Då: Blek i snöstormen Nu: Smidig och fin …

Carlsson: Jag tror på en ny fullträff för Bollnäs-amatören

Foto: TR Bild
Björs Idun spikas på GS75

Intrycket vid segern näst senast var ­riktigt bra.

Efter toppinformation från tränaren tror jag att Twinkle Kronos bara vinner.

Han spikas på GS75 och det gör jag även med vinnarhästen Björs Idun.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladets experter på V75 och V86. Här går du med i laget på ATG Tillsammans. [Extern länk]


Gävletravet är värd för Grand Slam 75. 

En omgång som precis de tidigare söndagarna i vinter håller rätt så ihålig klass men däremot ett härligt spelvärde och det kan ge bra betalt för dem som hittar alla sju vinnarna. Det blir två spikar och ett två­hästars lås på systemet för att få lite utrymme till garderingar i övriga lopp.

Den första spiken är Björs Idun i den tredje avdelningen. Ett kallblodigt sto som har vunnit sju lopp på 18 starter i karriären och som varit på plats i 13 av dem. Hon återkom efter ett närmare fem månader långt uppehåll i början av december och vann direkt. Det gjorde hon även senast och segern blev även då säker. 

Stilen hos hästen är kanske lite sisådär, hon springer och ruskar på huvudet under vägen, men vet onekligen var mållinjen är belägen. Det är heller ingen skönhets­tävling det handlar om och huvudsaken är att hästen löser sina uppgifter och det har hon gjort med bravur.

Jag är inne på att hon bara är bäst i det här kallblodsloppet. Det är en eller många som gäller och jag tar ställning och spikar Björs Idun. 

Hon kan öppna bra men skulle hon inte hålla ledningen från innerspåret litar jag på att Tomas Pettersson tråcklar sig ut i ett tidigt skede och avgör i god tid före mål.

Bollnäs-amatören Magnus Träff har ­inte bara gulddivisionshästen Queer Fish
i stallet. En av stallkamraterna är Twinkle Kronos som har vunnit nio lopp på 33 ­starter och varit på plats i hälften av dem.

Twinkle Kronos övertygade vid segern näst senast då han tuggade ner konkurrenterna via tredjespår sista 700 meterna. Men gången efter var han blek i snöstormen på Bergsåker. Det var förvisso besvärliga förhållanden med en snömoddig bana men hästen var sämre än tidigare vilket också bekräftades av Magnus Träff när jag pratade med honom i veckan.

Enligt Träff hade Twinkle Kronos tagit lite stryk av den dåliga banan näst senast när han vann i Bollnäs och det blev lite för mycket av det goda med att göra ytter­ligare en start på dåligt underlag.

Twinkle Kronos är åtgärdad efteråt, bland annat av en kotknackare, och har känts väldigt smidig och fin i veckans tränings­jobb. 

Hästen öppnar bra bakom bilen och Kaj Widell torde ha siktet inställt på ledningen. Twinkle Kronos är en häst med bra kapacitet för klassen och jag tror inte att han torskar det här loppet från spets när nu Magnus Träff säger att han känns så pass fin igen. Motståndet skrämmer inte och han har slagit bättre hästar än så här tidigare.

Jagar revansch

 I Grand Slam 75-inledningen blir Tale of Jacks favorit. Han var först i mål i ett V86-lopp senast efter en bra spurt, men blev stenhårt diskad för trängning i sista sväng.  Nu kan han mycket väl ta en välförtjänt seger men har spår en bit ut och jag garderar.

Lingbo Eivor är startsnabb och vann från spets senast. Sassa Will har gått jämnt och säkert i tuffa gäng, senast på Solvalla, och har läget. Rally Gunnar var bra i två raka segrar men räckte inte alls i V75 senast och var stort slagen. Enklare emot nu. Head for Home var duktig i två raka tidigare i vinter men har varit struken och haft ett uppehåll så formen är svårbedömd. 

Sedan måste man strecka Rikard N Skoglund med ­nästan allt han kör då han vinner lopp i parti och minut för dagen. Här kör han Au Gratin som jagar sin första seger men hästen är härdad mot tuffare konkurrens, senast i V75, och det är inte omöjligt att han kan slå till trots läget.

 GS75-2 är ett öppet lärlingslopp där jag streckar sex hästar. Den tyska gästen Maine har gått bra i sitt hemland och visat finfin form och har en duktig kusk i sulkyn.

Skrällbudet är Lajos Euro som äntligen fick vinna näst senast efter flera bra in­satser dessförinnan. Bakspår över kort distans nu men det kan gå ändå om det blir tempo.

Karin Nilsson är rutinerad och en vass kusk. Hon tränar och kör Västerbo Margaux i GS75-4. Hästen var mycket bra vid tre raka segrar i höstas och återkom efter ett uppehåll senast. Då blev det galopp i platsstriden in på upploppet. Felfri torde hon ha toppchans att vinna det här loppet.

Westerholm kan avsluta

 Nicklas Westerholm har börjat det här året strålande och har hästarna i väldigt fin författning. Segerprocenten är hög och det kan mycket bli han som avslutar de två sista loppen på Grand Slam 75. I den femte avdelningen har Westerholm tre hästar till start. Han kör själv Kalashnikov som har gjort två starter för sin nye tränare och vann från dödens senast. Hästen är stark och rejäl men inte att lita på och kan galoppera.

Kalashnikov får därför sällskap på ­kupongen av stallkamraten Caesar’s ­Dream, som nu har lopp i kroppen efter ett långt uppehåll, samt de formstarka hästarna Grammofon och Qamaro C.D.

 Favoriten Knifetown Winner har ­normalt en bra chans i Grand Slam 75-avslutningen. Men hästen är inte vässad för den här uppgiften enligt stallets försteman Kevin Svedlund. Hästen är mycket tränad i backen men har bara gått ett 1.25-jobb på banan. Skor runt om är inget plus och jag garderar med en trio och varnar framför allt för Mr Pellegrino som spurtade vasst
i comebacken som tvåa och kan få loppet.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Bollnäs