Carlsson: ”Nu siktar vi på sju rätt en gång till”

Carlsson: Alla rätt förra veckan – nu inleder och avslutar vi med spik

Foto: Kanal 75
Michael Carlsson om söndagens Grand Slam 75-omgång i Halmstad

avMichael Carlsson

TRAV

Jackpott i Grand Slam 75 i dag och vi inleder och avslutar med spikarna.
Hall of Fashion leder runt om och Shorthanded Jag blir svårstoppad efter mycket fina träningsrapporter från Petri Puro.

Jackpott i Grand Slam 75 i dag och vi inleder och avslutar med spikarna.
Hall of Fashion leder runt om och Shorthanded Jag blir svårstoppad efter mycket fina träningsrapporter från Petri Puro.
Det blev sju rätt på systemet förra veckan efter att spikarna levererat. Hade det hänt lite mera i garderingsloppen kunde utdelningen ha blivit betydligt högre än den blygsamma på nästan 4 000 kronor som det blev nu.
Men det går inte mer än att ha alla rätt och i dag är Halmstad värd för Grand Slam 75 som har sju miljoner kronor i sjurättspoolen. Det är lågklassigt och tunna startfält med få hästar i flera av loppen, vilket är synd såklart.
I inledningen startar blott sex hästar och här hamrar vi in den första spiken. Hall of Fashion har gjort det jättebra sedan han kom i Dan Widegrens träning och vann både försök och final i V75 förra året.

Jag pratade med Widegren i veckan som berättade att hästen blev sjuk i höstas och fick Borrelia som det krävdes två penicillinkurer för innan hästen blev frisk. Hall of Fashion var mycket styrketränad inför årsdebuten men var inte vässad i något banjobb och Widegren var förvånad att han var så pass bra att han kunde vinna direkt.
Efter den skrällsegern har Hall of Fashion gått framåt rejält och ska vara ännu bättre till den här starten. Han känns fin i träningen och har fått ett smaskigt läge med innerspår bakom bilen eftersom han är startsnabb. Förvisso ojämnt startsnabb, enligt tränare Widegren. Men taktiken torde vara given för Kevin Oscarsson och det handlar om att hålla startsnabbe Global Takeover på utsidan vilket är lättare när hästarna är sida vid sida i starten.
Väl i spets lär hästarna rada upp sig på ett led och då måste det vara toppchans att Hall of Fashion vinner igen.

Två hästar höjer sig över mängden

Shorthanded Jag är en häst som vann V75 i fjol och som var ytterst nära att kvala in till Svenskt Travderby. Han var trea i uttagningsloppet som vanns av Monark Newmen och ett huvud från andraplatsen. Hästen har haft en träningsperiod och gör nu comeback efter ett långt uppehåll. Men när jag hade ett längre snack med tränaren Petri Puro häromveckan pratade han sig varm om bland annat Shorthanded Jag som har tränat väldigt bra i vinter och han spådde att hästen kommer att få en fin säsong.
På förhand är det två hästar som höjer sig över mängden i det här loppet. Men eftersom Shorthanded Jag har spår innanför värsta konkurrenten Magic Happens lär han komma före i starten och ha stor chans att köra sig till ledningen tidigt.
Eftersom tränare Puro alltid har sina hästar mycket väl förberedda räknar jag med att Shorthanded Jag vinner i sin års-debut och därför tar jag ställning och spikar i Grand Slam 75-avslutningen.

Kan skrälla med drömlopp

GS75-2 är ett stolopp med nio startande hästar och favorit är Blue Racer Ås efter två raka segrar och den senaste kom efter att hon fått luckan till slut efter en invändig löpning. Hästen har inte startat på några månader och jag garderar.
Miss Ladyburn har form och läge och fick inte riktigt chansen senast. Passa även Ruzzle Ås som spurtade piggt senast efter en snäll resa och får hon ett drömlopp här kan skrällen vara ett faktum.

Första segern?

I den tredje avdelningen är Kaiser Håleryd favorit och hästen var förbättrad senast efter att inte ha visat något extra tidigare. Inte omöjligt fyraåringen kan ta sin första seger här.
En intressant debut i ny regi gör Trombone och det stora och lite hetsiga stoet gör första starten för Veijo Heiskanen. Jag pratade med Veijo i veckan som berättade att Trombone har tränat bättre och bättre och känns allt starkare i jobben. Men han sa samtidigt att hon inte är att lita på och tyckte att chansen var svårbedömd.
Det är dock ett ihåligt lopp så jag blir inte förvånad om Trombone vinner direkt för sin nye tränare.

Har varit en problemhäst

I GS75-4 är Patron Kloster favorit efter en andraplats senast där han fullföljde bra efter ett snabbt förstavarv efter 1.13. Men här är jag inne på att vinnaren kan vara någon av de två som står på start och vurmar mest för Floalts Cesna som vann senast och som är snabb ut. Kan leda runt om.

Federal Agent gör en intressant debut för sin nye tränare Peter Untersteiner i den femte avdelningen. Han har varit en problemhäst men nu låter det positivt vad träningen anbelangar och det ska bli spännande att se om Peter får ordning på honom.
Illuminati är annars en kapabel häst för klassen, har gjort flera fina lopp när han travat felfritt. Är inte att lita på men sköter han sig kan han mycket väl vinna.

Det är stor chans att det blir Peter Untersteiner även i den sjätte avdelningen genom Ironman Pellini. Det är väldigt bra träningsrapporter på hästen som gjorde det bra i fjol med fyra segrar och sju gånger bland de tre främsta på tio starter.

ARTIKELN HANDLAR OM