Trav

”Jag sviker mitt löfte”

TRAV

Lovade att inte skriva mer om open stretch.

Dags att svika löftet.

Men lugna er, det blir inget gnäll.

Bara en simpel fråga till Jörgen Sjunnesson.

Tänkte faktiskt själv samma sak och när jag fick ett mejl insåg jag att det här var nog fasen lite intressant, det här borde vi reda ut.

Lelle och Kjelle skriver:

”Hej! Vi sitter och kollar på förra lördagens V75 från Halmstad och avdelning sex där Bull Trap och Adielsson vann. Revenue J:r tog ju spets och Bull Trap hamnade i rygg. Nog borde väl Jörgen Sjunnesson bakom Revenue insett att Bull Trap skulle slå av honom på open stretch? Jörgen borde vara lite (mycket) mer taktisk och släppt spets till en halvskaplig häst så att Bull Trap suttit fast i tredje invändigt. Då hade ju Revenue?J:r kunnat utnyttjat open stretch. Varför gjorde han inte det? Klart att han riskerar att nya ledaren också släpper men som det var nu var han ju helt chanslös att vinna.”

Jörgen Sjunnesson tillhör kuskeliten i Sverige. Han kör också ofta på open stretch-banor, Åby och Halmstad, och för mig är han en av dem som verkar ha snappat situationen, vet inte hur ofta jag sett honom smita fram invändigt och vinna. Han säger så här:

– Grabbarna har såklart en poäng och man kan också säga att de har rätt. Men, och det här är ett stort MEN, det är skillnad på teori och praktik.

”Inga bilar vi kör”

Han förklarar närmare:

– Revenue J:r är en färsk fyraåring, inte särskilt rutinerad, och jag vågade mig inte på att släppa ledningen in i sista sväng. Den manövern är ganska avancerad och alla hästar förstår inte vad man gör i det läget. Man måste lita blint på hästen för att göra den.

Sjunnesson menar också att Revenue J:r fick ett mycket bra lopp i ledningen.

– Herrgud, jag fick ju köra 1.18 första 1?000 med en häst som tränare Kolgjini trodde massvis på. Kvick i benen är han också och jag trodde faktiskt att det skulle kunna gå, det är inte lätt att ta en längd på en så snabb travare. Att släppa i det läget är överkurs och risken finns också att man iditoförklaras om det inte blir rätt.

– Men jag inser också att jag kan tyckas otaktisk från sidan. Vi måste också komma ihåg att det inte är bilar vi kör, utan hästar.

Jag förstår Sjunnesson, svår sits – många skulle nog tycka att han vore dum om han släppte 500 kvar och förlorade loppet på det.

Då hade vi sagt att han, den tomten, givetvis hade vunnit från spets, eller hur?

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!