TV4-experten: Det låter inte optimalt

TRAV

Stjärnkusken Jean Michel Bazire kommer till Sverige för att köra miljonloppet Olympiatravet.

Rykten går om att kusken dras med stora skadproblem – något som gör TV4-experten Lennart Forsgren fundersam.

– Jag hoppas verkligen att han vet vad han gör, säger Forsgren.

I början av februari skadade sig den franske toppkusken Jean Michel Bazire allvarligt i en olycka på Vincennes travbana i Paris. Han fördes till sjukhus där kunde läkarna konstatera att Bazire drabbats av frakturer i både skenben och vadben.

Efter olyckan har Bazire vilat och målet under en längre tid har varit att kunna köra Olympiatravet som avgörs på lördag på Åbytravet. Under de senaste veckorna har spekulationerna varit många och när startlistan kom i söndags fanns Bazire uppsatt på Commander Crowe i loppet med 1,5 miljoner kronor till vinnaren.

Bazire kör sitt första lopp efter olyckan i Frankrike på fredag och reser direkt efteråt till Sverige och kör stjärnan Commander Crowe. Ryktena har under veckan gått om hur skadad Jean Michel Bazire är och enligt Frankrikeexperten och travtränaren Anders Lindqvist har Bazire svåra smärtor.

– Han har jävligt ont och i vissa lägen gör det jätteont, men köra häst har han inga problem med. Det är inga problem när han sitter i sulkyn men han vill inte gärna gå på parader så han vill nog avstå invigningen.

”Låter drastiskt”

Från andra håll sägs det att Bazire knappt tar sig i vagnen utan måste ha hjälp och stöd för att komma upp i sulkyn – något som kan skapa problem på lördag. När TV4-experten och den rutinerade travkusken Lennart Forsgren får höra om Bazires skadeproblem blir han fundersam.

– Jag vet inte vilken form han är i, men man får utgå från att han klarar av att köra eftersom han kommer hit. Men det är klart att det låter drastiskt om han i princip behöver lyftas i vagnen. Skulle det hända en situation finns det en risk att han inte är tillräckligt kurant för att klara av det men det går mycket rykten och Bazire är nog så klok att han tar rätt beslut. Han har kört många lopp och jag utgår från att han klarar av att köra.

Ska man som V75-spelare tänka på det här innan man lämnar in sin kupong?

– Nej, inte som spelare. Den här killen är ett proffs och jag hoppas att han vet vad han gör. Det här målas upp till något som är väldigt uppseendeväckande, men man måste se honom i verkligheten för att få sig en uppfattning. Men jag tror inte att han sätter sig på ett plan om han är osäker på om han klarar det eller inte. Hade det varit Prix d'Amerique eller Elitloppet så kan jag förstå att man vill köra, men sådana här lopp har han kört hur många gånger som helst. Jag själv har kört ledbruten flera gånger och risken är den dagen då man råkar ut för något. Det är bara att hoppas att han inte hamnar i någon sådan situation, säger Lennart Forsgren.