”Jag firade med en 24-årig rom”

Sebastian K. vann på nytt världsrekord – så firade ägaren supertiden

Glada ägare Tristan Sjöberg fick anledning att fira i helgen efter att familjens stjärnhäst Sebastian K, slagit till med världsrekord i USA.
Glada ägare Tristan Sjöberg fick anledning att fira i helgen efter att familjens stjärnhäst Sebastian K, slagit till med världsrekord i USA.

Sebastian K. slog världsrekordet i helgen när han utklassade sina konkurrenter i USA.

Hemma framför datorn satt ägaren Tristan Sjöberg-Knutsson och jublade över att hans stjärnhäst lyckats med det otroliga.

– Efter loppet tänkte jag öppna en flaska champagne men det kändes inte starkt nog så det blev en 24-årig rom från Guyana istället, berättar han efter succéloppet.

 Få största travnyheterna i din mobil. Så skaffar du ”Travpushen”.

Den svenska stjärnhästen Sebastian K. har gjort succé i USA för sin tränare Åke Svanstedt och är obesegrad efter fyra starter i sitt nya hemland.

Nu i helgen slog hästen till med nytt världsrekord på banan Pocono Downs i Pennsylvania. Tiden: 1.07,7/1609a.

Tränaren Åke Svanstedt var lyrisk över prestationen.

– Det är klart att det här är otroligt stort. Även om jag har vunnit många lopp där prissumman har varit högre tidigare så är det jättestort att köra världsrekord. Amerikanarna älskar att se bra prestationer och det smäller högt med världsrekord här borta, sa han efter loppet.

”Kändes inte starkt nog”

Några som inte kunde vara på plats och se loppet live var ägarna Tristan Sjöberg-Knutsson och Michael Knutsson.

Istället fick de  se uppvisningen hemma framför datorn.

– Jag följde loppet via datorn med en kopp kaffe och en croissant. Efter loppet tänkte jag öppna en flaska champagne men det kändes inte starkt nog så det blev en 24-årig rom från Guyana istället, säger Tristan.

”Är en annan häst”

Och att se hästen slå världsrekord var en mäktig känsla.

– Det känns jätteskönt och det fanns en möjlighet att slå världsrekordet då Pocono Downs är en väldigt snabb bana och det var väldigt fint väder. Det hade även kommit lite regn under dagen så banan var perfekt. Jag pratade med Åke efter starten på Meadowlands och det känns som en annan häst jämfört med förra året. Han har fått en annan kaxighet i USA och när han fick ledningen nu hade Åke bestämt sig, säger Tristan Sjöberg.

Matchingen för Sebastian K. är spikad och nästa start kommer bli i Kanada. Vilket datum är dock inte helt bestämt.

– Nästa uppgift blir i Maple Leaf Trot i Kanada där försöken går om två veckor men vi hoppas det inte ska bli så många anmälda så det blir final direkt om tre veckor. Efter det är det John Cashman J:r Memorial på Meadowlands den 2 augusti som är målet och då kommer hela familjen vara på plats, berättar Tristan.

Ett nytt tvåårigt stjärnämne

Förutom Sebastian K. äger man några intressanta tvååringar hos Åke Svanstedt och den som visat bäst kunnande hittills är Centurion Atm som visade upp sig i ett Baby Race 21 juni på The Meadowlands.

– Får man drömma lite så kommer även våran tvååring Centurion Atm (S.J's Caviar - Ens Tag Session) som vi äger tillsammans med Stall Courant starta i Peter Haugton Memorial den dagen. Det är ett stjärnämne som Åke är väldigt nöjd med. Han vann sitt kval och avslutade sista 400 metrarna på 1.08,6, säger Tristan Sjöberg.

Få största travnyheterna i din mobil. Så skaffar du ”Travpushen”.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!