Nybrinks hyllning – till Björn Goop

Publicerad:
Uppdaterad:

Björn Goop kör häst som ingen annan.

Det visste vi redan.

Men han har även en tänkande sida.

Det bevisar han i sin spalt i Sportbladet.

Vi är många som funderar över hur det ska bli. Hur ser travet ut om fem år? Om tio? Trettio? Finns det kvar då? Klart det gör. Travet är en fartfylld sport som det är ruskigt kul att spela på. Travet som spel är faktiskt överlägset. V75 och V65 är två spelformer som ingen annan sport kan bjuda på. Chansen att vinna massor är god för den som läser på och är seriös. Alla som spelat ett tag har haft sina moments. Det finns inget bättre än att sitta kvar med många hästar i sista och känna pulsen – se miljonerna framför ögonen. Det är att leva. De som aldrig gjort det har inte en aning.

Ingen får missa Goops förslag

Oj, tappade tråden, blev lite exalterad, skenade. Hur som helst, Björn Goop skriver krönikor i Sportbladet och i den senaste hade kuskstjärnan några radikala förslag. De var så bra att jag måste reprisera dem för er. Ingen får missa det här:

?Kör alla travlopp på Solvalla, Åby, Jägersro och Bergsåker från mitten av november till mitten av mars. Då kan banorna skötas till fulländning av dem som är bäst lämpade – typ grabbarna i Halmstad.

?Solvalla tar sedan paus efter Elitloppet och kör inte på hela sommaren.

?Åby bommar igen efter Kungapokalen och öppnar igen när det är dags för Åby Stora Pris i september.

?Jägersro och Bergsåker tar också en lång sommarpaus. Jägersro kan kanske ha sin comeback i samband med Hugo Åbergs Memorial i slutet av juli och Bergsåker drar igång igen när det är dags för Sundsvall Open Trot den tredje lördagen i augusti.

Bra tänkt, Goop. Alla andra banor får köra när vädret är som bäst, under våren och sommaren och den tidiga hösten. Det är då alla vill gå på trav och det är då V75 kommer till Årjäng, Hagmyren, Kalmar, Halmstad, Axevalla, Östersund, Boden …

Pengarna kastas bort

Det här är en kostym som travet kommer att må fint de närmaste 30 åren. Våra kläder just nu är ett par nummer för stora. Det syns. Vem vill spela i sexhästarslopp? Solvallas tidiga årgångslopp har hittills varit rena skämten. Pengarna kastas bort på något som känns som rena allmosor. Vi ska för fasen tävla om degen, i tuffa lopp som genererar spel.

Till sist: Frågan är om inte V65 på söndagar är det absolut bästa spelet just nu? Känslan är att det är då man ska trycka in pengarna. För här möter man halvdant förberedda (spelbakfulla?) torskar som knappt vet vad som gäller. Solvalla onsdag jämfört med Solvalla söndag är som elitserien respektive korpen om man tittar på spelarmotståndet.

Publicerad: