Åke: Solvallas bana var hård som cement

TRAV

Åsikterna kring Solvallas banmaterial är många.

Nu ger sig Åke Svanstedt in i debatten.

– Apropå Solvallas bana så var det cementbana när vi värmde hästarna, skriver Svanstedt på sin hemsida.

Micke Nybrinks tisdagskrönika har väckt känslor. I tisdags skrev Nybrink om det dåliga banmaterialet på Solvalla och han hävdar att Solvalla har det sämsta banmaterialet i Sverige.

Utspelet har väckt känslor och nu ger sig även Axevallas stjärntränare Åke Svanstedt in i den heta debatten. I lördags, när Solvalla körde V75-finaler, hade Svanstedt åtta hästar till start på V75 men firade inga framgångar. En del av de dåliga resultaten kan ha berott på banan enligt Svanstedt.

– Apropå Solvallas bana så var det cementbana när vi värmde hästarna. Sedan blev den lite mjukare och runt lopp sex och sju var den som bäst, även om upploppssidan var hård. Övriga banan var fin när solen kom fram och personalen hade saltat. Men upploppet ligger i skuggan ifrån läktaren och där var den fortsatt hård. Sedan började det frysa på när det blev kallare igen och då blev övriga banan också hård, skriver Åke Svanstedt på sin hemsida.

”Får slita ont”

Den hårda banan gjorde att Åke Svanstedt inte valde att köra med optimal balans på sina hästar. Allt för att undvika skadebekymmer.

– Jag ville inte köra mina hästar barfota på ett sådant underlag. Det sliter på deras fötter och de blir ömma i leder och senor. De får slita ont av hårda banor och kan bli skadade. Trots att det var V75-finaler med stora pengar ville jag inte riskera allt för ett lopp. Det har varit lite blandad kompott med banorna i vinter. Egentligen är det bara Halmstad och Mantorp som har varit bra. På Åbys lunchtävlingar i dag (tisdag) var det stenfrusen bana, skriver Svanstedt.