”Blir väldigt tomt utan Järvsöfaks”

Järvsöfaks gör sin sista start i kväll på Romme.

Och han kommer att bli saknad av trav-Sverige.

– Det kommer att bli en väldig tomhet nu när han slutar, säger TV4-experten Thomas Nilsson.

Järvsöfaks avslutar sin långa och framgångsrika karriär i kväll. En av Sveriges populäraste hästar genom tiderna kommer att bli saknad.

Thomas Nilsson, som själv tränade och körde sagohästen Legolas, tror att det dröjer länge innan det kommer fram en lika populär häst som Järvsöfaks.

– Det kommer att bli tomt utan honom. Han har bidragit med så oerhört mycket till travsporten. Dessutom har han blivit så enormt populär utanför travbanorna. Det kommer att ta många år innan det kommer fram en liknande häst. Det är bara att ställa in sig i ledet av hyllningar och allt är redan sagt om Järvsöfaks, säger Thomas Nilsson.

”Väldigt unikt”

Är Järvsöfaks större än Legolas?

– Det är svårt att jämföra. Sen kanske inte jag är rätt man att svara på det eftersom jag var så nära Legolas. Att hästar som Legolas, Ego Boy och Järvsöfaks blev så oerhört populära är väldigt unikt.

Hur är dina känslor inför Järvsöfaks sista start?

– Det känns inte så speciellt. Han har varit med så länge och det är lagomt att han slutar nu. Hästen är inte lika överlägsen som tidigare och det hade varit trist för honom själv om han tävlat ett år till. Flera av hans söner har ju börjat komma ifatt honom, säger Nilsson.

Och fortsätter.

– Trots att Järvsöfaks slutar kommer han ju att påverka kallblodssporten en lång tid framöver. Det kommer att komma fram ytterligare många duktiga Järvsöfaksavkommor.

Vilket är ditt bästa minne av Järvsöfaks?

– När han slog nytt världsrekordet med 1.17,9 på Gävle. Det var sanslöst. En magisk upplevelse och jag var själv på plats och såg det. Det känns overkligt att ett kallblod kan springa så snabbt.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!