Trav

Mirakelmetod för utdömda hästar

Av: 

Minimedia

Madeleine Brohlin

TRAV

Egna celler räddade travhästens karriär

En ny metod kan rädda utdömda travhästar.

Travhästen Gotta Go Cullect räddades med 20 miljoner celler som togs från hästens nacke.

– Den här operationen har gjort succé, säger Dr Casey, som ligger bakom operationen till Harnesslink.com

Den treåriga hästen Gotta Go Cullect skadades allvarligt på träningsbanan Cambridge Raceway i mars ifjol. I och med skadan såg det ut som om karriären var över.

Senan i benet var så pass skadad att hästen skulle pensioneras. Hästen lyckades dock komma tillbaka till banan igen. I slutet av januari genomförde en framgångsrik expert, Dr Patrick Casey, en operation av hästen. 20 miljoner nya celler placerades i Gotta Go Cullects ben.

– Det här benet hade en lång men fin skada för några månader sedan och det har blivit ett ärr. Ärret blir som ett boxningsöga och benet kommer alltid att vara svagt, säger Dr Casey till Harnesslink.com

För att reparera skadan tog man 100 celler från hästens nacke och placerade det i ett laboratorium. Där förökades cellerna till 20 miljoner.

– Det här är första gången som en liknande operation genomförts i New Zealand. Det här kan användas på hopphästar, galoppörer och travhästar.

Under våren kommer man att följa upp Gotta Go Cullect och se om cellerna har reproducerats.

– Jag har sagt att hästen ska få några veckor i stallet innan han börjar tränas lätt. Det kommer att ta ett tag innan han är bra igen, men det här är en väldigt hård, stark och bra tävlingshäst, säger Dr Casey till Harnesslink.com.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!