”Kan bli begränsning i antal hästar per lopp”

TRAV

Svante Båth anklagar kollegan Stefan ”Tarzan” Melander för stallkörning i V86-1.

Nu berättar Svensk Travsport att de har frågan om ett stall ska få ha flera hästar i ett lopp uppe för diskussion.

– Det finns några olika alternativ som utreds, varav begränsning i antal hästar per lopp är en av dem. Det kan bli så i framtiden, men det finns inget beslut på det, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Foto: Petter Johansson.

Den stora snackisen under onsdagens V86 inträffade i den första avdelningen där tränaren Stefan Melander hade fyra hästar med i loppet –  och han själv körde Digital Darling.

Svante Båths Drillbit Ås med kusken Erik Adielsson var favoritspelade och kom enkelt till ledningen. Men Drillbritt Ås fick hård press av ”Tarzan"  med Digital Darling, men Adielsson vägrade att släppa. Det tuffa tempot gynnade hästarna som satt längre bak och när upploppet kom var det  Melanders True Advantage ( med kusken Per Lennartsson) som spurtade till seger före Drillbit Ås som slutade tvåa.

”Väldigt ologiskt”

Efter loppet var Svante Båth upprörd och menade att det handlade om stallkörning:

 – Jag tycker inte man bör vara en raketforskare för att se vad som händer i det här loppet. Jag pratade själv med måldomarna efteråt men de hade en helt annan syn. Tarzan ser tidigt att han inte kan få loppet men då kör han hela vägen ändå för fullt. Det känns väldigt ologiskt. Man får en klar feeling för att han inte tar vara på hans häst chanser till bästa placering och det får vi lida pin för i stället, sa Svante Båth till Trav365.

”Min häst brukar gilla tuffa upplägg”

Melander försvarade sig:

– Jag försökte nå ledningen men Erik satte upp ett tufft tempo. Sedan var det han som valde i vilket tempo loppet skulle gå i och min häst brukar gilla tuffa upplägg, sa han efter loppet.

”Det är en grov anklagelse”

Karl-Erik Nilsson, måldomare på Solvalla, hörde Tarzan efter loppet.

– Man kan inte anklaga någon för stallkörning utan att ha ordentligt kött på benen, det är en grov anklagelse. Vi tycker att Tarzans förklaring stämde bra överens med loppet och godtog den, säger Karl-Erik Nilsson.

Svensk Travsports sportchef Petter Johansson ger sin syn på det som hände under onsdagen.

– Så som loppet blev kört förstår jag att det blir diskussioner, vi pratade själva mycket om det under kvällen. Att be Stefan Melander om en förklaring av sin styrning, som måldomarnämnden gjorde, tycker jag var ett helt korrekt beslut och i det enskilda fallet är det alltid måldomaren som dömer.

En del menar att stall bara borde få ha en häst i varje lopp. Vad säger ni om det förslaget?

– Det är en fråga som vi haft ett tag på agendan i reglementskommittén och den diskuteras med licensinnehavare, hästägare och spelare. Det finns några olika alternativ som utreds, varav begränsning i antal hästar per lopp är en av dem. Det kan bli så i framtiden, men det finns inget beslut på det, säger han.