Så ska Admir, 25, ta en V75-dubbel

Foto: Admir Zukanovic.
TRAV

Han är en av landets mest lovande travtränare.

På lördag kan 25-årige Admir Zukanovic ta en dubbel på V75.

– Mina hästar kan vinna om det stämmer, Iris Tilly ska passas noga, säger Zukanovic.

Vid årsskiftet plockade Admir Zukanovic ut sin proffstränarlicens efter många år som lärling. I somras fick 25-åringen Stig H Johanssons stipendie tillsammans med Jennifer Tillman och många menar att Zukanovic är en av landets mest lovande tränare.

Zukanovic är privattränare åt Stall Tilly där han ansvarar över 18 stycken hästar. Än så länge har Zukanovic mest unghästar i sina boxar men två av hans lite äldre hästar startar på lördag på V75. Men även om tränaren gillar att starta på V75 är det de unga hästarna han brinner för.

– Jag vill framförallt inrikta mig på de unga hästarna. Att köra in en unghäst och se den utvecklas är grymt. Känslan att ha byggt något från grunden är enorm, det blir som ett eget hantverk och det går inte riktigt att beskriva känslan. För ett halvår sedan kunde man knappt lägga på selen på tvååringarna, nu flyger de fram och springer 1.40 hur lätt som helst. Det är mäktigt som fan, säger ”Adde”.

Hur känns det att vara proffstränare? Känner man någon press?

– Jag känner press i en positiv bemärkelse. Har man ingen press eller inga mål så kommer man ingenstans. Man måste hela tiden sträva efter att bli bättre och man måste visa bra resultat för att få respekt med sig.

”Har spökat”

Och just bra resultat är någon Zukanovic och hans hästar visat under inledningen av 2011. På sju starter har det blivit tre segrar och en av anledningarna till det är det sexåriga stoet Iris Tilly som tagit stallets segrar. Men trots succén grämer sig tränaren för loppet i söndags. Då galopperade Iris Tilly bort segern på upploppet.

– Det där har spökat i ett par dagar, men jag försöker släppa det nu och gå vidare. Jag har försökt analysera varför hon galopperade, men vi får lägga det bakom oss. Det var ett olycksfall i arbetet och även solen har sina fläckar.

På lördag kan Iris Tilly få snabb revansch då hon startar i V75-3 på Bergsåker. Hästen inleder från spår ett bakom startbilen över 1 640 meter med bilstart.

– Vi kan inte få bättre förutsättningar för henne. Hälften av de som är med i loppet är startsnabba så det låter som att det an gå undan från start men det är vi inte rädda för. Min häst har formen och förmågan att kunna öppna snabbt. Det får inte kosta för mycket, men hon har öppnat 1.09 med bakvänt körspö så kommer hon till ledningen är det kortaste vägen till mål.

Det låter som att du tror på seger?

– Jag tycker absolut att hon ska passas. Tar man med två-tre hästar ska hon absolut med. Det är löpningsförlopp som kommer bli avgörande för alla inblandade, men hon är med i striden.

I V75-2 startar du Krista Tilly, chanserna där?

– Formen verkar på väg uppåt men den är inte på topp med tanke på att hon inte startat på en månad. Hon verkar pigg och glad hemma och gick åtta intervaller i tisdags på ett rejält sätt. Jag är nöjd med henne och ska prova ett norskt huvudlag efter lunch (torsdag) så får vi se om det ger någon extra effekt. Jag ska bara testa det i en kort speed för att se om det blir något extra. Tar man några stycken tycker jag att hon ska med. Hon vinner inte ihjäl sig men hon gör alltid bra lopp och i stolopp på V75 brukar det kunna skrälla, säger Admir Zukanovic.

Vad ska V75-hästarna prestera för att du ska vara nöjd?

– Det är svårt att säga placering. Men Iris Tilly ska vara bland de tre och Krista ska fixa en bra slant och visa att hon kan komma in i klassen så jag kan matcha henne på V75. Då är jag nöjd, säger Admir Zukanovic till Trav365.