Stig H:s hyllning: ”Fantastisk häst”

Mästertränaren om Sebastian K. och uppvisningen i USA - var själv med och slog världsrekord 2002

2002 slog Victory Tilly och Stig H Johansson världsrekord i USA.

Nu 12 år efteråt har Åke Svanstedt och topphästen Sebastian K. lyckats med detsamma.

– Det var en rejäl sänkning av rekordet och det var ingen medhängartid direkt och det gör prestationen ännu bättre, säger Stig H Johansson.

Stjärntränaren Stig H Johansson fick i söndags se Åke Svanstedts Sebastian K. krossa det tidigare världsrekordet. Sebastian K. vann på den otroliga tiden 1.07,7/1609a på tusenmetersbanan Pocono Downs i Pennsylvania.

Mästertränaren Stig H Johansson är imponerad över prestationen som Svanstedts stjärna svarade för.

– Det är en fantastisk häst och han gjorde loppet själv. Det var en rejäl sänkning av rekordet och det var ingen medhängartid direkt och det gör prestationen ännu bättre, säger Stig H till Trav365.

"Finns inga gränser längre"

Det är över tio år sedan Stig H Johansson reste över Atlanten med Victory Tilly och sprängde drömgränsen 1.09,0 och vann Nat Ray Trot på 1.08,9/1609a på The Meadowlands milebana.

Hur tycker du travsporten utvecklats?

– Det slås banrekord i Sverige och hästarna springer väldigt snabba tider även här och det känns inte som det finns några gränser längre, även om det såklart finns det någonstans. Vi har nog helt enkelt bättre hästar nu än vad vi har haft tidigare, säger han.

"En ny utmaning"

Åke Svanstedt har haft en fantastisk start på sin karriär i USA men det är inget som Stig H Johansson är speciellt överraskad över.

– Så som han dominerade här innan flytten är det inte oväntat i alla fall. Det som återstår att se är hur det går för hans tvååringar då det är något nytt för honom och en ny utmaning. Han har sådan kunskap att jag tror det ska gå bra och han får nog även tvååringarna att springa fort.

Svenska kunskapen står högt i kurs

Att svenska tränare har skördat stora framgångar tidigare i USA har bidragit till att Sverige är en av de ledande travnationerna och nu när Åke Svanstedt valt att bosätta sig där kommer inte svensk travsports rykte försämras.

– Vi står högt i kurs och det gjorde vi även innan Åke åkte dit men vi lär inte hamnat längre ner på någon lista om det finns någon sådan. Det började med att Håkan Wallner och Berndt Lindstedt erövrade där borta och på senare tid har Jonas Czernyson och Jimmy Takter visat att den svenska kunskapen duger långt, säger Stig H Johansson.

Kan det bli så att fler tränare blir lockade att flytta dit så vi blir av med duktiga tränare?

– Framgångarna och pengarna som man läser om kan säkert locka några yngre tränare men tidigare har det varit lite svajigt med ekonomin där så man tänker nog två gånger innan man åker. Jag tror inte vi behöver vara oroliga i dagsläget att det ska påverka vår breda tränarkår, säger Stig H Johansson till Trav365.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!