Tränaren: Jag har gett Goop körorder

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-07

Lord Thai Taata skrällde rejält förra onsdagen i V64 på Solvalla. På lördag gör hästen V75-debut och frågan är om han slår till igen.

Han är en familjehäst och beskrivs som tjuren Ferdinand.

Förra veckan chockade han alla med att vinna på Solvalla till 60 gånger pengarna.

Nu gör Lord Thai Taata V75-debut och tränarens order till Björn Goop är solklar.

– Han ska till ledningen och Björn får inte sluta smacka förrän på måndag, säger ägaren och amatörtränaren Mikael Cedergren.

Förra veckan vann Lord Thai Taata på V64 och sprang in 60 000 kronor. Det var omgångens jätteskräll men vad få visste om innan loppet var tränarens order till kusken. Mikael Cedergren sa åt Carl-Erik Lindblom att köra i ledningen, annars skulle han själv få transportera hem hästen till Gotland.

– Jajamensan, det stämmer. Jag var ju tvungen att skrämma honom lite för att han skulle lyda, säger Mikael Cedergren med ett skratt.

– Hästen går klart bäst i ledningen men han chockade mig lika mycket som alla andra. Jag trodde inte att han skulle få vara i fred framme i täten men det fick han. Calle sa också att hästen kändes jäkligt fin.

"Är en riktig slöfock"

Mikael Cedergren, från Ljugarn på Gotland, har själv fött upp, äger och tränar Lord Thai Taata.

–- Jag köpte hans mormor på auktion för 17 år sedan och han är mer som en familjemedlem än en travhäst. Det är en liten Ferdinand och han är bortskämd som fan.

– Hästen har aldrig tagit ut sig i hela sitt liv. Det finns bra kapacitet i honom men han har större lungor än hjärna. Han är en riktig slöfock som aldrig får någon puls när han springer. Senast på Solvalla hade han bara 92 i puls efter loppet.

Jobbar som hovslagare

Mikael Cedergren jobbar som hovslagare och tränar fyra hästar på amatörbasis. Han har tidigare arbetat hos Jim Frick som hovslagare och även jobbat hos Berndt Lindstedt i USA. Nu är det Gotland som gäller för Mikael och hans hästar.

– Travhästar är roligt och det är ett bra sätt att spendera pengar. Men drömmarna finns ju alltid att få fram en bra häst, menar han.

Debut på V75

På lördag är det dags för en stor händelse för Mikael Cedergren. Amatörtränaren har då sin första häst till start på V75. Frågan är om Lord Thai Taata kan slå till ännu en gång.

– Det ser lite tuffare ut nu men vi åker inte till Jägersro för att vara passiva. Hästen måste köras till ledningen och vi har en bra kusk i Björn Goop som är duktig på att hålla i gång. Det är order om full fart framåt och Björn får inte sluta smacka förrän på måndag, säger Cedergren och skrattar.

– Ärligt talat så är jag så jäkla glad att ens vara med i loppet. Jag hade som målsättning inför det här nya året att vara med i V75 någon gång. Det har jag redan lyckats med nu och tjänar hästen pengar är jag överlycklig.

"Då går jag i kyrkan"

– Jag har aldrig åkt så här långt med en häst någon gång tidigare. Just nu (tisdag eftermiddag) håller jag på och planerar resan för fullt. Övernattning gör absolut ingenting för han äter som en häst ändå. Hans hem är där krubborna finns.

Vad händer om han chockar alla igen och vinner?

– Det skulle nog inte gå att beskriva med ord hur det skulle kännas. Vinner han så flyger jag nog hem. Och är han bland de tre främsta går jag i kyrkan. Det var länge sedan jag var där, skrattar han.

– Jag trodde att han skulle bli en kanonhäst som treåring men han har varit en stor besvikelse många gånger. Han har egentligen allt utom viljan att springa. Men det är väl som jag sa att jag har skämt bort honom lite för mycket och hästen gör som han vill.

– Skulle han ta i för fullt vet man aldrig hur det går. Jag tycker definitivt att man ska ta med honom på spelet. Det brukar löna sig i slutändan för han ger alltid bra odds när han vinner, säger Mikael Cedergren.

Michael Carlsson/Kanal 75