men de har bra form och man kan inte lägga någon av dem åt sidan.

– Te Freddo Knick (V75-2) har varit jättebra i tre raka segrar och gick en 1.12-tid för tre lopp sedan när han vann och då hade han bara tjänat 80 000 kronor. Så hästen har onekligen bra kapacitet för klassen.

– Mockingbird Face och Jethro Gull (V75-6) har både form och kunnande för att kunna blanda sig i leken trots att de har de sämsta spåren. De är starka och fungerar bra över distansen, säger Robert Bergh.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

V75