Trav

Nybrink: Domarna hänger inte med...

Av: 

Erik Pettersson

Micke Nybrink och Erik Adielsson i Vinnare V64.
Micke Nybrink och Erik Adielsson i Vinnare V64.

TRAV

Trav-Sveriges domare var en het snackis i söndagens Vinnare V64.

Där riktade Micke Nybrink, Erik Adielsson och flera aktiva skarp kritik mot landets rättskipare.

– Det hänger inte med längre, förklarade Nybrink.

Den senaste tiden har landets travdomare fått kritik från de aktiva och under söndagens Vinnare V64 i TV4 diskuterades ämnet. Spelexperten Micke Nybrink och stjärnkusken Erik Adielsson var på plats i studion och gav deras bild av domarna i trav-Sverige.

–  Domarna har inte blivit sämre, men de hänger inte med längre, jag vet inte vad det är. Det går för fort i loppen, det är små marginaler och de har inte verktygen med sig när de ska döma loppen och då vågar de inte döma.

– De tittar åt ett annat håll eller låter bara allt vara. De missar givna situationer och skriver de ut böter så är det på volley. Det är min känsla, säger Micke Nybrink.

Erik Adielsson, som kör hundratals lopp per år, fortsatte:

–  Jag håller till mångt och mycket med Nybrink. Ibland upplever man att domarna är för snälla. Men framförallt, det stora problemet är att de är för ojämna, man vet inte riktigt vad som gäller från bana till bana. Det är fyra man som kan diskutera och se videorepriser innan de dömer i trav så vi måste ha mycket högre träffprocent än inom en sport där domaren ensam ska ta beslutet på någon sekund.

”Domarna sitter för länge”

TV4 hade även gjort enkät med flera andra kuskar om domarnivån ute i landet.

En av dem: Bergsåkerproffset Robert Bergh.

– Den håller väl okej nivå, det är väl bara det att de sitter för länge att det blir förutfattade meningar. Har man blivit känd för en sak, då sitter det med resten av livet. De sitter ju lika länge som en annan är aktiv.

Följer de reglementet alla gånger?

– Nej, absolut inte.

– Jag har det lättare söderut, där har de inte så förutfattade meningar om mig. De dömer mig som vilken driver som helst, men det är svårare här (i norr). Det är alltid lugnare när jag är ute och reser.

Hur ska domarstandarden höjas?

– Man blir för länge i sin position, ta någon annan domare, i någon annan sport, man sitter ju inte i 30 år utan det händer ju grejer.

Kaj Widell:

– Den är okej, men den är alldeles för ojämn. Man måste nästan hålla reda på hur man kan göra på vissa banor och det är absolut inte bra.

Fredrik B Larsson:

– Den är lite för låg tycker jag. Allt för ofta är det för dåligt.

”Vi jobbar på det”

Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, satt också med i programmet för att balansera upp kritiken. När han hade hört de aktivas röster förklarade han:

– Vi måste utbilda och vi måste hänga med. Vi måste ge domarna förutsättningarna att hänga med och göra ett bra jobb. De måste ha rätt teknik, rätt utbildning och så vidare, och så vidare.

Gör ni det?

– Vi försöker. Vi jobbar på det.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!