Timo Nurmos talang vann Breeders-loppet

TRAV

På tisdagskvällen genrepade ett knippe årgångstoppar inför de stundande semifinalerna i Breeders´ Crown.

Mest imponerade Angelo som trots att han var överpeppad hade styrka och mod att greja segern.

– Jag blev alldeles slut i armarna. I dag var han tuff, kommenterade kusken Ulf Ohlsson.

Foto: Angelo och Ulf Ohlsson.

På tisdagen kördes årets sista serielopp i Breeders´ Crown på Axevalla. Semifinalerna avgörs på Solvalla 26 oktober. Några av tre- och fyraåringskullens bästa hästar fanns med i startlistorna och den som imponerade mest var Timo Nurmos-tränade treåringen Angelo, som gjorde sin första start efter femteplatsen i Svenskt Travkriterium. Hans beteende då han både i uppvärmning och lopp var överpeppad var kanske inget att berömma men krigahjärtat han tog fram när han trots detta höll undan till knapp men säker seger värmde i höstmörkret.

– Han var bra som kunde vinna trots att han låg på så hårt i loppet. Jag blev alldeles slut i armarna. Jag är van att köra heta nordisar men i dag var han tuff, kommenterade Ulf Ohlsson.

Även Angelos stallkamrat Bon Frecia, trea i kriteriet i sin senaste start, gjorde även han en berömvärd insats när han höll till andraplatsen från positionen utvändigt om ledande Angelo.

Blek Seabiscuit galopperade

Ytterligare en Timo Nurmos-häst spelade en huvudroll denna kväll. Om än en något mer negativ sådan. Seabiscuit, som i sin senaste start vann finska derbyt, var dunderfavorit i Breeders-loppet för fyraåriga hingstar och valacker. Men han hade ingen av sina bättre dagar. Galopp från start gjorde att han hamnade i femte par utvändigt innan Jorma Kontio laddade framåt i tredjespår med varvet kvar till mål. På den sista bortre långsidan såg Seabiscuit kaxig ut men i slutsvängen tröt krafterna och karriärens andra förlust i nionde starten var ett faktum. Vann loppet gjorde istället Global Money som med sin tränare Björn Goop i vagnen hittat ut från rygg på ledaren.

Trean och fyran gjorde upp

Trean och fyran i Stochampionatet, Nettan Palema och Love You More, bjöd på en härlig upploppsfight och visade ännu en gång att de tillhör den absoluta toppen bland landets fyraåriga ston. Helén Kiskineen-tränade Love You More hade fördel av framspår och det var också det som fällde avgörandet när hon höll undan från ledningen med liten marginal före utvändigt travande Nettan Palema.

– Upploppet var långt i dag. 300 kvar tyckte jag att jag hade full kontroll men det blev onödigt hårt i mål. Hästen utvändigt var fantastisk men min sträckte på sig, sa segerkusken Kenneth Haugstad.

Åke Svanstedt kunde utöver Nettan Palemas fina insats glädjas åt seger för Princess View i Breeders-loppet för de treåriga stona. E3-vinnaren Britannia såg ut att gå mot segern men Princess View levererade en rykande spurt och satte nosen först precis på mållinjen.

Ola Johansson/Kanal 75