Järvsöfaks tar avsked på Hagmyren

TRAV

I lördagens V75-omgång jagar han sin 197:e seger i sitt egna lopp.

Samtidigt är det dags för Järvsöfaks att ta avsked.

Tolv år efter första starten på hemmabanan gör världsstjärnan sin sista start på Hagmyren.

– Det känns extra speciellt, berättar Jan-Olov Persson för Trav 365.

Det är söndagen den 24 augusti, år 1997. Ett alldeles speciellt kallblod ska starta i lopp 8 och göra sin första start på Hagmyren. Järvsöfaks är tre år och startar från spår åtta, men stor favorit till att vinna är Jerry Nilssons Greison. Jan-Olov Persson minns loppet som om det kördes igår.

– Järvsöfaks hade vunnit en gång tidigare, i Bollnäs, men förlorat mot Greison en vecka före loppet i Hagmyren. Men då gick Järvsöfaks med järnskor och med sulor. Till starten på Hagmyren bytte jag till aluminiumskor och sa åt hästens skötare Per Johansson att spela på honom.

Och Järvsöfaks vann på samma sätt som han skulle ta många segrar i framtiden. Fram utvändigt ledaren och ensam över upploppet.

– Per Johansson spelade på honom och det gav det bästa vinnaroddset på Järvsöfaks i karriären.

Vinnaroddset blev 6,22. När Järvsöfaks på lördag gör sin sista start på hemmabanan Hagmyren, lär oddset för seger vara betydligt lägre.

Jan–Olov Persson förvånad över den höga nivån

För framgångssagan om Järvsöfaks tycks aldrig ta slut. I år har det blivit tolv segrar på 14 starter, och till och med Jan-Olov Persson är förvånad över Järvsöfaks prestationer.

– Ja, det har varit klart över förväntan i sommar. Jag trodde inte att Järvsöfaks skulle kunna hålla den höga nivån som han gjort i sommar, att han fortfarande skulle vara så bra.

Under året har mottagandet på Sveriges banor för Jan-Olov Perssons och hans folkkära 15-åring varit översvallande.

– Det har varit ett fantastiskt fint mottagande, det finns inga andra ord för det.

"Kändes mycket stort”

Det var under Järvsöfaks tävlande som sexåring som Jan-Olov Persson förstod att hästen blivit en riktig publikfavorit.

– Det var i Färjestad och där kommer publiken nära banan. Jag värmde upp Järvsöfaks i bakvarv och hörde applåder från publikplats och tänkte att det var någon prisutdelning av något slag. Järvsöfaks hade visserligen vunnit Landskampen men var ändå inte så känd, trodde jag. Men när jag kom närmare så insåg jag att de applåderade åt oss. När jag förstod det så kändes det mycket stort, berättar Jan-Olov Persson.

Men alla sagor, även den största framgångssagan, måste ha ett slut. I augusti är det tänkt att Järvsöfaks ska göra sin sista start.

– Ja, det blir nog en speciell avtackning där. Men sedan får vi se om han kanske gör något lopp till i höst.

Jan-Olov Persson syftar förmodligen på den otroliga drömgräns som Järvsöfaks håller på att klara. I Kallblods-SM på Bergsåker den 29 augusti är det tänkt att Järvsöfaks ska ta sin 200:e seger i karriären. Men skulle det komma hinder i vägen, kan det alltså bli någon start utöver SM.

Dags för avsked

Men Hagmyren är snart ett avslutat kapitel. Nästan tolv år efter första starten och segern på hemmabanan är det alltså dags för avsked för Järvsöfaks.

– Men det känns inte vemodigt. Han har varit med och tävlat så länge och det tar ju slut nångång.

Ännu ett tecken på Järvsöfaks storhet är att V75-loppet på lördag heter just – "Järvsöfaks lopp".

– Det är förstås extra speciellt, säger Jan-Olov som faktiskt inte spikat Järvsöfaks i "Fem tippar" inför loppet.

Istället har Jan-Olov Persson garderat med Järvsöfaks son Fakse.

– Faksen har varit väg att etablera sig i högsta eliten. Det är en väldigt bra häst och otroligt lik Järvsöfaks, en kopia. Det kan vara en arvtagare.

Men någon riktig arvtagare till Järvsöfaks, någon som kan slå rekord efter rekord och bli så folkkär, får vi nog aldrig.

Jens Oscarsson/Minimedia