Affärsmannens klipp: Halv miljon för häst

TRAV

Doldisen inom svensk travsport – har flera hästar hos Stig H

Affärsmannen Kurt Wijkström från Reijmyre i Östergötland är en doldis i travsporten. En doldis som storsatsar på trav.

Sedan 2006 har han mer eller mindre prenumererat på de dyraste hästarna på landets unghästauktioner. Under lördagen slog Wijkström till igen.

Remember La Marc. Där har ni namnet på den dyraste hästen av de 74 som såldes på auktionen på Axevalla, den så kallade Stochampionatauktionen. Priset: en halv miljon kronor.

Den ettårige hingsten, med avelsgiganten Viking Kronos som pappa och sto-stjärnan Kickan Silvio som mamma, köptes av KW Stable AB.

Vd för skogsbolag

Kurt Wijkström är vd i ett skogsbolag och har som före detta lantbrukare sysslat lite med arbetshästar tidigare. Barnens ridhästar ledde till en satsning på travhästar och för tre år sedan började Wijkströms namn dyka upp som köpare på landets auktioner.

Det har blivit många hästar under de här åren. Riktigt hur många vill han inte gå in på.

– Nej, det känns inte så viktigt att prata om det. Jag tycker fortfarande att det är lika kul med hästar i alla fall, säger Kurt Wijkström efter lördagens storköp.

Även auktionens näst dyraste häst köptes av KW Stable AB. Stoet Carlos Lady (e. Credit Winner) ropades in för 300 000 kronor. Det blev även en tredje häst, stoet Abborren (e. Love You) för 150 000 kronor.

– Jag är nöjd med utdelningen, jag fick de hästar jag ville ha, säger Kurt Wijkström.

Vidare till Skottorp

Eskilstunaamatören Anneli Carlsson, Solvallas Stig H Johansson och Hans Adielsson på Jägersro är tränare Kurt Wijkström anlitat hittills. Vem som så småningom ska få lördagens auktionshästar i träning är inte bestämt.

– Jag har inte hunnit fundera på det. Det första som händer nu är att de går ner till Tony Jönsson i Skottorp (Halland) för inkörning, säger Kurt Wijkström.

Mikael Wikner, Kanal 75