Mejla

Mattias Karlsson

Nu måste ”Tarzan” göra något drastiskt

Det här var oändligt ledsamt och ovärdigt.

Nuncio gjorde sin sista start på svensk mark.

En av våra mest kända och populära travhästar genom tiderna förlorade i ett undanskymt V5-lopp och det visades inte ens i direktsändning i V86 Direkt.

Att stjärnan och tidigare Elitloppsvinnaren Nuncio gjorde sitt sista lopp i Sverige på hemmabanan Solvalla borde förmedlats tydligt innan tävlingskvällen.

Det borde egentligen ha lockat minst 10 000 åskådare för ett avsked, en avtackning och en hyllning.

När inte V86 Direkt ens sänder loppet i direktsändning är det skamligt och alldeles för dåligt.

Nu fick jag visserligen inte tränaren, kusken och ägaren Stefan ”Tarzan” Melander att erkänna att det var Nuncio sista lopp i Sverige ens på stallbacken efteråt.

I allt hans snack om alternativen i framtiden går det ändå inte att fastslå något annat.

Dags att vara modig och tuff

Det gick heller inte få ”Tarzan” att ge något besked om det blir avel eller fortsatt satsning mot Prix d’Amerique för den sexårige hingsten som sprungit in 28,6 miljoner kronor.

Visst kan jag köpa att målfotoförlusten från spets mot Food Money i Gösta Nordins lopp delvis berodde på att Nuncio inte hade hakar på den lösa banan, inte var utrustad med skygglappar och att ”Tarzan” var för snäll över upploppet.

Så om ”Tarzan” nu är så velig och drar sig för att avsluta karriären tycker jag bara det är att gå ut att vara lite kaxig och målmedveten i stället.

Lämna den här snön och kylan som både ”Tarzan” och ”Nunne” tycks avsky så starkt och åk ner till Frankrike omgående, gå stenhårt för Prix d’Amerique den sista söndagen i januari dit hästen är kvalificerad på insprungna pengar.

Jag har ju under hela Nuncios karriär längtat efter att få se honom på den mäktiga och utmanande banan Vincennes i Paris.

Kör själv i de två återstående B-loppen, Prix de Bourgogne på nyårsafton och Prix de Belgique två veckor innan Prix d’Amerique – två lopp som hästen behöver och är rimlig upptrappning nu.

Var vågad och sätt upp hästens skötare och egna livskamraten Catarina Lundström i sulkyn eller hämta hem Åke Svanstedt från USA för att köra eller tjata på Stig H Johansson igen att vara kusk i Prix d’Amerique.

Släpp prestigen och ta hjälp av ”Svanen”, eller någon Frankrike-expert som Robert Bergh eller Stefan Hultman direkt i de återstående förberedelserna.

Se sedan till att det blir en rejäl avtackning utan att tävla på Solvalla innan avel.

Bjud på show och underhållning.

Långt från fornstora dagar

För hästar som Bold Eagle, Propulsion och Belina Josselyn besegrar Nuncio hur som helst inte längre i Prix d’Amerique.

Hästens vilja, spänst och tuffhet är inte vad den har varit – även om han sprang ovanligt rakt över upploppet i onsdagens lopp.

Jag förstår att det är lite magstarkt att hetsa en fortsättning när de flesta verkar ha velat avsluta Nuncios karriär sedan femteplatsen i Elitloppet i år och att den här senaste andraplatsen inte ökar chanserna till en fortsättning.

De fem bästa svensktränade/svenskägda hästarna under 2010-talet: 1) Maharajah, 2) Nuncio, 3) Commander Crowe, 4) Propulsion, 5) Sebastian K..

Det känns annars som Solvalla är god väg att göra ett uppryckning.

Så här i december är Stockholmsarenan julpyntad och det är julsånger i högtalarna, det är julbord i restaurangen, det var luciatåg på publikplats dagen till ära och trion Per Skoglund-Stefan Hultman-Hasse Backe var anlitade som julvärdar den här onsdagskvällen.

Under huvudstadsbanans nya tisdagstävlingar nästa år är tränarlegendaren Stefan Hultman rekryterad som expert.

Nye sportchefen Anders Malmrot som tillträder 2018 har också blivit hyllad, men jag har ännu inte sett hur den nuvarande tv-experten fungerar i den rollen.

Den vintriga inramningen med snö runt banan gjorde också sitt till för att få decemberkvällen att lysa upp och gnistra.

V86-loppen kändes på förhand också mer intressanta än de på V75 i Gävle på lördag, och på Solvalla var det den årliga Nordin-dagen som hyllning till legendarerna Sören, Gunnar och Gösta.

Jag kan bara älska unga kuskstjärnskottet Kim Mobergs twitter under kvällen: ”Gick med i luciatåg på Valla med dressen på, alla barn hade tomte/lucia/stjärngossekläder. Fick frågan av en liten tjej ’Vad ska du föreställa?’”

I övrigt har det varit en nyhetsintensiv onsdag inom travet.

Att ett av våra största travnamn har testats positiv för kokain är beklagligt och allvarligt – men travförbundet har hittills tagit tag i det på ett ansvarsfullt sätt och Adrian Kolgjini har på ett rakryggat sätt och gett sin version av det inträffade, vilket jag har skrivit en separat krönika om.

Att Björn Goop i stället för Jorma Kontio ska få köra Readly Express i det stora femåringsloppet Prix Tenor de Baune på Vincennes på julafton verkar däremot ha skötts sämre av inblandade.

Varför det är så svårt för tränaren Timo Nurmos att prata om det förstår jag inte riktigt – spekulationer och åsikter hör sporten till.

Vad jag egentligen tycker om kuskbytet är jag tudelad kring – jag tycker att Kontio gott kunde fått chansen i Frankrike också, samtidigt som det ska bli spännande att se Goop köra hästen.

Veckans roligaste travnyhet är att Stefan Hultman jobbar i ATG Live med V75-omgångarna uppesittarkvällen, juldagen och annandag jul.

Stefan Hultman blir travets egen julvärd.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!