Efter dramatiken – vann miljonloppet

TRAV

Akseli Lahtinen och Vincennes vann Svenskt Travoaks efter drama och startgalopp

Jättesensationen Vincennes vann en miljon i Svenskt Travoaks efter stor dramatik.

Kusken Akseli Lahtinen kom loss i en trång lucka i sista sväng – och konkurrenten Peter Untersteiner lämnade in protest.

– Vad är det som händer? Hur kan det vara möjligt trots galopp? sa segertränaren Sören Lennartsson efter segern.

På förhand handlade allt snack om stortränarnas Polly Frontline och Miss Shape. Men Polly Frontline fick det aldrig att bita över upploppet.

Och Miss Shape, som såg ut som en vinnare i början av upploppet, gav upp kampen om segern de sista 100 metrarna. Då kom Akseli Lahtinen och Vincennes som skjutna ur en kanon och vann loppet, trots en startgalopp.

Men det var inte utan dramatik under slutspurten. Peter Untersteiner, som körde Mermaid Ås, lämnade in en protest efter en trång situation när Vincennes kom loss i ingången till sista sväng. Men domarna valde att fria och låta Vincennes behålla segern.

Chockad tränare

Segertränaren Sören Lennartsson från Umeå var chockad efter segern. Han har bara 10 hästar i träning och på ett enda lopp körde han in mer pengar än han gjort på de senaste två åren, sammanlagt.

– Det går så mycket tankar i skallen. Hur kan det vara möjligt trots startgalopp? Var det trångt i sista sväng? Vad är det som händer? Men nu står vi här som vinnare i alla fall. Jag vill hylla hela teamet bakom som har nött på och jobbat, så småningom kommer det. När hon gick banrekord i Boden i tredje starten tänkte jag att det kunde vara en häst för Oaks. Vi var tvungen att köra ett provlopp för att ägarna skulle våga köpa den, säger Sören Lennartsson, som kommer från en legendarisk travfamilj.

”Glad och jättelycklig”

Segerkusken Akseli Lahtinen fick andan i halsen efter att Peter Untersteiner lämnat in protest. Men i vinnarcirkeln var han lättad – och överlycklig.

– Jag är glad och jättelycklig för min och Sörens skull. Vi gjorde lite ändringar i balansen, vi satsade framåt, och då kom galoppen, men hon ställde sig och vi körde invändigt. Vi kom ut i andraspår när de andra gick ut i tredje. Först tänkte jag massa hemska saker efter att protesten kommit. Visst var det tight, men ingenting att diska för tycker jag. Det här är det största som hänt i min travkarriär, säger segerkusken Akseli Lahtinen.

Vincennes vann på 1.13,9 och tjänade en miljon kronor genom segern i Svenskt Travoaks.

Trav365/Minimedia