Edlund: Kan inte ha hänt många gånger

TRAV

En elvaåring.

En nioåring.

En åttaåring.

Det kan inte hänt många gånger att en elvaåring, en nioåring och en åttaåring vinner på V75. Samma lördag. Men i går skedde det. Ett tydligt tecken på att landets tränare, oftast i alla fall, sätter hästens väl i första hand. Gårdagens äldste segrare var Agge the Bomber (elva år) som tog spets direkt men Johan Sedström valde att släppa kommandot efter 500 meter. I sista kurvan kom luckan och Sedström tog chansen. Det stod och vägde mot Jackal Face, som var förbi 100 meter från mål, men veteranen kämpade bäst. Vilket inte alltid är fallet med gamla hästar.

l l l

Joakim Lövgren styrde resolut RocketPower (nio år) till ledningen kort efterstart i V75-1. Lövgren hade allt under kontroll när han helt omotiverat försökteköra ifrån sina konkurrenter 400 meter från mål. Rocket Power tappade fart och spänst och hade det varit en mer kämpastark häst än Ridgehead Cahore som jagade hade det blivit förlust. Och den hade i så fall Joakim Lövgren fått ta på sig.

l l l

Normalt sett brukar långlopp bjuda på dramatik men inte V75-7. Thomas Uhrberg kom tidigt till spets med The Bad Rock (åtta år) och sen hände inte mycket. Inget alls, om jag ska vara ärlig. The Bad Rock vann säkert.

Bara för hästens ägare att tacka och ta emot förstapriset på 200 000 kronor.

Svanstedt var i fokus

Annars handlade det mest om Åke Svanstedt som tog en seger som kusk och en dubbel som tränare. Svanstedt fick allt till skänks bakom Ågårds Ludde i V75-6 när han släpptes till spets ett varv från mål. I ett kortlopp.

Även om Ågårds Ludde är en bit från toppform var hans grundkunnande överlägset motståndarnas.

l l l

Åke Svanstedt lånade Conrads Linsan (V75-5) till sin forne lärling Frank Nilsson med full pott som resultat. Hade Nilsson, som inte vunnit V75 på fyra och ett halvt år, missat den straffsparken så tror inte jag att han vunnit på V75 någon fler gång i karriären. Conrads Linsan fick ledningen, hon startade med tjugo meters tillägg, efter ett varv. Och eftersom konkurrenterna redan på förhand var chanslösa så var hon ohotad.

l l l

Ulf Ohlsson ersatte influensasjuke Björn

Goop bakom gårdagens största favorit,Jacques (V75-4). Och det var tur att det var en kusk a Ohlsson-dignitet som körde för Jacques hade inte sina bästa dag aktionsmässigt. Han var mycket nära galopp kort efter start och trots att stilen inte var den bästa lyckades Ohlsson enkelt hålla spets från innerspår.

Sen vann Jacques enkelt eftersom enda motbudet Celeber Sund satt fast i rygg. Utan Ohlssons skicklighet hade knappst Jacques vunnit.

l l l

Sedan familjen Goop tvingades flytta sin licenstillhörighet från Åby till Färjestad har Mölndalsbana inte mycket att komma med på tränarsidan. Veijo Heiskanen har kapacitet att tillhöra topp tio i landet men ambitionen verkar inte vara lika hög. I går vann han V75-2 med Dilbas Delight. Heiskanens adelsmärke som tränare är vältränade hästar som ger allt. Inte kostigt att Dilbas Delight avgjorde på styrka.