Stjärnkusken: ”Hade inte gjort bort sig”

TRAV

Lavec Kronos tangerade världsrekordet för fyraåringar

Foto: ALN

Sprintermästaren Lavec Kronos hade ny uppvisning.

Han dundrade runt den engelska milen på 1.10,2 – tangerat världsrekord för fyraåriga hingstar på tusenmeters bana.

– Han hade inte gjort bort sig i Hugo Åbergs, sa Johnny Takter.

Publiken på Jägersro fick se en suverän uppvisning i kvällens tredje lopp.

Lavec Kronos gjorde där första starten efter segern i Sprintermästaren.

Det blev en putsning av det svenska rekordet för fyraåriga hingstar och valacker på 1.10,2. Och dessutom tangerat världsrekord för fyraåriga hingstar på tusenmeters bana (Majestic Son travade 1.10,2 i Kanada 2007).

Tränaren Lutfi Kolgjini körde själv Lou Kronos och Johnny Takter hade därför hand om tömföringen. Efter en inledning i andra par utvändigt styrde Takter på i tredjespår efter ett drygt halvvarv. Och 850 meter kvar övertog den läckre hingsten ledningen. Inledningen var rasande snabb, 1.07,7 första 500 metrarna och Lavec Kronos varvade på 1.09,9. Men trots den ursinniga öppningen stack fyraåringen ifrån till en imponerande seger.

"Han ser ut som en avelshingst"

Johnny Takter strödde lovord av sällan skådat slag efter triumfen.

– Han är helt fantastisk och det finns allt i den här hästen. Han ser ut som en avelshingst och kommer nog att bli en avelshingst, berömde Takter.

– Jag blev lite irriterad över att Johan svarade mig när jag styrde på men sedan var det inga problem. Det finns en bra motor i den här hästen och han får en effektiv aktion utan skor. Han hade inte gjort bort sig i Hugo Åbergs men det loppet finns ju kvar även nästa år.

Även Kolgjini imponerad

Även tränaren Lutfi Kolgjini var mäkta imponerad av sin häst – som han den här gången fick se ryggtavlan av.

– Det var en fantastiskt prestation. Hästen gick ju i andra- och tredjespår och det var ryckigt kört. Fan, vilket prestation alltså, sa Lutfi Kolgjini.

– Nu kunde jag ju inte köra honom eftersom jag är delägare i Lou Kronos. Men jag kan inte matcha hästarna efter hur jag kan köra dem. Det är det totala resultatet för stallet som räknas i mitt huvud.

Förstapriset för Lavec Kronos var 300 000 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75