Nybrink: ”Han vinner, det är jag säker på”

TRAV

V75-finaler på Annandag Jul på mitt Solvalla.

En speciell dag, i alla fall för mig.

När jag var liten stod jag och frös om fötterna vid staketet.

Oroa er inte, jag ska inte bli mossig. Jag är spelare, inte travhistoriker.

Tävlingarna håller för årstiden mycket hög klass och frågar ni mig så är det här den riktiga omgången av fyra under V75-maratonen.

V75-1: Stoeliten och de flestas röst hamnar på Canaka B.F. som Reijo Liljendahl ”ställt i ordning” som det heter på travspråket.

Vad det betyder vet jag inte. Men Reijo pratar om att hästarna ska må bra, att deras hälsa och psyke är nummer ett, och Canaka ser ut att må som en prinsessa, en vältränad sådan.

Hon bangar heller inte när mjölksyran kommer på besök. Bra chans, givetvis, men jag vill lyfta fram ett motbud – så att ni inte missar det.

M.T.Harmony tränas av Peter Untersteiner och 2013 är det egentligen färdigmotiverat där. Hon har varit kanonbra i två raka starter. Senast dundrade hon runt i ledningen och vann åkande på 1.11,8. Kommer hon till spets får Canaka grina illa.

Skejtar ifrån motståndet

V75-2: Julio de Luxe har jag fallit pladask för. Vilken härlig häst. Fyraåringen har fyra raka segrar och jag bryr mig inte om vad han möter i den här klassen.

Spelar man på enbart såna här hästar tror jag att man vinner i längden.

Julio är tuff och behöver inte hjälp för att vinna. Hans bästa egenskap är hans avslutning in mot mål. Han liksom bara skejtar ifrån motståndet.

I de två senste startena har han sett ruskigt bra ut. Spikas på allt. Motståndet? Som sagt, vet inte, bryr mig inte.

V75-3: Maharajah vinner. Det är jag ganska säker på. Han mosar dem oavsett. Men nu är det spel på hästar, inte bara sport i världsklass, och rent speltekniskt är det alltid intressant att fälla jättefavoriten. Kolla på Mellby Brunello och Ultralum i lördags. Båda föll som mega och sen hände inget mer. Sju rätt gav 800 000. ”Speltekniska skäl” – är ni med?

Målar på i fjärde

V75-4: Riiiiiiing. Ni hör den, den självutlösande skrällvarnaren.

Tvååringar som startat i ett halvår och som ändrar form hur som helst och vi köper en försäkring med nio streck. Tre får inte vara med för lite kul ska vi ha.

V75-5: Spets och slut med Ruhuna Tea är ingen vild gissning. Både häst och kusk har förmågan att följa bilen från innerspår. Loppet är riktigt tufft och det ska bli spännande att se utvecklingen. Vad gör topphästar som Big Bill Bac och Verymuch Kiss Karsk från sina usla spår? Det borde hända massor. Det kan öppna loppet. Vi garderar.

Måste gilla Claes Boko

V75-6: Två kanoner, två hästar som är givna gulddivisionare 2014. Claes Boko måste man gilla. En sån häst vill jag äga någon gång. Om inte han segerstrider fattar jag noll. Och Mellby Viking, detta

lite knöliga styrkefenomen som travar allt bättre. Om han bara får vara hel... Stayereliten nästa.

V75-7: Playing Tua är väl 2013 års rookie bland de äldre stona? Det började med seger på Solvalla i slutet av september och har sedan accelererat. Hon var bländande senast och i badkaret stack hon till ledningen och vann enkelt.