Kriteriepulsen har försvunnit

TRAV

Svårt att tända till inför Kriteriet?

Inte konstigt – nerven finns inte där längre.

Det är ju ”VM-final” stup i kvarten i årgångsloppen.

Själv borde jag jobba i ett stall, eftersom jag inte fattar något, sägs det.

Foto: Micke Nybrink

Jaded, jättefina, underbara och karismatiska Jaded, vann Kriteriet i söndags och om det vore för 20 år sen hade jag varit lyrisk, trots att årets upplaga var en enda stor sörja där incidenterna avlöste varandra och att vi inte med säkerhet kan säga att bästa hästen vann. Fuskstart där startpersonalen måste ha blundat, fimpningar, skallar, bredsidor och galopper – och inget tempo alls, så sammanfattas loppet.

Lägg höjdarloppen på V75

Numera är inte pulsen hög, i alla fall inte min, när treåringseliten ryker ihop den första söndagen i oktober. Anledningen är enkel. De har ju mötts hela året, inte varje vecka men i alla fall varenda månad. Det kittlar inte längre. Vi vet på ett ungefär vem som är bäst och det mesta handlar bara om vem av de bästa som dragit vinstläge.

Spelmässigt funkar Kriteriet och årgångsloppen hur bra som helst men rent sportsligt är det inte samma hysteri längre.

Därför är det dags att lägga in alla dessa topplopp på V75: Europaderbyt, Oaks och Kriteriet som kördes i söndags skulle såklart ha ingått i V75 på lördagen, eller hur? Samma sak med Derbyt och Stochampionatet – vi vill se eliten tävla på V75.

Inga nyheter i mejlhögen, direkt?

Annars har jag läst en massa gamla mejl där jag får höra sanningen från irriterat hästfolk.

Att jag är en odugling visste jag redan, man har väl en sambo, och att jag inte kan något om hästar är heller inget nytt. Jag borde jobba i ett stall och kanske köra några lopp innan jag öppnar truten. Har man inte varit aktiv kan man ingenting.

Vad fan vet jag om barfotakörning och jag borde begripa att travtränarna inte kan hålla på och informera alla spelare om sina skoryckarplaner.

Men jag får väl säga som den berömde engelske fotbollsmanagern replikerade när han fick skit för att han inte spelat elitfotboll och därför hajade noll: ”Man behöver väl inte ha varit häst för att bli jockey.”

Mitt jobb är INTE att kunna pållarnas anatomi eller vara hovslagare eller veterinär – som tur är! Mitt jobb handlar enbart om att bedöma hästars vinstchans i förhållande till oddset. För att kunna göra det behöver jag lite juste info. Vad som är relevant eller inte är väl mitt beslut?

Det är ju mina pengar som ryker. Jaja, och de andra stackarnas som jag missleder

?